COVID-19

L'Argentina declara quarantena total al país pel coronavirus

El decret del president Fernández busca frenar l'onada de contagis que s'espera per a l'abril

Fins al moment han mort tres persones i s'han confirmat 128 infeccions

fernandez

fernandez / JUAN MABROMATA (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

A les portes de la tardor, l’Argentina entra en quarantena general almenys fins al 31 de març. El president, Alberto Fernández, la va anomenar «aïllament social preventiu obligatori». El que es busca és atenuar la propagació del coronavirus que les autoritats sanitàries esperen per a l’abril. El Govern peronista va intentar evitar aquest escenari de restriccions en un país en recessió. Les circumstàncies –128 infeccions i tres morts– van obligar a prendre una decisió que el mandatari va qualificar d’«excepcional en un moment excepcional».  

Des de primera hora d’aquest divendres es prohibeix la lliure circulació per rutes i espais públics. Els argentins només podran desplaçar-se fins als supermercats, farmàcies, veterinàries i ferreteries que estiguin als seus voltants. Les activitats que no han de complir les restriccions estan vinculades amb les àrees de Salut, Seguretat, Defensa, Migracions i Bombers. El poder judicial tindrà un funcionament mínim. Els menjadors escolars i comunitaris es mantindran perquè resolen les necessitats de milers i milers de nens en situació de pobresa. Es podran retirar diners dels caixers automàtics.

El president no té dubtes que l’Argentina viu «el problema de salut més greu que hem tingut en tota la nostra vida democràtica». Les autoritats sanitàries creuen, no obstant, que s’ha guanyat temps des que es van conèixer els casos a la Xina i després es van replicar a Itàlia i Espanya. Tot i així, remarquen que és imprescindible «aplatar» la corba de contagis perquè l’Argentina, després d’anys d’ajustament econòmic, té la seva estructura hospitalària deteriorada. Del que es tracta, per tant, és que no tingui lloc un creixement exponencial de les infeccions i que les persones que contreguin el Covid-19 puguin ser tractades de manera pertinent. Si les dificultats són d’un rang «intermedi», el nombre de casos es duplicarà cada tres dies fins a final de mes i la pandèmia seria controlable.

Diferents integrants del Govern no es cansen igualment de recordar als argentins que el seu antecessor, Mauricio Macri, hauria convertit el Ministeri de Salut en Secretaria per complir el Fons Monetari Internacional (FMI). L’Institut Malbrán, encarregat de fer tots els estudis del coronavirus, va perdre bona part del seu pressupost entre el 2016 i el 2019. La pandèmia va arribar a aquest país quan començaven a assentar-se d’una manera molt precària les bases de la recuperació del sistema, cosa que va contemplar la refundació del Ministeri de Salut.

QUEDAR-SE A CASA

«Si ens quedem a casa, ens preservem tots», va dir Fernández al parlar als argentins dijous a la nit. El seu decret obre les portes per «prorrogar» la quarantena «el temps que es consideri necessari». Això dependrà de «la situació epidemiològica».

Notícies relacionades

A més del seu discurs, Fernández va escriure una carta als argentins que va circular en tots els mitjans de comunicació. En la missiva va recordar que no hi ha una «solució miraculosa» per afrontar la pandèmia. «Potser alguns esperen un miracle de l’estat d’emergència i que tot es resolgui en un minut, un dia, una setmana, un mes. No vinc a fer cap promesa impossible», va assenyalar i, per això, va remarcar la necessitat que la societat compleixi al peu de la lletra amb el protocol anunciat. Fernández va advertir en aquest sentit que les forces de seguretat seran inflexibles en el compliment del decret. El president es va mostrar decebut amb les imatges periodístiques de cues d’automòbils mirant d’entrar als balnearis de Buenos Aires com si es tractés d’un firat pont. «Continuem tenint el problema de gent que no entén que no pot circular pels carrers».

Aturar la vida econòmica a excepció de la producció alimentària i de medicines suposa un nou cop per a una economia plena de problemes i enmig de la possibilitat cada vegada més real que l’Argentina suspengui els pagaments del seu deute extern, que aquest any arriben als 62.000 milions de dòlars. Els governadors de les províncies ja van plantejar al president el temor de no poder pagar els salaris als empleats públics com a conseqüència de la minva en la recaptació del fisc.