IMPACTE EN la carrera a la casa blanca

La crisi del coronavirus realça el lideratge de Trump en ple any electoral als EUA

El president aconsegueix apujar el seu índex de popularitat malgrat l'extensió de la pandèmia al país

Amb els demòcrates sense direcció, el seu principal enemic ara són els efectes socials i econòmics

zentauroepp52814398 president donald trump speaks during a press briefing with t200316223109

zentauroepp52814398 president donald trump speaks during a press briefing with t200316223109 / Evan Vucci

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump ha sigut, des que va aterrar a l’arena política i va arribar a la presidència dels Estats Units, la personificació de Mr. Teflon: el polític impermeable als escàndols i al qual res sembla adherir-se, capaç de suportar (i nodrit d’alimentar) les temperatures polítiques i socials més extremes. Fa menys de dos mesos sortia exonerat de l’‘impeachment’ i enfilava triomfant el seu camí cap a les eleccions del 3 novembre a la recerca de la seva reelecció, fonamentant cada pas sobre una base inamoviblement fidel i una economia macro pròspera mentre els demòcrates entaulaven la lluita interna que ha delineat Joe Biden com a candidat. Ara que el sotrac global del coronavirus fa sotsobrar-ho tot, també als EUA, Trump intenta, de nou i com de costum, caure dempeus.

Fins i tot en una crisi multidimensional amb escassos precedents com aquesta, que a més aprofundeix interrogants i incerteses, Trump està adaptant-se sobre la marxa, però recorrent també a eines molt habituals al seu heterodox manual. Ha declarat «enemic invisible» el virus la gravetat del qual fa només unes setmanes minimitzava, intensifica el discurs de guerra i aprofita per reforçar la imatge de «comandant en cap», tan profitosa en les urnes.

Fanfarroneja de les mesures adoptades o es posa «un deu» en la resposta de la seva Administració, ocultant els múltiples errors comesos al camí i els problemes que encara es denuncien, des d’hospitals o des d’estats i municipis, ara que els EUA són epicentre de casos. Culpa els seus predecessors sense assumir «cap responsabilitat» per accions del seu Govern que han tingut conseqüències; contradiu els científics en el seu equip o els força a matisar o aclarir les seves declaracions; treu quan li convé el seu arsenal clàssic proteccionista i nacionalista. També, com de costum, ha reactivat la seva guerra amb la premsa, a la qual ha arribat a acusar d’estar sobredimensionant la crisi per fer-li mal en les eleccions.

Èxit en audiència i enquestes

Amb els mítings suspesos davant de les recomanacions de distanciament social dictades pel seu propi Govern, Trump ha reconvertit les rodes de premsa diàries del grup de resposta al coronavirus en els seus ral·lis. Continua controlant la narrativa i tot i que algunes televisions es plantegen si deixar de transmetre-les íntegres en directe per posar filtre als episodis de desinformació (com ja ha decidit una emissora de la ràdio pública), de moment no han deixat de fer-ho. I l’èxit  de Trump és innegable. Un dia aquesta setmana va tenir més de 12 milions d’espectadors només als tres canals de cable de notícies 24 hores. Milions més les segueixen en les generalistes i en ‘streaming’.

Trump ha aconseguit a més apujar els seus índexs d’aprovació general fins al 49%, amb millores de valoració entre independents i demòcrates. I en un sondeig de Gallup aquesta setmana el 60% aprovava la seva gestió davant del coronavirus, incloent no només un 94% de republicans sinó un 60% d’independents i un 27% de demòcrates.

A favor i molt en contra

Notícies relacionades

A favor seu juga un Biden ara per ara desdibuixat, un candidat la veu de competència i experiència del qual a la Casa Blanca d’Obama, o d’integritat moral, es perd en la cacofonia d’històries que provoca la tempesta d’una crisi on són centrals just els temes fonamentals a l’agenda de Bernie Sanders, com l’accés a la sanitat o les desigualtats i injustícies econòmiques.

Trump enfronta, no obstant, un repte monumental que escapa al seu control: la profunditat de la crisi econòmica, indivisible de la sanitària i social. La seva aposta és «reobrir» el país, provant d’accelerar una tornada a la normalitat laboral almenys en aquelles zones menys afectades, una mesura que els experts mèdics i científics miren amb molta més cautela. L’enemic  per a ell, realment, és el coronavirus.