INVESTIGACIÓ INTERNACIONAL

Els tèrbols tentacles de la dona més rica de l'Àfrica

Isabel dos Santos, filla de l'expresident angolès, va pastar la seva immensa fortuna gràcies al nepotisme i la corrupció

Un treball periodístic destapa l'origen del seu patromoni i el xifra en més de 2.000 milions de dòlars

2016030118402885648

2016030118402885648

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dècades de corrupció i negocis sense escrúpols per convertir-se en la dona més rica de l’Àfrica. Aquest és el dubtós currículum que llueix Isabel dos Santos, filla de l’expresident d’Angola José Eduardo dos Santos i que ha assolit el seu privilegiat estatus gràcies al nepotisme i la corrupció, segons detalla una investigació periodística els resultats de la qual s’acaben de donar a conèixer.

El dossier, publicat pel Consorci Internacional de Periodisme d’Investigació (ICIJ) en col·laboració amb 36 mitjans de comunicació, està basat en més de 715.000 documents confidencials i centenars d’entrevistes en els quals es tracta de destapar l’origen de la immensa fortuna de Dos Santos.

La principal conclusió és que dècades de corrupció i negocis sense escrúpols van fer de Dos Santos la dona més rica de l’Àfrica, en relació inversament proporcional amb la decadència d’Angola, un dels estats més pobres del món, malgrat tractar-se d’un país amb abundants recursos, com ara  petroli i diamants.

Llarga llista de privilegis

A finals de desembre, un tribunal angolès va ordenar congelar cautelarment els béns de la multimilionària per acusacions de corrupció relacionades amb el seu antic rol en els negocis públics. 

Segons la investigació de l’ICIJ, les companyies de Dos Santos es van beneficiar al llarg dels anys de contractes públics facilitats pel seu pare, d’avantatges fiscals, llicències de telecomunicacions i drets per a l’extracció de diamants.

A més, els documents filtrats mostren que una gran xarxa internacional de consultorsadvocats i banquers va ajudar Dos Santos a amassar aquesta fortuna, estimada en més de 2.000 milions de dòlars, i a mantenir-la a l’estranger.

Un gran imperi

La filla de l’expresident angolès i el seu marit estan al capdavant d’un gran imperi empresarial de més de 400 empreses i filials, moltes en paradisos fiscals, i disposen d’exclusives propietats al voltant del món. Entre l’ampli patrimoni, una mansió de 55 milions de dòlars a Montecarlo, hi ha un iot de 35 milions i una residència de luxe en una illa artificial de Dubai.

En una entrevista amb la BBC, Dos Santos va negar qualsevol delicte i va assegurar que les investigacions són una «persecució política» per part de l’actual Govern. L’ICIJ, una organització periodística amb seu a Washington, va obtenir la majoria dels documents a través una plataforma per protegir filtradors a l’Àfrica, que opera des de París.

Segons la informació, durant l’última dècada, les empreses de Dos Santos van obtenir del Govern angolès treballs de consultoria, préstecs, contractes públics i llicències valorades en milers de milions de dólares.

Mentrestant, Dos Santos i el seu marit, Sindika Dokolo, van utilitzar la seva xarxa de companyies tapadora per evitar ser descoberts i invertir en propietats i negocis.

Quatre dècades de control

Notícies relacionades

Una de les seves inversions més importants fins ara és una participació en la portuguesa Galp valorada en uns 800 milions de dòlars, que Dos Santos i Dokolo van obtenir gràcies a un préstec molt avantatjós de l’Estat angolès, segons detalla la investigació. La participació en Galp va ser comprada per la parella el 2006 a la petroliera estatal d’Angola Sonangol. Dos Santos va dirigir aquesta companyia deu anys després i durant un breu període de temps.

En aquella època, també va aprofitar suposadament per desviar fons de l’empresa pública als seus propis negocis. El seu pare va deixar el poder el 2017 després de gairebé 40  anys controlant el país, que durant bona part d’aquell temps va viure una cruenta guerra civil. Aquell any es van celebrar les últimes eleccions parlamentàries al país fins llavors, i va resultar guanyador el candidat João Lourenço, del partit Moviment Popular d’Alliberament d’Angola (MPLA), el mateix de l’expresident Dos Santos.