Itàlia prepara la desescalada a partir del 4 de maig
El primer ministre anuncia que es tindran en compte les peculiaritats territorials per al final de la quarantena
El país ha aconseguit reduir per primera vegada el nombre de malalts des del 21 de febrer, tot i que hi ha hagut un repunt en contagis i morts
zentauroepp53164625 bergamo italy 18 04 2020 the arrival of a group of ital200421112315 /
Itàlia, el país europeu més castigat pel coronavirus i el primer en el continent a aplicar una quarantena estricta, comença a sortir del pou. Les xifres de morts i contagis així ho certifiquen i el primer ministre d’Itàlia, Giuseppe Conte, ha informat que té la «previsió raonable» d’aplicar a partir del 4 de maig un pla per rebaixar les restriccions imposades al país.
«Abans del cap de setmana confio a comunicar-los aquest pas i explicar-los els detalls d’aquest programa articulat. Una previsió raonable és que l’apliquem a partir del pròxim 4 de maig», ha avançat el ‘premier’ italià, en un missatge publicat en el seu compte de Facebook per explicar els plans del seu Govern de rebaixar les restriccions pel coronavirus. Ha deixat clar que la rebaixa de les restriccions s’ha de fer amb responsabilitat i seguint les recomanacions dels experts.
Per primera vegada des que es va detectar la pandèmia a Itàlia, les estadístiques i els gràfics nacionals disminueixen. Representaven el 4,5% de la població el primer d’abril i han descendit a l’1,26 % avui. «Aquestes dades ens reconforten, però el virus segueix entre nosaltres», va advertir ahir Domenico Arcuri, comissari per a l’emergència. Les xifres facilitades avui indiquen un repunt en el nombre de contagis, 548, i de persones mortes, 534. Les curades són 2.723 persones. «La imprudència en aquest moment pot comprometre els sacrificis fets fins avui», ha dit Conte, en una compareixença al Parlament.
Marge de maniobra
Malgrat les dades d’avui, la situació a la ciutat italiana de Bèrgam (Llombardia, nord), la més afectada pel coronavirus, és la prova més clara que el país està controlant la pandèmia. Per primera vegada en un mes i mig, la sala d’urgències del seu hospital Papa Giovanni XXIII és buida. «Hem sortit de la fase aguda; ho vam intentar i ho hem aconseguit. Finalment hem aconseguit que hi hagi més altes que morts», ha explicat el cap de la unitat de cures intensives de l’hospital, Luca Lorini, en declaracions al diari italià ‘La Repubblica’.
L’optimisme –potser exagerat ja que encara moren entre 400 i 500 persones per dia– es nota als carrers del país, amb més transeünts, les llibreries, papereries i ferreteries obertes, una lleugera presència de cotxes privats més gran i una quantitat de persones més gran amb mascaretes que, jutjant per les normes previstes per l’Executiu, estan destinades a durar i a augmentar en els pròxims mesos.
La disminució dels contagis succeeix, com havien ja previst els diferents models matemàtics, quan falten dotze dies perquè comencin a disminuir les restriccions nacionals d’una manera gradual.
Les mesures inclouran tot el territori, però amb un petit marge de maniobra per a les autoritats regionals. Podran retardar-les o, en alguns casos, anticipar-les, d’acord amb la situació pandèmica en els seus respectius territoris. Amb tota probabilitat la Llombardia (Milà), la regió més afectada pel virus (un terç dels contagiats nacionals, 800 nous aquest dilluns contra els 18 de la regió Molise), haurà d’alentir la seva desescalada.
Control pel mòbil
El pla de Protecció Civil ha previst que aquest dimarts dues regions (Úmbria i Basilicata) sobre les 20 del país assoleixin el contagi zero, mentre que, en l’altre extrem, les Marques i la Llombardia, està previst que l’assoleixin respectivament el 27 i el 28 de juny. La majoria de la resta de regions ho faran a mitjans de maig.
Les mesures del Govern preveuen que l’anomenada fase 2 comporti una reorganització del sistema sanitari nacional (SSN). «Hi haurà Covid-hospitals a tot el país», va dir Conte, on seran ingressats només els nous positius. S’utilitzaran també «quan els contagis pugin més del previst» o es «produeixin nous focus en algunes zones», va afegir el primer ministre. Això permetrà que la resta d’hospitals mantinguin la seva capacitat habitual.
Per controlar millor les possible futures infeccions, Conte va anunciar que s’utilitzarà una aplicació mòbil. «Serà voluntari, anònim i el servidor que emmagatzemarà les dades pertanyerà a un ens públic italià de l’àmbit només sanitari», va aclarir el cap de l’Executiu. No obstant, la tecnologia està deixant una mica perplexos i dubtosos els especialistes, ja que la societat Bending Spoons que ha desenvolupat l’aplicació, juntament amb Jakala SA i un centre mèdic italià, compta entre els seus socis no només Nuo Capital, grup inversor de Hong-Kong, sinó també, entre d’altres, la societat H14, dels fills de Silvio Berlusconi i altres socis privats italians
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors