ENMIG DE LA PANDÈMIA

Trump anuncia sense detalls la «suspensió temporal de la immigració als EUA»

Reforça la mà dura després de crítiques conservadores a plans per permetre més treballadors mèdics i temporals

Durant la crisi del coronavirus ja ha aprofitat l'emergència per endurir deportacions i rebutjar asil

zentauroepp52760656 asylum seeking migrants from central america line up along t200313125725

zentauroepp52760656 asylum seeking migrants from central america line up along t200313125725 / ADREES LATIF

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El coronavirus ha sacsejat els Estats Units l’any d’eleccions presidencials, però no ha esfondrat les estratègies de campanya de Donald Trump. Aquest dilluns a la nit, el mandatari ha penjat un tuit en què, sense donar detalls, ha anunciat que firmarà una ordre executiva «per suspendre temporalment la immigració als EUA».

En el seu explosiu però vague missatge, Trump apel·la a l’«atac de l’enemic invisible» i a «la necessitat de protegir la feina dels nostres GRANS ciutadans nord-americans» per argumentar una decisió amb la qual, com el 2016, o en les eleccions legislatives del 2018, torna a posar la línia més dura en immigració al centre de la seva campanya.

La seva gestió de la resposta coronavirus està sota intens escrutini i sotmesa a fortes crítiques. La pandèmia de moment ha provocat 786.000 contagiats confirmats als EUA i més de 42.000 morts. Més de 22 milions de nord-americans han perdut els seus llocs de treball des que va començar la crisi. I el president ha estat encoratjant els grups de manifestants conservadors que han estat organitzant en diversos punts del país, especialment en estats governats per demòcrates, protestes contra les ordres de confinament i tancament de negocis.

Canvi de pas

Tot i que les fronteres dels EUA ja estan tancades a viatges no essencials i hi ha restriccions de moviment des de Mèxic i el Canadà, la Xina i Europa, fa només uns dies, la posició de l’Administració Trump sobre la immigració, o almenys una part, era diferent. S’havia fet una  crida internacional a professionals mèdics a contactar ambaixades dels EUA per accelerar la tramitació dels seus visats. També s’havien relaxat els requeriments d’alguns immigrants per aconseguir treballs en agricultura, pesca i altres camps. I fins i tot va plantejar augmentar en 35.000 el nombre de treballadors temporals.

Van ser passos que van indignar les seves bases més radicals. «És reprensible», va criticar per exemple a ‘Politico’ Mark Krikorian, director del grup Centre per a Estudis d’Immigració que defensa restriccions dures. «Importar treballadors en feines que podrien fer nord-americans a l’atur és absurd».

Trump sembla haver escoltat aquestes crítiques i ha canviat el pas, reforçant la mà de ferro, que ja havia estat aplicant durant la crisi en altres sectors de la immigració, per a preocupació d’activistes i defensors dels drets humans. Durant la pandèmia, per exemple, la seva Administració ha aprofitat per endurir les condicions per als immigrants. Utilitzant poders de l’emergència, ha suspès lleis que protegeixen els menors i sol·licitants d’asil, permetent per exemple deportacions immediates i rebutjos directes a la frontera amb Mèxic. A més, s’han tancat la majoria d’oficines de visats, s’han cancel·lat o posposat entrevistes a sol·licitants d’asil i pràcticament s’ha paralitzat el programa de refugiats.

Sense precedents

Notícies relacionades

El pas de Trump no tindria precedents. Com ha recordat a ‘The Washington Post’ Alex Nowrasteh, director d’estudis d’immigració en el llibertari laboratori d’idees Cato Institute, el 1918 durant la «grip espanyola» els EUA van permetre l’entrada de desenes de milers d’immigrants, i durant la segona guerra mundial es van continuar concedint visats i es va permetre l’entrada de treballadors del camp en el programa de bracers. Segons Nowrasteh, Trump podria estar emparat legalment tant pel títol 42 del Codi dels EUA, que permet al president aturar la immigració per raons de salut, i per la decisió recent del Tribunal Suprem que va emparar el seu veto a ciutadans de països de majoria musulmana.

Els immigrants representen el 18,2% dels treballadors de la sanitat als EUA i un 23,5% dels del sector d’atenció a les persones. Són immigrants també el 20,3% dels que treballen en manteniment de les residències de gent gran.