CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Londres confina 1,5 milions de britànics vulnerables pel virus

El Govern enviarà una carta a persones amb problemes greus de salut perquè no surtin de casa en 3 mesos

França va amenaçar de tancar la seva frontera amb el Regne Unit si Johnson no adoptava restriccions més dràstiques

zentauroepp52887359 prime minister boris johnson speaks during a news conference200322194335

zentauroepp52887359 prime minister boris johnson speaks during a news conference200322194335 / POOL

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Govern britànic no descarta la possibilitat d’imposar mesures de confinament generalitzades similars a les d’Itàlia o Espanya, davant del que Boris Johnson ha descrit com l’avenç «accelerat» de l’epidèmia. Johnson va advertir repetidament diumenge que, si hi continua havent aglomeracions en espais públics i la gent continua reunint-se en grups, «posarem en pràctica noves mesures. Les estem revisant constantment». El primer ministre va afegir que ho considerarà «activament» durant les 24 hores següents. Les xifres oficials parlen de 281 morts i 5.686 contagis confirmats.

De moment, el ‘premier’ ha anunciat el confinament obligatori durant tres mesos dels 1,5 milions de ciutadans considerats més vulnerables per patir  greus problemes respiratoris, alguns tipus de càncer, estar en el grup de trasplantats o tenir problemes amb el sistema immunològic. Tots rebran ben aviat una carta de la sanitat pública. En cas de no tenir familiars o algú que els ajudi, es crearà una xarxa de recolzament, en la qual podria intervenir l’exèrcit, per proporcionar-los menjar i medicaments.  Els primers paquets d’aliments podrien arribar la setmana que ve

Com a Itàlia

Diumenge era el dia de la mare al Regne Unit, una celebració que, en aquestes circumstàncies, s’ha fet una mica més sinistra. Johnson va fer dissabte a la nit una crida demanant als britànics que no visitessin les seves mares. El primer ministre tornava a rectificar. Només un dia abans va comentar que possiblement aniria a veure la seva, que té 77 anys. «En aquesta ocasió –ha recomanat en el seu missatge–, el millor és trucar, parlar per vídeo, per Skype, però cal evitar proximitat o contacte físic innecessari». 

Johnson ha indicat que el nombre de casos de coronavirus al Regne Unit «és molt sever i s’està accelerant» i va arribar a comparar la situació amb Itàlia. «Els italians tenen un servei sanitari de salut excel·lent i fins i tot així els metges i infermeres s’han vist completament sobrepassats per la demanda». Va recordar que «el nombre de morts a Itàlia ja es compta per milers i continua pujant» i va apel·lar a actuar «junts» per alentir la propagació de l’epidèmia o, si no, «és molt possible que igualment l’NHS [sanitat pública], es vegi sobrepassada».  

Pressió de Macron 

Segons el diari francès ‘Liberation’, el tancament de cafès, restaurants i llocs de lleure anunciat divendres a la nit per Johnson, es va produir després que el president francès, Emanuel Macron, el truqués per telèfon i l’amenacés de tancar la frontera amb el Regne Unit si el Govern de Londres no prenia mesures més restrictives. 

Notícies relacionades

La realitat és que els britànics semblen no veure encara les orelles al llop. Diumenge va ser un dia assolellat, després de moltes setmanes de fred i cel gris. El que hauria sigut una benedicció en altres circumstàncies, es va convertir en un agreujant en aquesta crisi. Molts van optar per marxar al camp i a les segones residències  malgrat la recomanació de viatjar el mínim possible.

Les autoritats escoceses han demanat que els turistes no es desplacin a les zones més remotes d’Escòcia com les Highlands i les illes, per a les quals el ferri només acceptava passatgers locals. La situació era semblant en destinacions populars com el Districte dels Llacs i Cornualla a Anglaterra, o algunes zones de Gal·les. A Londres, tot i que el centre estava desert, era fàcil veure aglomeracions de passejants a la rivera del Tàmesi o als parcs, que les autoritats han anat tancant.