REUNIÓ AQUEST DIMARTS
La UE tanca les seves fronteres exteriors durant 30 dies pel coronavirus
La presidenta de la Comissió Europea proposa als líders de la UE prohibir l'entrada de ciutadans de fora de la UE per evitar la propagació
zentauroepp52807584 coronavirus italia200316155654 /
La Unió Europea fa un pas més per frenar la propagació del coronavirus al continent europeu. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha proposat als 27 governs europeus que es restringeixi l’accés als països de la UE des de l’exterior durant un període inicial d’un mes, que podria prolongar-se «si és necessari». La proposta, que ja ha sigut notificada als socis i membres del G-7 (Estats Units, Canadà, Japó i Regne Unit) durant la teleconferència celebrada aquesta tarda, haurà de ser aprovada aquest dimarts pels líders de la UE en la segona cimera d’emergència que celebraran en una setmana.
«Necessitem fer més per reduir la pressió sobre els nostres sistemes sanitaris. Com menys viatges, més podrem contenir el virus», ha assenyalat la presidenta de la Comissió Europea, que ha comparegut juntament amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, per donar compte de les últimes decisions. Segons han explicat, la mesura ja ha sigut plantejada als dirigents europeus, durant les diferents converses telefòniques mantingudes en les últimes hores, que hauran de donar ara el seu aprovat final. «Hem rebut un recolzament ferm i demà [per dimarts] finalitzarem», ha explicat l’alemanya.
Col·lectius exempts
El pla de la Comissió Europea contempla la introducció d’exempcions per a determinats col·lectius que sí que podran continuar entrant a la UE durant aquest període: els ciutadans europeus que són en tercers països i que volen tornar a la UE, personal sanitari i científics que treballen en la recerca de tractaments i vacunes contra el coronavirus, diplomàtics, els seus familiars, treballadors transfronterers i els residents de llarga durada. Segons Von der Leyen, perquè aquestes mesures siguin eficaces també hauran de ser aplicades pels països associats a l’espai Schengen, com Islàndia, Noruega, Suïssa i Liechtenstein, mentre que els britànics, com europeus, podran continuar viatjant a la UE.
A més, i per garantir el ple funcionament del mercat interior i el proveïment de mercaderies durant aquest període, el pla de Brussel·les contempla mesures especials perquè el subministrament de béns segueixi sense problemes. Perquè així sigui, proposen als governs la creació de carrils verds o vies ràpides per al transport de mercaderies, aliments, productes mèdics i serveis d’emergències. «Estem totalment determinats a fer tot el que sigui necessari per protegir els ciutadans», ha resumit Michel, que ha admès que es tracta d’una crisi «greu», «llarga» i «difícil» per a la qual es necessitarà coordinació i disciplina per part dels ciutadans europeus.
El virus, present als Vint-i-set
Segons ha advertit aquest dilluns un portaveu comunitari, «el virus ja és present a tots els estats membres», així que «tancar fronteres no és necessàriament la millor manera de garantir que puguem contenir el brot a la UE». Brussel·les confia que aquesta mesura permetrà a la UE protegir l’espai de lliure circulació de Schengen, un dels principals assoliments de la construcció europea, davant l’allau de decisions unilaterals que han començat a adoptar els governs europeus per limitar els moviments dins d’aquesta zona. Fins aquest dilluns, segons ha informat la Comissió Europea, són set els països que han notificat oficialment la reintroducció de controls temporals –Àustria, Hongria, República Txeca, Dinamarca, Polònia, Lituània i Alemanya–, als quals s’afegeix Suïssa.
Notícies relacionadesLa nova proposta va encara més enllà de les directrius emeses aquest dilluns per la Comissió Europea sobre la gestió de les fronteres. En aquestes pautes, i en relació amb la situació a les fronteres exteriors, l’Executiu comunitari recomana «controls sistemàtics» –inclosos de sanitaris– a totes les persones, nacionals europeus o de països tercers, que vulguin accedir a l’espai Schengen des de fora de la UE i recolzen la possibilitat de rebutjar l’entrada dels nacionals de tercers països que «presentin símptomes», «hagin estat particularment exposats al risc d’infecció» o «siguin considerats una amenaça per a la salut pública». Com a mesura alternativa, no obstant, suggereixen aïllaments en quarantena.
‘Coronavirus avui’
Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions
Les directrius també recolzen la reintroducció de «controls fronterers temporals a les fronteres interiors» si estan justificats per raons de seguretat interna o ordre públic. «En una situació extremadament crítica un Estat membre pot identificar una necessitat de reintroduir controls com a reacció al risc d’una malaltia contagiosa», accepta la Comissió, que recorda que han de ser proporcionals i no discriminatoris.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín