ABUSOS CONTRA LES MINORIES

El Tribunal Internacional de Justícia ordena a Birmània protegir els rohingyes

Gàmbia va portar el país asiàtic als tribunals pel genocidi comès contra la minoria musulmana

zentauroepp51893913 representatives of the rohingya community listens as the pre200123114432

zentauroepp51893913 representatives of the rohingya community listens as the pre200123114432 / Peter Dejong

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) ha ordenat a Birmània que apliqui mesures cautelars per protegir la minoria musulmana rohingya d’un suposat genocidi.

L’alt tribunal de l’ONU  va decidir, per unanimitat, obligar Birmània a prendre «totes les mesures al seu abast» per prevenir crims contra els rohingyes al seu territori, com ara l’assassinat dels seus membres.

L’Exèrcit de Birmània també haurà d’evitar altres delictes que es puguin cometre contra la minoria musulmana, com ara que els seus membres siguin víctimes de «danys mentals o corporals» o la imposició de mesures «que previnguin el naixement» de rohingyes. Així mateix, ni l’Exèrcit ni «grups armats irregulars» podran cometre actes que suposin un genocidi o un intent de genocidi.

Les mesures «hauran de ser efectives», va dir el president del TIJ, Abdulqawi Ahmed Yusuf, que va llegir la decisió, i les autoritats de Birmània hauran de «preservar les proves relacionades amb les al·legacions» de genocidi, que s’estudiaran quan es jutgi el fons de l’assumpte.

Encàrrec d’un informe

Finalment, els magistrats van exigir al país asiàtic que entregui d’aquí a quatre mesos un informe al tribunal amb les mesures preses per complir aquesta ordre.

Una vegada entregat aquest primer informe, Birmània n’haurà d’entregar un altre cada sis mesos amb un seguiment del compliment d’aquestes mesures fins que els jutges es pronunciïn sobre el fons del cas.

Amb aquesta ordre, l’alt tribunal de l’ONU es va alinear de manera gairebé total amb la posició del país denunciant, Gàmbia, que va presentar al·legacions, basant-se en un informe de l’ONU que va alertar d’elements que podrien definir-se com un «intent de genocidi» en l’actuació de l’Exèrcit birmà des de l’agost del 2017 .

Notícies relacionades

Per defensar-se, Birmània va dir que les operacions de les seves forces militars formaven part d’una lluita contra grups armats que van atacar comissaries de policia.

La premi Nobel de la Pau i líder de facto de Birmània, Aung San Suu Kyi, va acudir a la Haia el desembre passat per defensar l’Exèrcit i va assegurar que el sistema de justícia militar del seu país processarà els sospitosos dels abusos.