TAXA DE MORTALDAT MÉS BAIXA
Alemanya farà 200.000 tests al dia a la població
Un document del Ministeri de l'Interior prescriu que les proves es facin a qualsevol persona davant de la mínima sospita de coronavirus
52961568 60 /
Multipliqui les proves i col·loqui els pacients en quarantena per evitar la saturació dels seus hospitals, on falta personal: Alemanya està adoptant l’estratègia triada per Corea del Sud davant el coronavirus.
Sovint es veu com un exemple a Europa per a la gestió de l’epidèmia, Alemanya ja practica, segons les autoritats, entre 300.000 i 500.000 avaluacions per setmana, una taxa més alta que molts dels seus veïns europeus, França en particular, que els reserva només a pacients amb patologia severa.
I el govern d’Angela Merkel no s’atura aquí: un document del Ministeri de l’Interior, que acaba de ser revelat per diversos mitjans, prescriu una estratègia inspirada en Corea del Sud, amb no pas menys de 200.000 proves per dia.
Ara s’avaluaria tots aquells que pensen que tenen Covid-19, així com tots aquells que probablement hagin estat en contacte amb un pacient, afirma aquest document. Actualment, les avaluacions es refereixen a persones que estan malaltes i que han estat en contacte amb una persona positiva.
Geolocalització
El document també considera la geolocalització, una eina utilitzada per Seül, «inevitable a llarg termini» per permetre que la població segueixi als llocs on van donar positiu.
«Corea del Sud en pot ser un exemple», malgrat les diferències culturals entre els dos països, ha dit diumenge a la diària ‘FAZ’ el cap de l’Institut Robert Koch, responsable de pilotar la lluita contra l’epidèmia a Alemanya, Lothar Wieler. Va assenyalar en particular la «geoubicació».
Ja ha començat un animat debat sobre aquest tema a Alemanya, on la qüestió de la protecció de dades privades es considera sacrosanta després de dues dictadures al segle XX.
En les últimes setmanes, s’ha citat Corea del Sud com un exemple: una campanya de detecció massiva, l’aïllament de persones infectades i el rastreig tecnològic per trobar i avaluar les persones amb qui han estat en contacte.
Baixa taxa de mortaldat
Alemanya ha sumat en les últimes 24 hores 4.751 casos més de coronavirus, per la qual cosa el balanç de la pandèmia originada a la ciutat xinesa de Wuhan s’eleva a més de 57.000 persones encomanades i un total de 455 víctimes mortals, segons dades de l’Institut Robert Koch, l’agència governamental alemanya responsable del seguiment de malalties infeccioses.
Baviera és l’estat més afectat per la pandèmia del nou coronavirus, amb 13.989 persones encomanades, després de sumar 1.108 casos nous en les últimes 24 hores, i amb un total de 127 persones mortes per Covid-19, la malaltia generada pel virus.
Amb una taxa de mortalitat al voltant del 0,7%, la situació a Alemanya està lluny de ser tan dramàtica com en altres països europeus. No obstant, Wieler no ha descartat que el país acabaria experimentant una situació italiana, amb hospitals desconcertats.
Alemanya pot estar dotada d’un «excel·lent sistema de salut, potser un dels millors del món», segons Angela Merkel.
Alemanya certament té més de 25.000 llits d’assistència respiratòria. Però «en els últims mesos, alguns llits de cures intensives s’han tancat perquè no hi havia suficient personal qualificat», ha descrit a AFP Reinhard Busse, especialista en economia de la salut a la Universitat Tècnica de Berlín.
Des de fa diversos anys, hi ha hagut uns 17.000 llocs vacants d’infermeria. La situació és tal que diversos establiments, inclòs el gran Hospital de la Universitat de Berlín de La Charité, van haver de demanar ajuda a estudiants de medicina o jubilats del sector.
Falta de personal sanitari
«Fins i tot abans de la crisi del coronavirus, les operacions normals no podien mantenir-se a causa de la falta de personal», ha explicat Uwe Lübking, de l’Associació de Ciutats Alemanyes.
I quan s’omplen els llocs, les infermeres han de passar gairebé quatre hores al dia fent «paperassa», a causa dels retards en l’escaneig, lamenta AFP, la Corporació Hospitalària Alemanya.
També s’assenyala la manera de finançar hospitals i clíniques, el preu de la tarifa per servei, amb una suma fixa pagada per operació: establert el 2003, encoratjaria els establiments a dur a terme operacions en cadena, com a pròtesi de maluc o genoll, en detriment de l’atenció d’emergència.
Notícies relacionadesEn una carta dirigida a uns 2.000 gerents d’hospitals i clíniques, Spahn els va demanar solemnement el 14 de març que renunciessin.
Població envellida
Una altra gran dificultat en un país amb una població que envelleix: la partida d’una gran part dels 200.000 cuidadors polonesos, ucraïnesos o bàltics que brinden assistència diària a entre 300.000 i 500.000 persones grans temen un nou desastre de salut.
‘Coronavirus avui’
Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear