CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

La UE tanca les seves fronteres externes durant 30 dies

Els 27 avalen la proposta de la Comissió Europea per provar d'alentir la transmissió de l'epidèmia

El veto no inclou ciutadans comunitaris, residents de llarga durada ni perfils professionals «essencials»

zentauroepp52813024 16 march 2020  belgium  brussels  european commission presid200317204428

zentauroepp52813024 16 march 2020 belgium brussels european commission presid200317204428 / Etienne Ansotte European Commiss

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea tanca les seves fronteres exteriors durant 30 dies per frenar la propagació del coronavirus al continent europeu. Durant la segona cimera d’emergència en una setmana, els líders dels 27 han aprovat la dràstica proposta de la Comissió Europea de restringir temporalment els viatges no essencials de ciutadans de tercers països. «Hem aconseguit un gran recolzament dels estats membres. Ara són ells els que l’han d’implementar. Han dit que ho faran de manera immediata», ha anunciat la presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, després d’una videoconferència de tres hores. 

La idea és aplicar aquest bloqueig durant un termini inicial de 30 dies, tot i que prorrogable en funció de l’evolució del Covid-19. La restricció temporal s’aplicarà a tots els viatges no essencials de tercers països a l’espai de lliure circulació Schengen, tot i que hi haurà excepcions. Tots els ciutadans de la UE i els estats associats de Schengen, així com els membres de les seves famílies podran entrar al territori europeu. També els nacionals de tercers països residents de llarga durada així com persones amb funcions considerades essencials, com metges, investigadors sanitaris, professionals d’ajuda a la gent gran, treballadors fronterers, transportistes, diplomàtics, personal d’organització internacionals, militars i treballadors humanitaris o passatgers en trànsit, i altres que viatgin per motius familiars imperatius.

Segons ha anunciat Von der Leyen, el Regne Unit ha decidit no afegir-se al tancament, tot i que els britànics, com a ciutadans de la UE que són durant el període de transició, podran continuar entrant a la zona comunitària. Una altra de les mesures avalades és la creació de carrils ràpids per garantir el proveïment d’aliments, medicines i mercaderies i evitar el bloqueig de camions a les fronteres.

Risc de col·lapse de Schengen

La UE no ha trobat cap altra alternativa que blindar les seves fronteres exteriors per intentar alentir la transmissió de l’epidèmia, que té ja el seu epicentre a Europa, i evitar el col·lapse de l’espai de lliure circulació de Schengen. «Tota decisió unilateral d’un Estat de Schengen d’aplicar una restricció temporal de viatge a la seva pròpia part de les fronteres exteriors es podria veure fàcilment menyscabada pels que entrin a l’espai Schengen per una altra banda», justifica la Comissió Europea.

El blindatge podria permetre, segons el parer de Brussel·les, eliminar els controls interns introduïts en les últimes setmanes. Fins ara hi ha una desena dels estats membres –Àustria, Hongria, la República Txeca, Dinamarca, Polònia, Lituània, Alemanya, Estònia, Espanya i Portugal– que han optat per introduir mesures davant dels problemes per frenar la propagació del virus.

Notícies relacionades

Més enllà del tancament de fronteres, els 27 han recolzat els esforços de Brussel·les de garantir el proveïment de material mèdic per mitjà de licitacions públiques per a la compra de mascaretes, guants, respiradors i equips de protecció individual. Segons ha explicat Von der Leyen, la Comissió ha llançat aquest dimarts una segona operació en la qual participen 24 estats membres per a la compra de guants i mascaretes i a les quals es podran presentar empreses durant els pròxims sis dies abans de firmar un contracte. La presidenta de la Comissió,que aquest dilluns passat va mantenir una conferència amb l’empresa alemanya Curevac, que investiga una vacuna i a la qual Brussel·les ha concedit una ajuda de 80 milions d’euros, també ha anunciat que la vacuna podria podria estar llesta per a «la tardor».

A més, la UE s’ha compromès a repatriar tots els europeus que estiguin a tercers països i vulguin tornar a la UE, una tasca que coordinaran a través de les seves ambaixades a tercers països i el servei d’acció exterior que lidera Josep Borrell, segons ha explicat el president del Consell Europeu, Charles Michel. Segons ha anunciat, el Consell Europeu que havia de tenir lloc els pròxims 26 i 27 de març a Brussel·les queda suspès. En el seu lloc, els líders europeus es reuniran de nou per videoconferència. Ens enfrontem a una crisi greu, excepcional en la seva naturalesa i amplitud. La primera prioritat és mobilitzar-nos per la salut dels nostres ciutadans. Farem el que calgui», ha afirmat.