crisi sanitària global
El Govern central demana «calma» als espanyols que són a l'estranger mentre prepara la repatriació
Moltes d'aquestes persones no poden sortir dels països on són perquè han anul·lat gran part dels vols
zentauroepp52829759 sto01 santo domingo rep blica dominicana 17 03 2020 un200318135420 /
La ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, ha demanat als turistes espanyols que són a l’estranger que es posin en contacte amb els consolats i ambaixades dels països on es troben per registrar-se i així poder dur a terme una tornada «ordenada i el més organitzada possible», tot i que no ha explicat ni com ni quan es durà a terme la repatriació. González Laya ha xifrat en 65.000 els turistes que hi ha actualment fora d’Espanya, tot i que es tracta de només els que s’han registrat als consolats. El telèfon d’emergència consular, les 24 hores, és el +34 91 394 89 00.
La ministra ha dit també que el Govern està en contacte amb altres països europeus per coordinar les operacions de retorn. També ha demanat als afectats «calma, ordre i responsabilitat» i ha assegurat que donaran «resposta» a tots els espanyols que desitgin tornar. També ha dit que estan en contacte amb companyies aèries espanyoles. D’altra banda, González Laya ha demanat als turistes estrangers que tornin als seus països, ja que, ha dit, «Espanya no és ara el millor país per fer turisme».
Ahir, la ministra ja va aconsellar a tots els turistes espanyols a l’estranger que tornessin «al més aviat possible mentre continuïn obertes les connexions aèries», així com comunicar els detalls de la seva situació «al més aviat possible» a les ambaixades o consolats espanyols més pròxims.
Exteriors va enviar, a més, el passat dia 12 als espanyols a l’estranger un SMS convidant-los a reconsiderar la seva tornada a Espanya davant de la situació de crisi global. «Davant de l’augment de cancel·lacions de vols amb procedència i destinació a Espanya relacionats amb el Covid-19, es recomana als viatgers espanyols que reconsiderin els seus plans de viatge», va ser el missatge.
«Vols Ferry»
Malgrat les recomanacions d’Exteriors, hi ha molts turistes espanyols que no poden tornar, ja que al país on són ja no es permet l’arribada o sortida de vols cap a altres països, entre els quals Espanya. És el cas de la República Dominicana, que va suspendre els vols dilluns passat, dia 16.
Un dels turistes atrapats és Albert Cervera, que és a l’illa des de fa una setmana de vacances. «Estem en contacte amb el consolat a través de Twitter», afirma a aquest diari via telefònica i «a l’espera que ens repatriïn». Cervera, que reconeix que va rebre l’SMS d’Exteriors, però que no ha sigut fins avui quan l’ha vist al mòbil, espera que la repatriació es porti a terme aquesta setmana.
Un comunicat de la presidència dominicana afirma que el Govern del país caribeny «prendrà mesures especials per transportar tots aquells ciutadans estrangers que segueixin al país a través de vols Ferry». Això vol dir que el Govern dominicà només permetrà aterrar avions que hi arribin amb la missió de repatriar els seus respectius compatriotes.
«Aprensió cap als espanyols»
A l’Argentina, molts espanyols de viatge pel país s’han vist sorpresos per la decisió de les autoritats de suspendre els vols cap a Europa durant 30 dies i busquen alternatives a l’espera de comprovar si l’ambaixada espanyola pot contribuir a alguna solució. És el que els ha passat a Esther Amorós i Ana Dobaño, jubilades de 69 i 64 anys procedents de Barcelona que van arribar a l’Argentina l’11 de febrer per fer un viatge pel país. Tenien previst tornar a Espanya el 24 de març, però, en vista de la situació, van tornar a Buenos Aires diumenge passat per intentar accelerar el seu vol, segons ha explicat Amorós a Europa Press.
«Aquí hi comença a haver una mica d’aprensió cap als espanyols. A l’edifici on ens allotgem han posat un rètol on diu que els viatgers no poden utilitzar les zones comunes», explica des de Buenos Aires. A la seva arribada a la capital, el primer que van fer va ser dirigir-se a l’oficina d’Iberia, on, després de quatre hores de cua, els van informar que no només no podien avançar-los el vol, sinó que el seu s’havia cancel·lat i que no podrien tornar abans del 18 d’abril.
D’allà van anar al consolat, on se’ls va informar que Air Europa encara tenia vols programats per dilluns i dimarts. L’oficina d’Air Europa va tancar, amb els vols complets, abans que poguessin arribar al taulell. «A cada lloc hi havia una cua d’unes 300 persones», explica Amorós.
De moment, el consolat està recomanant als espanyols que desitgin tornar que es registrin a través d’un formulari ‘online’, tot i que s’aclareix que no és un «formulari de repatriació». El registre, aclareix a les xarxes socials, és per poder informar i orientar.
Amorós i Dobaño només han rebut, fins ara, un correu del consolat que informava de la possibilitat que surtin cap a Espanya dos vols d’Aerolínies Argentines, el passatge dels quals han de pagar els viatgers. Elles van respondre que estarien interessades a sumar-se a aquest passatge, però de moment aquests vols no s’han confirmat.
Desconnexió entre illes
Un dels països on tenen més dificultats els turistes espanyols que desitgen tornar és les Filipines, un arxipèlag d’unes 7.000 illes. El principal problema és que les connexions entre illes «s’estan tancant a tota velocitat i cada vegada és més difícil arribar fins a un dels quatre aeroports internacionals», han explicat a EFE fonts d’Exteriors, que apunten que molts dels països de trànsit per a vols cap a Espanya ja han tancat les seves fronteres, com Dubai i els Emirats Àrabs.
Les dificultats per sortir de l’arxipèlag filipí es deu a la quarantena declarada en gran part del país i a les restriccions de viatge, mentre que els consolats a molts països s’estan veient desbordats per l’allau de peticions. Javier González, un barceloní de 35 anys, i la seva nòvia eren en una remota illa dijous passat quan van començar les restriccions i, després de tractar sense èxit d’arribar a Manila a través de l’illa de Palawan, van acabar a Cebu, l’aeroport del qual té vols internacionals però estan saturats.
«Ens van dir a l’aeroport que hem d’estar en quarantena perquè portem menys de 14 dies a les Filipines i ens van tancar en una sala gairebé sense menjar», explica González a EFE. Després de gairebé set hores, van poder sortir de l’habitacle gràcies a les gestions del consolat d’Espanya, però encara esperen a Cebu per poder sortir del país.
Notícies relacionadesNomés a les Filipines, Exteriors té localitzats 490 espanyols «en situació de necessitat o urgència» i desesperats per sortir, ha precisat Exteriors. L’ambaixada, el consolat i els consolats honoraris a les Filipines «estan treballant activament amb les autoritats filipines» perquè facilitin el trasllat a Manila o als aeroport internacionals dels, almenys, 490 espanyols atrapats en diferents punts del país.
Es tracta de permetre la sortida del país d’aquells espanyols que eren de viatge a les Filipines i que s’han vist directament afectats per les «dràstiques restriccions de moviments» imposades per evitar el contagi del país asiàtic, ha informat el Ministeri d’Exteriors.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034