crisi sanitària global
Els EUA posen en marxa el rescat econòmic més gran de la seva història
La Casa Blanca pacta amb el Congrés un paquet de 2 bilions de dòlars per esmorteir els estralls econòmics del coronavirus
El governador de Nova York considera insuficients els ajuts i descriu l'estímul com a 'terrible'
Els ecos de la Gran Recessió han planat aquests dies com una funesta advertència sobre la cúpula del Capitoli, on republicans i demòcrates han negociat el paquet d’estímul més gran en la història dels Estats Units per provar de prevenir que el coronavirus enfonsi a la seva economia en una llarga travessia pel desert. Fa 12 anys es va prioritzar el rescat al sector financer sobre el rescat a la ciutadania, malgrat que van ser els bancs i les companyies d’assegurances les que van enfonsar el sistema amb la seva temerària especulació en el sector immobiliari. El carrer es va sentir abandonat quan més ajuda necessitava, una lliçó que han intentat aplicar-se aquesta vegada la Casa Blanca i el Congrés en ple any electoral. Tots dos van pactar dimecres un pla de dos bilions de dòlars per reflotar les grans empreses, però també les llars i les pimes.
Les dimensions de l’estímul acordat, que encara ha de ser ratificat a les dues cambres del Congrés, no tenen precedents. Supera amb escreix el New Deal llançat durant la Gran Depressió (1929-1933), així com a la suma combinada que es va destinar durant l’última crisi a rescatar la banca i impulsar posteriorment la recuperació.
Però les circumstàncies no deixaven gaires alternatives. Quan surtin aquest dijous les xifres d’ocupació, s’espera que milions de nord-americans hagin passat a engrossir les llistes de l’atur. Amplis sectors de l’economia s’han paralitzat. I no hi ha cap aparença que l’emergència sanitària estigui controlada. En menys d’un mes els EUA han passat de tenir 70 casos de Covid-19 a acostar-se als 60.000 i l’OMS creu que podria convertir-se aviat en el principal focus de la pandèmia.
Lletra petita
El rescat és tan voluminós que passaran dies fins que se’n conegui la lletra petita. Equival al 10% del PIB. «És un nivell d’inversió més propi dels temps de guerra», va dir el líder dels republicans al Senat, Mitch McConnell. «Als nord-americans els dic: ‘l’ajuda està de camí, una ajuda gran i ràpida’», va replicar la seva contrapart demòcrata, Chuck Schumer. El paquet inclou ajuts directes als nord-americans, amb un xec de 1.200 dòlars per a cada adult (1.103 euros) i 500 per a cada nen, sempre que els ingressos per llar no superin els 198.000 dòlars. Amplia els beneficis per als aturats, una categoria que inclourà també els autònoms i l’economia col·laborativa. La llei garanteix quatre mesos d’atur, amb un augment de 600 dòlars sobre la prestació.
Paral·lelament destina 350.000 milions en préstecs a les petites i mitjanes empreses, que no hauran de tornar els crèdits si mantenen la seva plantilla durant la crisi o reprenen les contractacions a partir de juny. Un capítol en el qual entren també les administracions locals. Per reforçar el sistema sanitari, creixentment desbordat –particularment a Nova York, l’epicentre de l’epidèmia– per la falta de respiradors, llits o ucis, l’ajuda ascendirà als 150.000 milions.
Companyies receptores
Notícies relacionadesI d’allà s’arriba al punt més polèmic de la llei, els 500.000 milions que es destinaran a les grans empreses. Bona part d’aquests diners aniran a recolzar els préstecs de la Reserva Federal, però també s’esperen rescats específics per a l’aviació comercial o el sector hoteler. Els demòcrates han aconseguit almenys que hi hagi una mica de supervisió perquè la Casa Blanca volia que es mantingués en secret el nom de les companyies receptores. Tot i així les condicions imposades són mínimes. Els receptors no podran llançar operacions de recompra d’accions mentre rebin els ajuts, que no podran destinar-se a companyies de la família Trump o dels congressistes. Però res els impedeix acomiadar treballadors o compensar generosament els seus executius.
La llei tampoc ha inclòs una moratòria per a les hipoteques, com volien alguns demòcrates. En el seu conjunt, no és un paquet per transformar l’economia sinó una suma de pedaços per esmorteir l’esperada desfeta econòmica. Miop per a alguns, insuficient per a d’altres. «¿Potser no hem après res?», es preguntava Jared Bernstein, un dels arquitectes de l’estímul del 2009. «És una llei terrible», ha dit el governador de Nova York, Andrew Cuomo. «És una gota a l’oceà. Aquests números no funcionen». Encara hi ha alguna possibilitat que la llei sigui modificada a la Cambra de Representants, però el temps apressa. Els mercats van tornar a registrar fortes pujades, després que el Dow visqués la vigília la seva millor jornada des de 1933 com a resposta a l’estímul cuinat al Congrés.
- Mites de les estacions fantasma del metro de BCN
- Dia de Reis BCN celebra una Cavalcada inclusiva, sostenible i farcida d’homenatges
- Obres de sanejament Urgeix una "rehabilitació integral" de l’edifici de l’avió del Tibidabo
- L’horitzó de la legislatura La dependència de Puigdemont esquerda la coalició del PSOE i Sumar
- LA CRISI INSTITUCIONAL AL BARÇA Laporta, dimissió o vot de censura