Crisi sanitària
Bolsonaro «¿Alguns moriran? Em sap greu, això és la vida»
El president banalitza els efectes del coronavirus i demana tornar a treballar però les seves expressions provoquen un rebuig general entre els governadors estatals, que redoblen les restriccions
La justícia, per la seva part, va anul·lar un decret de Bolsonaro que considerava «essencials» la tasca de les esglésies
bolsonaro /
«El Brasil ha de tornar a la normalitat immediatament. Cal acabar amb aquesta crisi d’histèria. El Brasil no va pararà» [...] «¿Alguns moriran? Moriran. Em sap greu, em sap greu, això és la vida, és la realitat». El president Jair Bolsonaro s’obstina a banalitzar els efectes de la pandèmia i no deixa de rebre expressions de rebuig al Brasil. «Per al 90% de la població, [el coronavirus] és una grip o res», va assenyalar també sobre la pandèmia durant una entrevista amb TV Bandeirantes. El capità retirat va assegurar que no es creu la xifra de víctimes mortals a Itàlia. «La majoria de les morts no té res que veure amb el coronavirus, res a veure. Són persones que vivien en una regió freda i tots amb una mitjana d’edat de 80», va dir sobre el que succeeix al nord italià.
Bolsonaro també desconfia de les xifres oficials a São Paulo, el cor industrial brasiler, que s’ha enfrontat amb el Govern Federal per la seva decisió de decretar una quarantena. La regió paulista concentra bona part dels contagis i les defuncions. Des de fa un mes, quan es va detectar el primer cas, São Paulo comptabilitza 68 de les 92 defuncions per coronavirus i 1.223 de les 3.500 infeccions. Aquesta xifra, va insistir el president brasiler, «és molt gran» i al seu criteri, inversemblant. «Cal veure el que està passant allà. No pot ser un joc de números per afavorir l’interès polític», es va queixar.
«Qui tingui una feina, que vagi a treballar», va encoratjar. El Govern d’ultradreta va llançar una campanya en aquesta direcció que promouen especialment a les xarxes socials els fills de Bolsonaro i en obert dubte no només amb São Paulo sinó amb altres estats com Rio de Janeiro, que s’apresten a redoblar les restriccions. La subestimació de la pandèmia causa també alarma mundial. D’acord amb el diari paulista Folha, un equip de 30 científics de l’Imperial College de Londres ha instat a adoptar estratègies radicals d’aïllament per salvar més d’un milió de vides al Brasil.
Primers desafiaments
Al contrari de les recomanacions del clan Bolsonaro, el viceministre de Salut, João Gabbardo dos Reis, va considerar que els suggeriments formulats pel president no canvien les pautes d’aquesta cartera per evitar que creixin exponencialment els contagis. El ministeri, va subratllar, continuarà aconsellant a les persones que redueixin la circulació als carrers. Divendres a la tarda, la Justícia Federal va prohibir al Govern d’ultradreta adoptar mesures contra les quarantenes. També va suspendre la validesa de dos decrets emesos pel Poder Executiu que classificaven les esglésies i les cases de loteria com a «serveis essencials».
Bolsonaro havia adoptat aquesta mesura per afavorir especialment als cultes evangelistes que formen part de la coalició política que el sosté. Per al jutge Márcio Santoro Rocha està «clar que el decret posa en risc l’efectivitat de les mesures d’aïllament i aplanament de la corba del Covid-19, que són fets notoris i àmpliament reportats per la premsa». Segons el magistrat, les restriccions que regeixen en alguns estats «són fonamentals perquè el Sistema de Salut, públic i privat, no col·lapsi, amb una extensió impredictible de les tràgiques conseqüències a les quals això pot conduir».
Un ministre passeja per la platja
Paulo Guedes, el guru econòmic del Govern, tampoc sembla prendre’s gaire seriosament els problemes derivats de la pandèmia. I per demostrar-ho, el ministre d’Economia es va deixar fotografiar mentre passejava per les platges d’Ipanema, a Rio de Janeiro, que a partir de dilluns estén les mesures d’autoconfinament.
Notícies relacionades«Una cosa molt estranya afecta la República brasilera. Mentre la crisi empitjora mostrant una nació en conflicte, amb fosques repercussions en l’economia, el ministre Guedes, acompanyat de la seva dona, va caminar per Ipanema, aliè a les recomanacions d’aïllament i igualment distant del debat sobre les mesures», va assenyalar ‘Jornal do Brasil’.
«En el moment en què la majoria dels brasilers no saben si tindran mitjans per a les seves necessitats bàsiques, si els faltaran aliments o recursos per complir les seves obligacions de subsistència, el Chicago Boy s’exhibeix, exposat al sol, en una escena inconcebible en un moment en què l’economia del país està amenaçada de fondre’s, empassada pel virus devastador», va afegir el diari carioca.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal