EMERGÈNCIA AL BRASIL
Les pluges torrencials van causar estralls a São Paulo
El temporal ha desbordat els rius i ha provocat una greu afectació dels transports i el funcionament general de la ciutat més rica i poblada del Brasil
D'acord amb les primeres estimacions, l'economia local ha patit pèrdues per valor de 25 milions de dòlars
brasil-inundaciones-sao-paulo
São Paulo i els seus populosos voltants intentaven aquest dimarts recuperar-se del trastorn i l’ensurt majúscul que ha provocat el segon volum de pluges més gran de febrer en els últims 77 anys. El temporal ha deixat imatges del caos a tots els racons de la ciutat més rica del Brasil, amb 12 milions d’habitants. El cel va escopir durant 10 hores seguides. Els 114 mil·límetres van resultar suficients perquè els rius Pinheiros i Tietê es desbordessin, els carrers deixessin veure automòbils i objectes de gran mida flotant, els residents es veiessin obligats a no sortir de casa seva, les escoles suspenguessin les classes, els aeroports es col·lapsessin, i el transport urbà i els serveis públics s’interrompessin. Segons el Cos de Bombers, la tempesta va provocar en poques hores 16 corriments de terres a la capital regional, 192 inundacions i 113 caigudes d’arbres. Es va reportar la mort d’un camioner devorat pel cràter obert en una carretera, així com la troballa del cos sense vida d’un home de 33 anys que havia sigut arrossegat per un torrent d’aigua a la perifèria de la capital.
Un dia després de l’històric temporal, les pluges van ser escasses. El servei meteorològic pronosticava un ràpid retorn dels dies assolellats. El trànsit donava mostres de normalitzar-se lentament: ja no existeixen punts intransitables a la megalòpolis després d’haver-se registrat gairebé 100 quilòmetres d’embussos. La temperatura continuava sent, no obstant, inusualment baixa per a l’estiu, entre 16º C i 20º C, segons l’Inmet (Institut Nacional de Meteorologia).
Els telenotícies deixen entreveure que el pitjor ha passat tot i que no hi faltaven algunes prediccions de mal temps. Els danys estan, de moment, a la vista. La influent Federació de Comerç de São Paulo va calcular pèrdues per valor de 110 milions de reals (uns 25,4 milions de dòlars) en un sol dia. Els mercats de fruita van quedar destruïts. Van haver de ser rebutjades milers i milers de caixes de raïm, prunes, préssecs. «Tot el que era a un metre i mig del terra es va perdre», va dir un gerent al diari ‘Estado’. L’alcalde de São Paulo, Bruno Covas, va afirmar que un comitè de crisi treballa per atenuar el desastre causat.
L’efecte ‘Parásitos’
D’acord amb ‘Folha’, «la vida real de São Paulo va semblar més ombrívola que les terribles escenes de la capital de Corea del Sud sota una forta pluja» que es mostren a ‘Parásitos’, la pel·lícula de Bong Joon-ho que acaba arrasar en els premis Oscar. El diari paulista va fer al·lusió al moment en què un riu de fang flueix a tota velocitat per una part de Seul. Quan els protagonistes de la història arriben a casa seva es troben amb l’aigua marró per la cintura i les seves pertinences a la deriva.
«Cap a la 1.30 h, Jane Fonda va anunciar l’Oscar millor pel·lícula per a ‘Parásitos’, que ja havia guanyat en unes altres tres categories: direcció, guió original i pel·lícula internacional. Per una trista coincidència, quan Bong i el seu equip van agrair, sorpresos, el gran premi de la nit a Los Angeles, São Paulo ja s’enfrontava a la pluja i s’acostava el caos».
El mal va arribar a tothom
Notícies relacionadesEl pol econòmic del Brasil té grans assignatures pendents en matèria d’infraestructura que permetin resoldre problemes crònics com els desbordaments dels seus rius. La crisi econòmica va obligar a postergar alguns dels 17 projectes que estaven en curs.
A diferència del Seül de Bong, on el temporal només el patien en escala catastròfica els pobres, «la pertorbació a São Paulo és per a tothom». Els carrers d’Alto de Pinheiros, Morumbi i Higenopolis, tots barris d’«alta gamma», amb les seves urbanitzacions, els seus Lamborghini Huracán, Porsche, i els seus centres comercials que són tot un símbol de l’exclusivitat, van estar tan exposades a les inundacions i el llot com a les zones més pobres de la capital com les faveles Linha i Nove, a Vila Leopoldina, a la zona oest de la ciutat. «Sense planificació i sense grans treballs preventius, la tragèdia urbana que s’ha convertit a la ciutat més rica del país castiga totes les classes socials. En aquest punt, preval certa igualtat, i això no és un consol», va assenyalar sobre això ‘Folha’.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034