L'EPICENTRE DE LA PANDÈMIA

Nova York, a set dies del límit pel coronavirus

L'alcalde De Blasio adverteix que els recursos i el personal sanitari s'esgotaran en una setmana

L'alerta es repeteix en altres estats del país, que ja té més de 125.000 casos i 2.200 morts

3f47e402-4ffb-4e44-a46a-c50c88dc7a6d-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Lluny encara del pic previst d’impacte del coronavirusNova York ja comença a estar al límit. Aquest diumenge l’estat registrava prop de 60.000 casos positius i 965 morts, amb gairebé 34.000 contagis i 678 morts només a la Gran Poma, una gran urbs que acumula una quarta part dels 125.000 casos detectats als Estats Units. I l’alcalde Bill de Blasio, ha fet saltar les alarmes: «Tenim subministraments mèdics, a excepció de ventiladors, per arribar a diumenge que ve», ha dit el primer edil, que ha demanat reforços en totes les categories, «sobretot ventiladors però també un altre tipus de material», ha sol·licitat personalment al president Donald Trump que mobilitzi i enviï a la ciutat personal militar mèdic i està estudiant també com fer arribar personal sanitari civil des d’altres estats menys afectats.

Els hospitalitzats a la ciutat de Nova York ja són 8.503, amb 2.037 dels quals en unitats cures intensives, on els llits ja van començar a escassejar fa uns dies.

Els serveis d’emergència i les ambulàncies, amb unes sirenes que s’han convertit en la principal banda sonora de la ciutat, estan treballant a un ritme sense precedents, amb gairebé el doble de trucades que en circumstàncies normals, superant tristos rècords, movent-se a nivells similars als dels atemptats de l’11-S.

«Cap àrea metropolitana se’n lliurarà»

Advertències semblants a les de De Blasio sobre escassetats urgents arriben des d’altres estats amb grans ciutats on la situació també empitjora a gran velocitatMichigan i Detroit; Louisiana i Nova Orleans... I Nova York s’està mostrant com el «canari de la mina» del que ja parlava fa uns dies el governador, Andrew Cuomo, assegurant que la resta del país havia de veure el que ha d’arribar.

És un missatge que ha repetit aquest diumenge la doctora Deborah Birx, coordinadora de resposta del grup de treball del coronavirus de la Casa Blanca: «Totes les zones metropolitanes han d’assumir que poden tenir un brot equivalent al de Nova York», ha dit. «Cap estat, cap àrea metropolitana, se’n lliurarà».

També el doctor Anthony Fauci, l’immunòleg que des de 1984 dirigeix el Centre Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses i forma part del grup de resposta de la Casa Blanca, ha explicat a la CNN que Nova York ja ha deixat enrere qualsevol esperança de contenir la malaltia i ara s’enfronta al repte de mitigar l’impacte. El governador Cuomo ha anunciat aquest diumenge que s’amplien almenys fins al 15 d’abril les restriccions als moviments i negocis que es van començar a aplicar fa una setmana. I amb realisme ha avisat: «Això no millorarà aviat».

Entre 100.000 i 200.000 morts

Aquest diumenge Fauci també ha posat sobre la taula un número fosc: el de la possibilitat que els Estats Units arribin a registrar «entre 100.000 i 200.000 morts» per coronavirus. Ha volgut, no obstant, provar d’evitar que l’atenció es fixi en càlculs i estimacions com la que ell mateix donava. «No crec que necessitem fer projeccions perquè les coses canvien molt i podríem equivocar-nos fàcilment i confondre la gent», ha dit.

Enmig de la descomunal crisi, i utilitzant una de les eines del seu manual habitual, diumenge al matí Trump dedicava part dels seus esforços a penjar tuits d’atac a la premsa, arribant a escriure:  «Volen que fracassem» i destacant els índexs d’audiència de les seves compareixences.

La vigília havia hagut de fer marxa enrere en el globus sonda llançat amb la possibilitat d’imposar una quarantena forçosa a zones de l’estat de Nova York així com els de Nova Jersey i Connecticut. Ni tan sols està clar si tenia l’autoritat per fer-ho dins el complex i delicat equilibri de poders entre el govern federal i els estatals en el sistema nord-americà. En qualsevol cas va acabar sent persuadit per les recomanacions que li van fer experts com Fauci. «No vols arribar al punt en què les coses que apliques creïn més dificultats, morals i d’un altre tipus, quan pots arribar al mateix objectiu» d’una altra forma voluntària, ha explicat Fauci.

Notícies relacionades

Finalment, Washington va optar per una «forta recomanació» del Centre de Control i Prevenció de Malalties que durant 14 dies no es facin viatges des d’aquests tres estats si no és realment necessari.

Cuomo ha agraït el president que optés per no entrar en una mesura que el governador va emmarcar dissabte com una discussió «de guerra civil». També ha donat les gràcies a la governadora de Rhode Island per retractar plans que haurien limitat l’entrada de novaiorquesos a l’estat. Són diversos els estats, incloent-hi Texas i Florida, que obliguen els que arriben des de Nova York a recloure’s en aïllament durant 14 dies.