DRAMA HUMANITARI
Mèxic dissol a cops la caravana migrant
Un mur de militars xoca contra els centreamericans i frena el pas de la majoria, mentre 2.000 més encara esperen a Guatemala
La tensió a la frontera entre Mèxic i Guatemala va esclatar en una batalla campal. Centenars de centreamericans van travessar dilluns a peu el riu que separa els dos països i a l’altra vora els va rebre un mur humà d’escuts i gasos lacrimògens. En el xoc, tant la Guàrdia Nacional mexicana com els migrants es van llançar pedres i l’allau es va dispersar per esquivar la barrera de soldats.
El baix cabal del Suchiate en aquesta època de l’any planteja un dilema per a la primera caravana migrant del 2020: entrar a Mèxic pel pont fronterer, el pas regular; o travessar els 50 metres d’aigua per internar-se clandestinament, no sense abans escapar-se del cordó militar.
Milers de migrants que van partir dijous des d’Hondures i Guatemala, esperen des de dissabte a les portes d’aquests límits a Chiapas, al sud-est mexicà. Dilluns van entregar una carta a les autoritats migratòries on sol·licitaven al president mexicà permetre el seu accés legal per continuar el seu camí cap als Estats Units. Després del fracàs en l’intent de diàleg i dues nits a la intempèrie, es va esgotar la paciència d’almenys un miler que es van abalançar cap a l’altra vora.
Un mur militar
La Guàrdia Nacional va frenar a cops el pas de la majoria dels migrants i molts dels grups que van aconseguir escapolir-se van topar amb les autoritats migratòries entre les plantacions per on fugien. En total, l’Institut Nacional de Migració (INM) va reportar la detenció de 400 estrangers. «Els pocs que han arribat fins a Tapachula, molt danyats, han caigut en diverses batudes en el centre de la ciutat» que es van dur a terme durant tota la jornada de dilluns, segons explica un activista local.
El mur fronterer de Donald Trump que va materialitzar el seu homòleg Andrés Manuel López Obrador (Amlo) en forma d’un fort desplegament militar des de mitjans d’any va complir la seva escomesa de frenar el nou intent massiu de creuar cap als EUA. A diferència de les caravanes del 2018 i l’any passat, aquesta vegada els migrants no van arribar a la frontera nord i ni tan sols van arribar en bloc al territori mexicà.
Unes 1.100 persones que dissabte van accedir de «forma organitzada» pels encreuaments de Chiapas i Tabasco, segons l’INM, seran tornades als seus països d’origen. La majoria van ser traslladades a La Mosca, una antiga fàbrica de fertilitzants, a causa del col·lapse que pateix l’estació migratòria Siglo XXI, la presó de migrants més gran de Llatinoamèrica desbordada des de l’abril passat quan el Govern mexicà va agreujar la seva política al triplicar les detencions en sis mesos.
Engany i deportacions
«Han negat l’ingrés a les organitzacions civils per supervisar les condicions en aquest centre de detenció improvisat. El Govern mexicà els ha enganyat. Quan (els migrants) van acceptar entregar-se a les autoritats, desconeixien que els tancarien i després serien deportats. No reben informació», alerta a aquest diari Enrique Vidal, el coordinador del Centre de Drets Humans Fra Matías de Córdoba.
L’oferta per als centreamericans consisteix a afegir-se a programes socials que el Govern mexicà ha desenvolupat des de mitjans de l’any passat als països del Triangle Nord (Guatemala, El Salvador i Hondures) com a part de la seva estratègia per frenar el flux migratori. Els esmentats llocs de treball preveuen un salari d’entre 180 i 250 dòlars mensuals, que ni tan sols arriben al salari mínim d’aquests països.
Fa quatre dies, mentre la caravana travessava Guatemala, Amlo va assegurar que disposava de 4.000 feines al sud de Mèxic per a aquests estrangers. «És fals. Ara mateix la Comissió Mexicana d’Ajuda a Refugiats (Comar) està relegada dels operatius, per la qual cosa no hi ha cap enfocament de protecció internacional i zero accés a una regularització», indica Vidal.
Una olla de pressió
Notícies relacionadesEl Govern de Guatemala va informar que en l’última setmana han creuat pel seu territori uns 4.000 migrants. S’estima que la meitat encara continuen encallats a Tecún Umán, la ciutat fronterera guatemalenca. La majoria espera a la vora del riu o en el pont, sense un pla definit de com prosseguir. En aquesta espera, «els migrants corren el risc de segrest, extorsió i violència sexual», alertes oenagés a la zona.
Per la seva banda, Amlo va afirmar que l’objectiu de la seva política és donar-los refugi i registrar-los per oferir-los seguretat, així com va defensar l’actuació de la Guàrdia Nacional al «procurar aplicar la llei sense violar drets humans». Aquesta caravana posa a prova la nova política migratòria d’Amlo després de la pressió de Trump per blindar les fronteres mexicanes i eleva la tensió en l’encreuament de Tapachula, des de fa mesos un embut i trampa per als migrants.