PROCÉS AJORNAT

La pandèmia de coronavirus pot forçar una extensió del 'brexit'

Johnson rebutja de moment una pròrroga malgrat les dificultats que està portant la crisi

La segona ronda de negociacions queda en suspens, tot i que les dues parts busquen alternatives telemàtiques

zentauroepp52849281 18 march 2020  england  london  uk prime minister boris john200319171819

zentauroepp52849281 18 march 2020 england london uk prime minister boris john200319171819 / Eddie Mulholland Daily Telegraph

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce/ Silvia Martinez

El ‘brexit’ no és immune al coronavirus. La pandèmia ha obligat Londres i Brussel·les a ajornar la ronda de negociacions prevista per a aquesta setmana a la capital britànica sobre la futura relació econòmica entre el Regne Unit i la Unió Europea. El mateix cap negociador de la UE, Michel Barnier, muntanyenc i esportista, ha revelat aquest dijous que ha enganxat el virus, tot i que va dir sentir-se bé. Barnier, aïllat al seu domicili, «no té símptomes i continua treballant», segons ha indicat el portaveu comunitari, Eric Mamer. Una part de l’equip més pròxim al francès es troba en quarantena.

La segona ronda de converses ha quedat en suspens pel risc de contagi, les restriccions als viatges i les mesures de control imposades per frenar l’epidèmia. El primer ministre britànic, Boris Johnson, va descartar vagament dimecres, a preguntes dels periodistes, un canvi en la data de sortida, que ha fixat per al 31 de desembre. L’extensió del període transitori no és, no obstant, descartable, davant de l’imprevisible rumb que pren cada dia la pandèmia i els devastadors efectes econòmics que està produint.

Estret contacte 

De moment els equips negociadors continuen estudiant «maneres alternatives» de prosseguir amb les discussions, com l’ús de videoconferències, tot i que fins ara no han arribat a cap acord. «De moment el focus principal de treball se centra a analitzar el mandat negociador per seguir amb les converses. Creiem que hi ha manera d’assegurar que fins i tot en aquestes circumstàncies pot tenir lloc», opinen des de la Comissió Europea.

Segons la planificació inicial, cada dues setmanes s’havien de celebrar reunions a Londres i Brussel·les, de manera alternativa.

Als dos equips no els falta feina. Tots dos poden anar analitzant les milers de pàgines de l’esborrany legal que han intercanviat, amb l’objectiu d’aconseguir un possible compromís. «Estem en contacte estret amb la UE a la recerca de la manera de continuar progressant en les negociacions», ha indicat aquest dijous a Londres el portaveu del primer ministre. Però amb unes dificultats cada vegada més grans, a causa de la pandèmia, augmenta la possibilitat d’un retard del període transitori. Johnson ha de prendre aquesta decisió al juny, com a data límit, per presentar la petició d’un nou termini fins a finals del 2021.

Cost enorme

A la Cambra dels Comuns, el ministre d’Exteriors, Dominic Raab, ha dit que espera que «les negociacions puguin seguir endavant, atesos tots els acords logístics que s’han fet». Raab, un defensor a ultrança del ‘brexit’ més dur, inclosa la sortida sense acord comercial, ha assegurat que el Govern confia a completar les discussions, perquè retardar-les crearia més incertesa «de la necessària a les dues costats del Canal [de la Mànega]». David Davis, antic ministre britànic per al ‘brexit’, fins i tot hi veu una part positiva en l’actual situació. «Els desafortunats esdeveniments del Covid-19 significaran que el tràfic a la frontera serà més reduït i els duaners podran gestionar-lo millor».

Notícies relacionades

D’acord amb fonts diplomàtiques de la UE, que esmentava el ‘Financial Times’ aquesta setmana, amb la pandèmia serà enormement difícil per al Regne Unit estar preparat i a punt per posar en vigor noves condicions comercials o una sortida sense acord. «Si no podem continuar amb les negociacions de manera adequada, llavors estem davant d’un món diferent», va indicar al mateix mitjà un alt funcionari.

Fins i tot l’anomenat ‘model Canadà’ tindria un alt cost per a les companyies britàniques, en situació d’emergència i provant de sobreviure a causa dels efectes del coronavirus en les empreses i negocis. El Banc d’Anglaterra va tornar a abaixar dimecres els tipus d’interès, del 0,25% al 0,1%, en un intent desesperat per mantenir a la superfície l’economia. És la segona baixada des que va començar la infecció.