SEGONS CREU ROJA

La meitat dels mil·lennistes preveu viure la tercera guerra mundial

Els països pacífics són més pessimistes que els que viuen en zona de guerra

cmarquez5313525 ar11 hiroshima  jap n  19 10 06   foto de archivo cedida tom161009170750

cmarquez5313525 ar11 hiroshima jap n 19 10 06 foto de archivo cedida tom161009170750 / A PEACE MEMORIAL MUSEUMHANDOUT

3
Es llegeix en minuts

Gairebé la meitat dels mil·lennistes creuen probable que es produeixi una tercera guerra mundial en el transcurs de les seves vides, malgrat que tres quartes parts d’ells pensen que les guerres es podrien evitar, segons una enquesta internacional del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR).

La investigació va ser realitzada entre 16.000 joves entre els 20 i 35 anys a 15 països més els territoris palestins ocupats i els seus resultats han sigut publicats aquest dijous per l’organització humanitària, que ha recordat que els mil·lennistes són els polítics, responsables de les decisions i formadors d’opinió del demà.

En concret, un 47% d’enquestats creu que és possible una nova conflagració mundial en els pròxims anys, mentre que el 46% pensa el contrari, un resultat que reflecteix entrevistes realitzades a joves en dos grups de països: en conflicte i en situació de pau. Els primers són l’Afganistan, Colòmbia, Israel, Palestina, Nigèria, Ucraïna i Síria; mentre que en el segon grup estan Indonèsia, Malàisia, França, Rússia, Suïssa, el Regne Unit, els Estats Units, Mèxic i Sud-àfrica.

Pessimisme a Rússia

Els mil·lenistes de Malàisia, Sud-àfrica i Rússia són els més pessimistes perquè un 68%, 49% i 48%, respectivament, pensen que es veuran afectats personalment per un conflicte en el futur, mentre que els suïssos i britànics són els més optimistes, amb un 76% i 60% que creu que això és improbable. I els més pessimistes són els que viuen en països pacífics.

L’enquesta, encarregada pel CICR a una companyia privada, revela també que el 54% d’enquestats considera probable que es produeixi un atac nuclear en la pròxima dècada.

Al presentar aquests resultats a la premsa, el director general del CIC, Yves Daccord, va dir que una de les explicacions del pessimisme dels joves és el sentiment que tenen de viure en països que són incapaços de prendre resolucions comunes davant de situacions crítiques, com ha sigut el cas de la guerra a Síria des del 2011.

Els mil·lennistes observen que els països, en lloc de cooperar, competeixen entre si, i consideren probable que ocorrin incidents de conseqüències imprevisibles, va explicar el responsable. En canvi, l’anàlisi de l’organització no veu que les xarxes socials siguin les creadores d’aquestes preocupacions, tot i que sí que poden ser les caixes de ressonància d’angoixes que els mil·lennistes ja tenien.

Tortura acceptable

Tot i que hi ha una oposició gairebé unànime a l’ús d’armes de destrucció massiva, el 41% opina que la tortura és acceptable en determinades circumstàncies, un resultat que reflecteix un canvi de pensament que es va originar amb els atemptats terroristes de l’11 de setembre del 2001 als Estats Units.

Aquesta tragèdia va modificar la imatge que es tenia fins entrat el present mil·lenni que «només els dolents» torturaven, va comentar Daccord. Un significatiu 36% considera que no s’ha de permetre que els combatents enemics capturats contactin amb les seves famílies, cosa que és un dret bàsic reconegut en el dret humanitari internacional.

Les armes nuclears, juntament amb les biològiques i químiques són les que més rebuig causen, però quan les preguntes s’enfoquen en mines terrestres i bombes clúster –dues categories prohibides a escala internacional– els mil·lennistes d’Israel i els Estats Units es mostren més permissius.

Notícies relacionades

La investigació també va revelar una preocupant acceptació d’expressions i accions que deshumanitzen l’enemic, siguin aquests reals o percebuts, cosa que coincideix amb temps de notícies falses, desinformació i polarització.

«No és estrany que aquests temes siguin tan complicats per a aquesta generació», confrontada a fenòmens violents i altament mediatitzats com el del grup gihadista Estat Islàmic, es recorda en les conclusions del sondeig.