CORONAVIRUS
Guerra pels respiradors als EUA
Trump cedeix a la pressió i invoca una llei de 1950 per forçar la General Motors a fabricar els ventiladors que reclamen els estats
Es planteja imposar una «quarantena obligatòria» que limitaria els moviments en zones de Nova York, Nova Jersey i Connecticut
zentauroepp52958592 us president donald trump and defense secretary mark esper 200328210221 /
Durant setmanes, desatenent els precs i les crítiques de molts governadors i professionals sanitaris, Donald Trump s’havia resistit a utilitzar en la crisi davant la pandèmia del coronavirus la Llei de Producció de Defensa, una norma de 1950 que dona autoritat al Govern federal per forçar les empreses a estendre la producció industrial de materials o productes clau, en aquest cas ventiladors per als pacients més greus i material de protecció mèdica. «No som un país basat a nacionalitzar els nostres negocis», deia el president dels Estats Units diumenge passat. Aquest divendres, no obstant, Trump va invocar aquesta llei que data de la guerra de Corea per obligar la General Motors a fabricar respiradors.
Hi ha una certa boirina sobre la decisió. La General Motors va explicar després de l’anunci que ja feia més d’una setmana que treballava en una subcontracta amb Ventec Life Systems, la companyia que fabrica els respiradors i que és qui firma el contracte amb l’Agència Federal d’Emergències. No obstant, divendres al matí Trump es va embrancar en una diatriba de tuits d’atac al gegant del motor i a la seva principal executiva, Mary Barra, i després, a l’anunciar la invocació de la llei, va assegurar que la companyia estava «perdent el temps».
Duel amb Cuomo
Per augmentar la confusió, Trump ha qüestionat que fossin necessaris tants respiradors com els que reclamen els estats. Utilitzant les xifres dels aparells que el governador de Nova York, Andrew Cuomo, ha considerat necessaris, el president deia dijous en una entrevista a Fox: «No crec que n’hagis de necessitar 30.000 o 40.000».
Aquest dissabte el mateix Cuomo, sense esmentar directament el president, ha donat l’explicació. «El que fem és planificar de cara al futur», ha dit el governador, que calcula que el pic dels contagis a l’estat arribarà d’aquí a dues o tres setmanes. De moment, Nova York té més de 52.000 casos dels 115.000 detectats als EUA i 728 dels prop de 1.900 morts a tot el país. Als seus hospitals hi ha 7.328 contagiats i 1.755 persones en unitats de cures intensives.
Cuomo ha denunciat també que la competència entre els estats per aconseguir respiradors, i també amb el govern federal, està contribuint a apujar els preus dels aparells, que abans es venien per uns 25.000 dòlars i ara arriben als 45.000. «Com a nació no podem tenir aquesta situació», ha dit, suggerint que es creï «un consorci nacional de compra» organitzat per Washington o un «consorci voluntari» creat entre els estats.
Possible quarantena
Tot i que col·laboren, les tensions entre Trump i Cuomo es podrien disparar. Aquest diumenge el president ha dit que estudia imposar una «quarantena d’obligat compliment» en zones de Nova York, així com de Nova Jersey i Connecticut, on es concentren els casos de contagi. «No sé si es podria aplicar legalment. Des d’un punt de vista mèdic no sé què aconseguiries. Però no m’agrada com sona, fins i tot sense entendre en què consistiria», ha dit Cuomo. «Quarantena forçosa és un concepte que espanta».
- Mites de les estacions fantasma del metro de BCN
- Dia de Reis BCN celebra una Cavalcada inclusiva, sostenible i farcida d’homenatges
- Obres de sanejament Urgeix una "rehabilitació integral" de l’edifici de l’avió del Tibidabo
- L’horitzó de la legislatura La dependència de Puigdemont esquerda la coalició del PSOE i Sumar
- LA CRISI INSTITUCIONAL AL BARÇA Laporta, dimissió o vot de censura