ARGENTINA
Mor el jutge que investigava Cristina Fernández de Kirchner
Claudio Bonadío havia sigut el responsable d'11 dels 13 processaments de l'actual vicepresidenta
L'acompliment del magistrat és un altre factor de divisió en la societat: per a uns era un funcionari probe, mentre que l'exmandatària el qualificava de «sicari judicial»
zentauroepp45078122 files in this file picture taken on december 17 2014 argen200204132629 /
El jutge federal argentí Claudio Bonadio va morir a la ciutat de Buenos Aires als 64 anys a conseqüència de greus problemes de salut. La necrològica seria irrellevant en els mitjans de premsa argentins si no es tractés del magistrat responsable d’11 dels 13 processamentsdictats contra l’exmandatària i actual vicepresidenta, Cristina Fernández de Kirchner. Durant el Govern de dretes deMauricio Macri(2015-2019), Bonadío va tenir a les seves mans les més ressonants investigacions relacionades amb la presumpta corrupció de Fernández de Kirchner i els seus col·laboradors. Bonadío va arribar a dictar set presons preventives en contra seu que no van ser complertes pels furs de la llavors senadora nacional. Una de les causes més controvertides té a veure amb les activitats il·lícites a l’obra pública. L’extint jutge va acusar l’expresidenta d’encapçalar unaassociació mafiosasobre la base de fotocòpies d’una sèrie quaderns escrits pel xòfer d’un viceministre.
Les valoracions del seu acompliment als tribunals són objecte d’una dura controvèrsia. Junts pel Canvi, el partit de Macri, va exaltar la figura del magistrat i va subratllar la necessitat de «continuar treballant per una justícia autònoma del poder i independent, que sigui l’equilibri que tot sistema precisa. La coalició conservadora va expressar el desig que «les causes que tirava endavant segueixin el ritme que precisen perquè la justícia arribi a temps i sigui veritablement justa».
Crítiques de parcialitat
Notícies relacionadesBonadío va intentar ser l’equivalent del seu col·lega brasilerSergio Moro. Com a ell, el van criticar la seva parcialitat i la falta de garanties per als acusats en les causes que portava. «La seva mort el salva de ser jutjat de totes les barbàries que va fer des del mateix moment que va entrar als tribunals», va dir Gregorio Dalbón, advocat de Fernández de Kirchner. «Era una persona fosca que deixa marca en la justícia com el pitjor jutge de la història argentina i l’exemple a no seguir. L’odi el va portar a la mort».
Al seu llibre ‘Sinceramente’, l’excap d’Estat va assegurar que el magistrat era un «sicari» que «volia destruir-la» políticament. «La magnitud de la fustigació que pateixo des de fa anys excedeix ja la qüestió exclusivament política i permet enquadrar-la com a violència perpetrada per l’Estat contra una dona que ha exercit i exerceix actualment les més altes magistratures d’aquest país, sotmetent-me determinats integrants del poder judicial de la nació a tractes veritablement inhumans, que violenten el dret a la meva integritat física i moral, el dret a la meva llibertat i seguretat personal, el dret a què es respecti la meva dignitat i que es protegeixi la meva família».
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034