Itàlia registra el nombre de contagis més baix des de l'inici de la crisi
El país suma 3.039 casos i 604 morts en les últimes 24 hores
Les autoritats comencen a planificar el final del confinament
Itàlia confirma que, malgrat la magnitud de les xifres de la pandèmia del coronavirus, continua frenant el ritme de contagis diaris i el dels morts. El país va registrar ahir la xifra de contagis més baixa des que va començar la crisi, amb 3.039 casos més de coronavirus (menys que els 3.599 del dia anterior) i 604 morts (menys també que els 636 de dilluns). Els 1.555 curats en l’última jornada també són un rècord.
El país acumula 135.586 casos de la malaltia: 94.067 actualment, 24.392 curats i 17.127 morts. Itàlia va per darrere d’Espanya en nombre de contagis, però el supera en morts, tot i que les xifres donades a conèixer aquest dimarts revelen una millor evolució de la pandèmia en els últims dies. A Espanya, l’informe diari dona 743 noves morts i 5.478 nous contagis.
Però la llum per al primer país a confinar-se després de la Xina encara és lluny, adverteixen els experts. El final del confinament d’Itàlia i la tornada a la normalitat, que no serà com la d’abans, serà molt llarg. Potser un any, o més. És el temps que preveuen a hores d’ara científics, especialistes i els polítics, sobre l’anomenada «fase 2». Una etapa que depèn molt de quan es descobreixi una vacuna contra el coronavirus.
«És equivocat imaginar que la fase 2 constitueixi una tornada a la normalitat», afirma Enrico Bucci, professor de biologia als Estats Units. «Si tornem a posar-nos en marxa sense cauteles, existeix la possibilitat que exploti un nou focus», afirma Vittorio Demicheli, epidemiòleg i membre de la unitat de crisi de la Llombardia (Milà), la regió més afectada pel Covid-19.
Roberto Speranza, ministre de Sanitat, remarcava aquest diumenge, coincidint amb el descens de les xifres de contagis: «Hem de dir la veritat; la situació continua sent dramàtica, l’emergència no ha acabat, ens esperen mesos difícils». Segons Speranza, «l’objectiu és crear les condicions per conviure amb aquest virus; és el verb just, conviure».
A partir del maig
En aquest moment, les autoritats italianes de tot tipus dissenyen unànimement la possible «fase 2» com un camí d’almenys tres etapes, a partir del maig. Uns assenyalen exactament el dia 4 com a «data crucial» per determinar el que vindrà després. D’altres al·ludeixen a dates compreses entre el 4 i el 16 de maig: són les dates en les quals la corba de nous contagis hauria de tocar i romandre en zero, segons els càlculs matemàtics, no només italians, realitzats des del principi de la pandèmia.
«No tornarem a posar-nos en marxa tots junts, hi haurà dates diferents d’obertura, segons les regions, les províncies, els municipis i potser els barris», afirma Giovanni Cagnoli, expert d’estratègia empresarial. La seva previsió coincideix amb les etapes sobre les quals treballen les autoritats.
En la primera, a meitat d’aquest abril, es reobririen algunes activitats econòmiques relacionades amb el circuit alimentari, farmacèutic i mecànic, a més de botigues relacionades amb el temps lliure i provisions per a oficines. No obririen els bars ni els restaurants.
Un contagiat, un curat
A partir del maig –segona etapa– s’entreveu la possibilitat d’obrir, sota certes condicions, una sortida al carrer dels ciutadans: tot dependrà de si per a cada nou encomanat es produeix un nou curat, dada que es considera determinant. La parcial tornada al carrer serà en qualsevol cas acompanyada amb mesures del tipus «sense aglomeracions» en carrers, places, parcs o entrades a les botigues.
L’obertura de perruqueries i salons de cures corporals o spa «és molt llunyana», tret que s’adoptin «mesures de seguretat, com la defensa sanitària dels treballadors» i la reducció del nombre de clients.
‘Coronavirus avui’
Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions
La tercera etapa, prevista per a un dia que ningú s’atreveix a fixar, es refereix a les activitats en les quals «és difícil impedir el contacte entre les persones», com ara gimnasos, esports, discoteques, bars diürns i nocturns, etc.
Notícies relacionadesLa clau per emprendre la fase 2 sembla que és, segons nombrosos científics i polítics, la traçabilitat informàtica dels ciutadans encomanats i sense símptomes, tot i que amb capacitat d’encomanar. «No pot existir una fase 2 si abans no s’organitza un eficaç seguiment epidemiològic del territori», afirma el biòleg Bucci.
Sobre aquest assumpte, el Govern italià ha de decidir quin podria ser el millor dels 170 projectes presentats per al seguiment de la població, ja que segons Antonello Soro, de l’autoritat italiana per a la protecció de dades, a més de ser eficaç, el sistema elegit ha de mantenir la privacitat dels ciutadans, és a dir, ser «anònim» i, sobretot, «provisional fins al final de la pandèmia».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao