polèmica pel coronavirus
Macron fa una crida a la solidaritat europea
El president francès també surt en defensa d'Espanya i Itàlia
zentauroepp52386783 20 february 2020 belgium brussels french president emmanu200220201204 /
El president francès, Emmanuel Macron, ha expressat que no es podrà superar la crisi produïda pel coronavirus «sense una forta solidaritat europea, en l’àmbit sanitari i de pressupost», al respondre a les preguntes per escrit que li van fer tres diaris italians i que publiquen aquest dissabte.
Macron contestava així a ‘La Stampa’, ‘La Repubblica’ i ‘Corriere della Sera’ sobre el bloqueig d’Holanda i Alemanya a recolzar un pla d’ajuts de la Unió Europea (UE) per afrontar les repercussions econòmiques del coronavirus. «Igual que Giuseppe Conte [primer ministre italià], no vull una Europa amb el mínim comú denominador. El moment és històric: França lluitarà per una Europa de solidaritat, sobirania i futur», va afirmar.
«Europa ha d’estar orgullosa»
«Europa ha d’estar orgullosa i sentir-se forta, perquè ho és. Però ha d’anar molt més lluny. Per això defenso la solidaritat pressupostària en la gestió de la crisi i les seves conseqüències», va dir Macron. Va denunciar que «alguns països actuen com si Itàlia o Espanya en fossin responsables i són, al contrari, les primeres víctimes, i aquest virus no perdona ningú».
«El que em preocupa és la malaltia de ‘cada un que pensi en si mateix’ i, si no estem units, Itàlia, Espanya i altres països podrien dir amb raó als seus socis europeus: ¿on éreu mentre érem al front? No vull una Europa egoista i dividida», va afirmar. A la pregunta de per què va ignorar els senyals d’advertència d’Itàlia sobre el coronavirus, Macron es va defensar assegurant que va abordar la crisi «amb serietat i gravetat des del principi, quan va començar a la Xina».
«En cada etapa vaig seguir tres principis essencials: basar les nostres decisions en l’assessorament científic, adaptar-nos a l’evolució de la crisi, prendre mesures proporcionades. Hem pres les mesures més fortes a França com més aviat millor. En vista d’un nombre similar de casos, vam adoptar les mesures de restriccions socials uns dies abans que els nostres socis europeus», va dir.
Els passos següents
Els pròxims passos que pretén donar Macron, són «anticipar i coordinar les mesures de sortida de la crisi sanitària» com es va indicar «a la carta que van firmar nou països i es va entregar durant el Consell Europeu de dijous». «Per descomptat, aquestes mesures hauran d’adaptar-se a cada país: no demanarem als italians o francesos, que han sigut sotmesos a les mesures restrictives abans que altres països europeus, que es quedin estancats esperant els altres. Però si no intercanviem informació sobre aquestes mesures; si no les coordinem, tindrem un problema polític i sanitari», va afirmar.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista