ESCALADA DE TENSIÓ
Turquia obre les portes cap a Europa dels refugiats cap a Europa en resposta a l'atac rus
Un atac aeri del règim sirià i el seu aliat rus ha causat la mort de 33 militars turcs
Turquia bombardeja posicions d'Al-Assad, i avisa: «N'hi haurà més»
Turquia ha respost aquest divendres al matí a l’atac aeri d’aquest dijous a la nit, en què van morir, segons l’últim recompte oficial, 33 soldats turcs. 32 més han sigut hospitalitzats.
Com a primera represàlia, l’artilleria turca ha disparat aquest matí contra posicions de l’Exèrcit sirià a la frontera de la regió d’Idlib i Lataquia, on hi ha les bases militars russes a Síria. A causa dels atacs turcs, segons l’Observatori Sirià pels Drets Humans (SOHR), han mort 16 soldats lleials a Bashar al-Assad.
A més, el govern turc ha filtrat a la premsa que, a partir d’aquest divendres, durant 72 hores, Turquia obrirà les fronteres i no farà res per aturar els refugiats que vulguin passar cap a Grècia. El Govern ha ordenat a la policia i a la guàrdia costanera que es retirin i deixin passar tot aquell que vulgui seguir el seu camí.
La frontera amb Síria continua completament tancada, i la que va a Europa s’està omplint de sirians, afganesos i altres migrants que comencen a arribar cap allà per creuar cap a Grècia. De moment, n’hi ha hagut algunes –poques– embarcacions que han arribat a l’altre costat de l’Egeu. La intenció de Turquia amb aquesta maniobra és clara: pressionar Brussel·les i Occident perquè recolzin Turquia en la seva operació militar contra Rússia i Damasc a Idlib.
«Tots els punts que coneixem del règim de Damasc seran posats sota el nostre foc, tant aeri com terrestre. No podem asseure’ns i mirar com es repeteix a Síria el que va passar a Ruanda i Bòsnia. Ni deixarem que la sang dels nostres valents soldats caigui sense venjança», ha dit aquesta matinada el director de comunicacions de la presidència turca, Fahrettin Altun.
El 2018, Turquia i Rússia, nous aliats, van firmar un pacte segons el qual Ankara prometia controlar la regió d’Idlib i eliminar els diversos grups gihadistes que hi operen. Moscou, per la seva banda, es va comprometre a parar els bombardejos i crear un alto el foc que servís per protegir els prop de 3,5 milions de civils que viuen a Idlib.
Però ningú ha complert la seva part. Els grups gihadistes no només no han sigut erradicats de la regió, sinó que han guanyat poder i influència dins d’Idlib. I l’alto el foc mai ha sigut realitat: els bombardejos, tant russos com d’Assad, han sigut constants i diaris durant els últims anys. I en la majoria dels casos han tingut per objectiu civils.
Amb l’inici del 2020, Assad va començar una ofensiva militar amb tot per conquerir la zona. Rússia no només s’ho ha permès, sinó que l’ha estat ajudant. I Turquia, que tem una nova crisi de refugiats, ha promès parar-lo: ha armat amb míssils terra-aire els rebels sirians i ha enviat prop de 8.000 soldats turcs dins de la regió.
Les notícies de soldats turcs morts –un un dia, dos un altre, tres el següent– han sigut constants aquest febrer. I, ara, l’última: 33 morts de cop, en un sol bombardeig. Rússia, que assegura que no hi té res a veure, diu que els soldats turcs estaven amb un comboi de milicians d’Hayat Tahrir al-Sham, antiga filial d’Al-Qaida a Síria. El ministre de Defensa turc, Hulusi Akar, ho ha negat completament.
El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha dit que Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan han parlat per telèfon aquest divendres al matí. Lavrov ha dit que confia que la situació es pugui destensar, i ha anunciat que els dos líders esperen reunir-se «en el futur pròxim».
Notícies relacionades«Assad, líder d’un Estat terrorista, passarà a la història com un criminal de guerra, i el règim pagarà un preu enorme per aquest atac traïdor», ha dit aquest divendres Fuat Oktay, vicepresident turc. De moment, Erdogan encara no ha parlat en públic.
«Obertura de fronteres»
«Obertura de fronteres»
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín