LA LLUITA CONTRA EL COVID-19
¿Quines mesures econòmiques apliquen els països per combatre el coronavirus?
Avals per a préstecs a les empreses o ajornament del pagament d'impostos són algunes de les receptes
zentauroepp52820631 a photo shows the flowers market at the cours saleya on th200317155535 /
Al marge del dur impacte en la salut i en el dia a dia dels ciutadans que està tenint el coronavirus, la paralització de l’activitat laboral i econòmica a causa dels confinaments decretats per alguns governs tindrà conseqüències severes en l’economia. Per intentar mitigar aquests efectes, cada país està aprovant paquets de mesures amb injeccions de liquiditat a empreses i autònoms o ajornaments del pagament d’impostos fins que passi la crisi. A continuació, uns quants exemples:
Itàlia: dos mesos sense acomiadaments
Mercat al barri romà de San Lorenzo, tancat per l’epidèmia de Covid-19.Angelo carconi (EFE) /
El Govern de Giuseppe Conte ha aprovat, durant la matinada d’aquest dimarts, un important decret llei segons el qual no es podrà acomiadar cap treballador durant dos mesos i se suspèn fins al 30 de maig el pagament de tots els impostos, incloses les contribucions a la Seguretat Social. Així mateix, se suspenen els terminis de les hipoteques fins al 30 de setembre i es facilitarà l’accés al crèdit a les empreses. El paquet conté ajuts per valor de 25.000 milions d’euros, dels quals 3.500 aniran destinats a reforçar el sistema sanitari i els serveis de protecció civil, 10.000 a ocupació laboral i indústries, 1.700 a les famílies, i la resta a fons de garantia.
Quant als treballadors autònoms, el decret preveu ajuts per valor de 4,8 milions. Rebran un bo de 600 euros al març i l’abril per compensar pèrdues i totes les empreses, fins i tot les que tinguin un únic empleat, podran recórrer a tota mena de subsidis laborals per als seus treballadors (a Itàlia n’hi ha de tres tipus). D’altra banda, els que hagin anat a treballar malgrat el confinament i la seva renda no superi els 40.000 euros anuals, rebran un ingrés extra de 100 euros a l’abril, informa Rossend Domènech.
França: ajornament de lloguer, llum i aigua per a pimes
Un home camina per un carrer desert i amb els comerços tancats a París, aquest dimarts. /
França ha aprovat aquest dimarts un paquet urgent de 45.000 milions d’euros per a empreses i treballadors que inclou l’ajornament del pagament de les obligacions fiscals i de la Seguretat Social. A més, es crearà un fons de solidaritat dotat almenys de 1.000 milions per a petits emprenedors, pimes i treballadors independents amb xifres de negoci inferior al milió d’euros i que en els últims 12 mesos hagin tingut pèrdues del 70%.
Dilluns, el president Emmanuel Macron ja va avançar l’impuls d’un aval de l’Estat com a garantia per a préstecs bancaris a empreses per valor de fins a 300.000 milions d’euros i la suspensió del pagament del lloguer i les despeses de llum i aigua per a les pimes en problemes.
Finalment, l’Estat francès ha anunciat que es faran servir «tots els mitjans» per protegir les grans empreses del país de possibles atacs en borsa. Això inclou la participació pública en les seves capitals o la nacionalització de les considerades estratègiques. Així mateix, s’han prohibit les vendes al descobert per a 92 valors de la Borsa de París, informa Eva Cantón.
Alemanya: préstecs il·limitats a empreses i mesures per evitar acomiadaments
L’esplanada davant la porta de Brandenburg, deserta a causa de l’epidèmia de coronavirus. /
La reacció del Govern federal alemany davant les repercussions econòmiques de la crisi generada pel coronavirus no s’han fet esperar: un país tan dependent de les exportacions com Alemanya, que a més ha estat esquivant la recessió per molt poc durant els últims trimestres, necessitarà el recolzament de l’Estat per mantenir les seves estructures i evitar acomiadaments massius. L’experiència de la Gran Recessió de fa una dècada podria servir de referència, tal com ha reconegut la mateixa Angela Merkel durant els últims dies.
El Govern federal ha posat més de 48.000 milions d’euros a disposició com a primer mur de contenció per recolzar empreses i reactivar l’economia. A més, estaria disposat a desemborsar 35.000 milions més i s’acomiadaria, així, el 2020, del camí del dèficit zero que fa anys que Berlín pregona.
L’Agència Federal d’Ocupació, que depèn del Ministeri federal de Treball, també es reserva 26.000 milions d’euros per recolzar les empreses en programes de retallades de jornada que evitin onades d’acomiadaments. És un mecanisme que Alemanya ja va posar en marxa durant la recessió del 2009.
El sistema de salut públic es reserva 20.000 milions d’euros per fer front a les possibles contingències sanitàries generades pel virus. El principal objectiu en aquest moment és alentir el contagi perquè el sistema públic de salut no col·lapsi. Si és necessari, el govern alemany utilitzaria aquests diners per evitar el col·lapse.
El ministre federal de Finances, el socialdemòcrata Olaf Scholz, i el d’Economia, el democristià Peter Altmaier ja van dir la setmana passada que la Gran Coalició posa «totes les armes a sobre de la taula» per enfrontar aquesta crisi. Berlín assegura que disposa de més de 500.000 milions d’euros per oferir préstecs il·limitats a les empreses alemanyes a través del banc públic KfW. D’aquests diners també en podrien sortir més programes d’estimulació econòmica amb diners públics. Alemanya ha aconseguit reduir el deute que ha acumulat durant els últims anys, cosa que li permet comptar amb un bon coixí financer per fer front a l’actual situació, informa Andreu Jerez.
Regne Unit: el rescat més gran des de la crisi del 2008
Dues dones amb mascareta al centre de Londres / ReUTERS / HANNAH MCKAY
El Regne Unit ha presentat aquest dimarts el paquet de rescat econòmic més gran des de la crisi financera del 2008, per fer front a l’epidèmia del coronavirus. «Hem d’actuar com qualsevol Govern en temps de guerra i fer tot el que faci falta per sostenir la nostra economia», ha declarat el primer ministre Boris Johnson, que admet ara que és necessari trepitjar l’accelerador per aturar la infecció. S’ha d’«anar més enllà i més ràpid», va afirmar.
Notícies relacionadesEl ministre de Finances, Rishi Sunak, ha promès 330.000 milions de lliures (360.000 milions d’euros) en préstecs garantits per l’Estat per sostenir les empreses amenaçades pels efectes del coronavirus. «Cada empresa que necessiti efectiu per pagar els lloguers, salaris, subministraments o compra d’estoc podrà accedir a un crèdit recolzat pel govern a condicions atractives», ha indicat.
El Govern ofereix a més ajuts de fins a 25.000 lliures a cada empresa, que en el cas de les més petites serà de 10.000 lliures. També es permetrà un retard de fins a tres mesos en el pagament de la hipoteca als ciutadans que ho precisin. «Aquesta és una emergència sanitària, però també una emergència econòmica», va declarar Sunak, que va demanar a les companyies que «no comencin a acomiadar treballadors. Els ajudarem en tot aquest procés. No han d’afanyar-se a l’hora de prendre aquest tipus de decisions».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao