Primàries demòcrates als Estats Units
La histèria contra Sanders s'apodera dels centres de poder dels EUA
Els mitjans de comunicació, Wall Street i el Partit Demòcrata veuen amb extrema preocupació la seva potencial nominació
zentauroepp52521893 democratic 2020 u s presidential candidate senator bernie s200227210113 /
El presentador Chuck Todd ha comparat els seus seguidors amb les ‘camises brunes’ que portaven els paramilitars de les SA a l’Alemanya de Hitler. El comentarista Chris Matthews ha suggerit que si el seu model socialista s’implanta als Estats Units hi haurà «execucions a Central Park». I l’estrateg demòcrata James Carville ha dit que si guanya la nominació, el seu partit quedarà literalment aniquilat. «Si seguim l’exemple del Partit Laborista britànic i nominem el nostre Jeremy Corbyn, serà el final dels temps». Totes aquestes afirmacions han sortit de la MSNBC, teòricament la cadena de notícies més progressista del país però al seu torn la més combativa contra l’eventual candidatura de Bernie Sanders, l’home que lidera les primàries demòcrates.
Queda molt per saber qui serà el candidat, però la potencial nominació de Sanders està desencadenant una histèria més pròpia de pandèmies com el coronavirus. Recorre els centres de poder del país, des dels mitjans generalistes als despatxos de Wall Street passant per l’aparell demòcrata. «Jo no sé qui recolza Bernie aquests dies, ni sé a què es refereix quan parla de socialisme. Un dia és Dinamarca, però ¿què pensa de Castro?. És una gran pregunta», va dir Matthews fa dues setmanes, abans de comparar la victòria a Nevada del senador amb l’ocupació nazi de França, unes paraules per les quals es va haver de disculpar. D’acord amb un estudi d’‘In These Times’ sobre la cobertura de la MSNBC en aquesta campanya, Sanders és el candidat que més cobertura negativa ha rebut i a qui menys minuts s’han dedicat.
Un patró generalitzat
Altres grans mitjans estan sent menys histriònics, però el patró és generalitzat, una repetició del que va passar el 2016, quan el senador per Vermont va competir contra Hillary Clinton. Per llavors ‘The Washington Post’ va arribar a publicar 16 articles negatius contra Sanders en 16 hores. El seu competidor novaiorquès va reconèixer que la seva cobertura havia deixat bastant a desitjar. «El to d’alguns articles és lamentablement despectiu i burleta en ocasions», va escriure la defensora del lector de ‘The New York Times’. Només Donald Trump va rebre una cobertura més hostil en aquella campanya.
El més cridaner és que Sanders, que es defineix com un «socialista democràtic», no és un nouvingut. Fa 30 anys que és al Congrés. I la seva empremta legislativa està lluny de ser la d’un radical al·lèrgic a tot compromís. No pretén nacionalitzar els mitjans de producció, i de forma consistent ha condemnat l’autoritarisme de tot signe, com va fer en el debat de dimarts, quan va definir Cuba i la Xina com a «dictadures». Però també és cert que aspira a fer donar un tomb al sistema per reduir la desigualtat, taxant les grans fortunes i l’«especulació» a Wall Street, esqueixant els monopolis tecnològics, donant veu als treballadors als consells directius de les empreses o augmentant el poder dels sindicats.
«Estem preparats per ser el pitjor malson dels multimilionaris i defensar les famílies treballadores d’aquest país», sol dir als seus mítings. El nerviosisme dels al·ludits és patent. «Les receptes de Bernie seran desastroses per als mercats. Generarà una enorme ansietat», va dir recentment a la CNN un estrateg de la firma d’inversió AGF Investments. També es va vaticinar fa quatre anys que les borses s’enfonsarien si Trump guanyava la presidència, i el resultat va ser just el contrari.
L’enemic, a casa
Notícies relacionadesL’obstacle més imminent de Sanders procedeix en qualsevol cas del mateix partit que aspira a representar, després d’una vida sencera com a independent. D’acord amb el ‘Times’, els superdelegats demòcrates estan disposats a sacrificar la pau social en el partit per impedir que Sanders aconsegueixi la nominació si arriba a la convenció sense la majoria de delegats necessaris per a la seva coronació. Un escenari que deixaria el desenllaç en mans dels líders del partit i els seus càrrecs electes, els anomenats superdelegats.
L’opinió de la majoria d’ells és que la candidatura del socialdemòcrata posaria la reelecció a Trump amb safata i possiblement provocaria que el partit perdi també el control de la Cambra de Representants. Una tesi que òbviament no compren els simpatitzants de Sanders.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034