PEL COVID-19
Grècia mourà 2.400 refugiats dels camps de les illes al continent
El trasllat començarà la setmana que ve, quan acabi la Setmana Santa ortodoxa
La Unió Europea ha acceptat evacuar 1.600 menors no acompanyats del país hel·lè
zentauroepp53130728 a group of unaccompanied children from overcrowded migrant c200416172411 /
El seu trasllat no començarà fins dimarts de la setmana que ve –quan acabi la Setmana Santa ortodoxa, que segueix el calendari julià–, però la seva recol·locació ja és oficialment un fet: Grècia ha aprovat aquest dijous moure gairebé 2.400 sol·licitants d’asil i habitants dels camps de refugiats de les illes gregues al continent.
Els migrants i refugiats, ha dit Atenes, seran col·locats temporalment en centres, apartaments i hotels, que s’han buidat per culpa de la crisi del coronavirus.
Però el nombre de trasllats, no obstant, es veu insuficient, perquè als camps insalubres i inhumans de les illes gregues hi viuen, actualment, més de 42.000 persones.
El més gran és el de Mória, a Lesbos. Allà, en un espai habilitat per unes 2.500 persones, n’hi viuen gairebé 20.000, que amb prou feines tenen accés a aigua corrent, lavabos, sistema sanitari i cap mena de seguretat. De fet, des que va començar el brot mundial de coronavirus, Mória –com els altres camps illencs–, es van tancar completament i van ser posats sota quarantena. Moltes organitzacions temen que el virus, si arriba a escampar-se entre els seus habitants, pugui causar uns estralls enormes, i fa mesos que demanen al Govern grec que evacuï completament els camps.
Els primers passos
De moment, els passos d’Atenes han sigut tímids, sobretot, diu l’Executiu grec, perquè l’espai on poder recol·locar els migrants i refugiats al continent és limitat: a tot Grècia, en l’actualitat, ja hi ha 118.000 sol·licitants d’asil, en un país de tan sols 10 milions d’habitants.
Ja hi ha hagut uns primers passos, però: aquest dimecres, un grup de 12 menors d’edat no acompanyats –deu afganesos i dos sirians– van volar a Luxemburg des de les illes gregues. Són els primers que ho aconsegueixen gràcies a un acord de la Unió Europea que s’ha estat negociant des de fa mesos per recol·locar els menors no acompanyats que viuen als camps de refugiats hel·lens.
En total, en els pròxims mesos, Grècia espera enviar-ne 1.600 més: aquest dissabte, 50 volaran cap a Alemanya, i en els pròxims dies, 20 més ho faran a Suïssa. França, Irlanda, Portugal i Finlàndia també s’han compromès a acceptar menors no acompanyats.
Diverses crisis
«Grècia ha de tractar amb una part desproporcionadament alta de la crisi dels refugiats –ha dit aquest dimecres el viceministre de Migracions grec, Iorgos Kumutsakos, que ha demanat als altres països europeus que ajudin el país hel·lè a suportar la càrrega–. I ens enfrontem a una crisi dins d’una crisi. La combinació de les dues fa d’una situació ja difícil, encara més».
Però Grècia, en termes generals, ha aconseguit parar el vendaval del Covid-19. En aquests moments, el país hel·lè té només 2.170 casos positius i 101 morts, gràcies que Atenes va declarar la quarantena alhora que Espanya i Itàlia, però amb tan sols unes desenes de casos.
A més, del total de més de 110.000 sol·licitants d’asil a Grècia, només 20 han donat positiu per coronavirus. Va passar al camp de Ritsona, a prop d’Atenes.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia