L'EXCEPCIÓ BRITÀNICA
L'estratègia de Boris Johnson: sense mesures dràstiques i resignat als contagis
El Govern britànic s'enfronta a la comunitat científica per la falta de prevenció.
Només a partir de la setmana que ve queden prohibits els actes massius
Europa es troba en estat d’alerta, ha tancat escoles, comerços, bars, esdeveniments multitudinaris i els ciutadans es queden a casa. Però al Regne Unit la vida segueix igual, o gairebé. Els britànics no saben a què atenir-se amb l’estratègia de Boris Johnson contra el coronavirus, radicalment diferent de la resta de països europeus.
Johnson considera prematur imposar restriccions taxatives, desatenent les crítiques de la comunitat científica i sota la sospita d’estar anteposant l’interès econòmic a la salut de la població. No ha sigut fins aquest dissabte que l’Executiu ha anunciat la prohibició de les activitats massives a partir de la setmana que ve. Hores abans, l’assessor científic del Govern, Patrick Wallace, havia insistit que la cancel·lació d’aquests actes tindria escassa influència en la dispersió del coronavirus.
Ruleta russa
El director de la revista mèdica ‘The Lancet’, Richard Horton, acusa el Govern d’«estar jugant a la ruleta russa amb els britànics». «És un greu error. Boris Johnson afirma que està seguint el consell de la ciència, però no és veritat. El que necessitem són mesures urgents que imposin tancaments i distància social».
Martin Hibberd, professor de Noves Malalties Infeccioses a l’Escola de Londres de Medicina Higiènica i Tropical, adverteix que «la resposta del Regne Unit no ha sigut suficient». «Les xifres pugen i correm el risc de seguir la trajectòria d’altres països europeus», afirma.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha criticat l’estratègia britànica i recorda que cal fer proves, veure qui està infectat, investigar qui ha pogut contagiar algú que doni positiu, imposar quarantena i mantenir la distància en actes socials. No s’ha fet res d’això.
Dijous Johnson va reconèixer que l’epidèmia s’estendrà i que «moltes més famílies perdran els seus éssers estimats». Patrick Wallance, l’assessor científic del govern, calcula que hi pot haver fins a 10.000 persones infectades, però la xifra confirmada de casos ara per ara és de 798 i 11 morts. El Govern estima que el Regne Unit va amb un mes de retard respecte a Itàlia, per això s’espera per imposar mesures més «draconianes». El moment àlgid de la infecció tindrà lloc d’aquí a 10 o 14 setmanes.
Immunitat col·lectiva
La posició oficial és acceptar que el virus s’estendrà àmpliament i inevitablement en la societat, però s’ha d’intentar retardar el pitjor de la crisi a l’estiu, quan hi hagi menys pressió en la sanitat pública. Wallance ha provocat polèmica al dir que era contraproduent intentar frenar la corba de contagi i ha afirmat que 40 milions de persones al Regne Unit, (amb una població de 67 milions) necessiten contagiar-se per construir una immunitat col·lectiva, de manera que la població hagi adquirit prou resistència per afrontar la tornada del virus la pròxima tardor i hivern.
No obstant, no hi ha cap prova científica sobre l’efecte immunològic del coronavirus. «El nostre objectiu és reduir el pic de l’epidèmia, aplanar la corba, no eliminar-la per complet», va afirmar Wallance. «No és possible evitar que tothom s’infecti. Tampoc és desitjable, perquè el que volem és algun tipus d’immunitat de la població per protegir-nos en el futur».
Les autoritats de moment només han prohibit les excursions escolars a l’estranger i han recomanat que els més grans de 70 anys, o els malalts crònics, no viatgin en creuers. Als qui pateixin tos persistent o febre els demana que s’aïllin voluntàriament a casa durant set dies.
Sense futbol
Notícies relacionadesOrganismes, institucions i personalitats adopten mesures preventives pel seu compte. La Premier League ha quedat suspesa fins al 4 d’abril, igual que altres competicions esportives. La reina Isabel II ha cancel·lat tots els seus compromisos públics. La ministra principal d’Escòcia ha prohibit tots els actes amb més de 500 persones.
Les residències per a la tercera edat han prohibit les visites. Diverses universitats, inclosa la London School of Economics i el King’s College, han optat tancar l’aules i fer les classes ‘online’. Les eleccions municipals previstes per al maig s’han ajornat a l’any que ve.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi