EPIDÈMIA GLOBAL
Boris Johnson anuncia noves recomanacions als britànics per frenar el coronavirus
Fins ara Johnson s'ha resistit a les accions dràstiques i manté una estratègia de no imposar restriccions davant dels contagis
zentauroepp52805109 travellers wearing a mask wait oustside an heathrow s airpor200316124712 /
Boris Johnson va donar dilluns noves i més severes recomanacions als ciutadans per enfrontar-se a la imparable epidèmia del coronavirus. El primer ministre, acompanyat pels dos assessors científics, va demanar als britànics que, a partir d’ara, evitin tot contacte social.
L’epidèmia, van reconèixer, està a punt d’estendre’s ràpidament pel país i Londres és al capdavant amb diferència en aquesta escalada de contagis. No obstant, Johnson no va imposar restriccions, ni tancaments, i va preferir apel·lar a la «responsabilitat i maduresa» de la població.
Aïllament social
«Ara és el moment per a tothom d’evitar tot contacte social que no sigui essencial i renunciar a tots els viatges innecessaris. La gent ha de començar a treballar des de casa sempre que sigui possible i evitar pubs, clubs, teatres i altres locals socials», va declarar el primer ministre.
Famílies senceres hauran de romandre a casa durant 14 dies aïllades si un dels membres té tos i febre persistent. Les escoles, no obstant, romandran obertes. Els pròxims dies, «les persones amb problemes de salut greus hauran de aïllar-se socialment per un període de dotze setmanes», va assenyalar Johnson. La recomanació també podria estendre’s als més grans de 70 anys i les embarassades.
L’objectiu d’aquestes recomanacions, segons Johnson, molt criticat per la seva passivitat i falta de transparència en aquesta crisi, és «alentir la difusió de la malaltia, reduir el punt crític, salvar vides, minimitzar sofriment i donar a la sanitat pública (NHS) la possibilitat de suportar» l’allau de malalts.
Estratègia perillosa
L’estratègia del Govern britànic de retardar qualsevol restricció per frenar l’expansió del coronavirus pot conduir a un desastre sanitari, amb un alt cost de vides humanes que superi el mig milió de víctimes. Un document oficial secret de l’organisme responsable de la sanitat pública a Anglaterra, filtrat pel diari ‘The Guardian’, adverteix que l’epidèmia pot prolongar-se fins a la primavera de l’any que ve i requerirà l’hospitalització de gairebé vuit milions de persones.
El ministre de Sanitat, Matt Hancock, va reconèixer el diumenge que el Regne Unit no té prou respiradors per atendre les persones que hagin de ser hospitalitzades. El govern demanarà a les indústries un esforç per reforçar la producció d’equips mèdics essencials necessaris per enfrontar-se a l’epidèmia. Hancock va negar que s’estiguin anteposant els interessos econòmics a la salut pública. En un intent de contrarestar el descontentament, l’equip del primer ministre va anunciar que a partir d’ara se celebrarà una conferència de premsa informativa diària, amb la participació de Johnson o d’una altra autoritat de l’Executiu.
Mig milió de morts
El document de Public Health England (PHE), que ha alarmat els britànics, assenyala que el 80% de la població podria resultar contagiada pel virus, una xifra que el conseller mèdic del govern, Chris Whitty, havia descrit dijous passat com la pitjor de les expectatives possibles que s’està estudiant.
D’acord amb l’informe del PHE, «fins al 80% de la població s’espera que resulti infectada amb el Covid-19 els pròxims 12 mesos i fins al 15% (7,9 milions de persones) necessitin hospitalització». ‘The Guardian’ cita un responsable de la sanitat pública (NHS) que està involucrat en els preparatius de l’expansió del virus, qui calcula que, amb aquest 80% de la població infectada, l’1%, 531.000 persones, moriran. Whitty, l’assessor mèdic del govern, rebaixa el percentatge a un 0,6% i el nombre de morts a 318.600, una xifra que continua sent esfereïdora.
‘Coronavirus avui’
Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions
Experts i assessors de l’executiu calculen que el punt màxim de l’epidèmia esclatarà entre maig i juny, encara que l’expansió sembla que s’accelera. Aleshores, les autoritats britàniques esperen que els hospitals estiguin més relaxats, passada la crisi habitual de l’hivern i que, amb sort, hi hagi nous tractaments possibles. A la tardor i hivern el virus pot ressorgir amb força.
Els majors de 70 anys
Johnson prepara per a aquest dimarts legislació d’emergència de manera que pugui imposar normes d’excepció similars que actualment ha adoptat Espanya o Itàlia, si arriba el cas. Hancock va negar que el Govern estigui permetent que el virus s’estengui per aconseguir una «immunitat col·lectiva», i contradiu així el que va dir la passada setmana l’assessor científic de Johnson, Patrick Wallance.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista