ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL
Condemna unànime a la «caòtica» gestió de Johnson amb el coronavirus
Fins els mitjans afins al 'premier' critiquen que la Gran Bretanya vagi «tan endarrerida respecte a altres nacions»
Tot just 2.000 treballadors sanitaris del mig milió total al país s'han sotmès al test del Covid-19
zentauroepp52957494 a handout picture released by 10 downing street the office 200402141439
No hi ha excepcions aquesta vegada. Ni tan sols els mitjans més afins a Boris Johnson estalvien les crítiques al Govern britànic. L’opinió pública condemna unànimement la gestió de l’Executiu en l’epidèmia del coronavirus. Falta material de protecció per als sanitaris. Falten respiradors. La coordinació és pèssima. I la pràctica inexistència de proves del coronavirus per als qui atenen els contagiats als hospitals està costant la vida a metges i infermeres i obliga una quarta part dels treballadors sanitaris a quedar-se a casa.
Les portades dels diaris britànics aquest dijous reflectien la fúria del país. El ‘Daily Mail’, incondicional de Johnson, denunciava l’«escàndol de les proves», amb «550.000 empleats treballant a la NHS (sanitat pública) i només 2.000 sotmesos al test». El ‘Daily Telegrah’, un altre mitjà que sol aclamar el primer ministre, enumerava les preguntes fonamentals sense resposta, com «per què l’estratègia de testos de la Gran Bretanya va tan endarrerida respecte a altres nacions».
El ‘Daily Mirror’ parla del «desgavell». «Dos metges heroics més han mort i només el 0,16% del personal de la NHS ha sigut sotmès a la prova del virus i les estacions per fer els testos estan buides», afegia. En la mateixa línia ‘The Times’ retreia al Govern el «caos en els plans per fer testos».
El ministre de Sanitat, Matt Hancock ha intentat trampejar el temporal fixant com a nou objectiu la realització de 100.000 tests al dia per a finals d’abril. Hancock també ha anunciat la històrica condonació del deute de la sanitat pública, que ascendeix a 13.400 milions de lliures (15.284 milions d’euros). L’Exèrcit, segons ha informat, ha distribuït 45 milions de peces de protecció per a metges i infermeres.
Promeses i xerrameca
Des del seu confinament, apressat per les crítiques i ell mateix contagiat pel virus, Johnson ja havia provat de mostrar al país que controla la situació. En un vídeo propagandístic ha fet fabuloses promeses, xerrameca sense dades, terminis o xifres. «Estem incrementat de manera massiva les proves. És important. Fa setmanes i setmanes que dic que aquesta és la manera de sortir-se’n. Aquesta és la manera de desbloquejar [la crisi de] el coronavirus. És com acabarem derrotant-lo», ha dit.
La xifra actual de tests és de tot just 8.000, la immensa majoria per a malalts ja hospitalitzats. «Alemanya, 100.000, Gran Bretanya, 8.000. ¿La raó d’aquesta diferència?», es preguntava al ‘Mail’, Robert Harman. «Eficiència teutònica, planificació i l’absoluta determinació de treballar junts», afegia.
Notícies relacionadesEl Govern ha sigut molt lent a reaccionar, la seva estratègia inicial era una altra i ara està pèssimament organitzat. Alguns incidents són alarmants. La direcció de l’NHS a Anglaterra ha hagut d’advertir els hospitals que limitin el nombre de pacients als quals posen respiratoris, després que un dels grans centres sanitaris a Londres estigués a punt de quedar-se sense oxigen per l’augment de malalts que necessiten els aparells per poder respirar.
En una carta dilluns passat dirigida als responsables hospitalaris s’advertia del risc «crític» de quedar-se sense oxigen i les greus conseqüències «per a múltiples pacients» que necessiten els respiradors per poder seguir amb vida.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín