Efemèride
Es compleixen 75 anys de l'execució de Mussolini pels partisans
El dictador italià i la seva amant van ser penjats pels peus a Milà

musolini colgado car 1200
El 28 d’abril de 1945, fa exactament 75 anys, el dictador italià Benito Mussolini i la seva amant Claretta Petacci van ser afusellats a la província de Como (nord) per un grup de partisans, i després penjats de cap per avall en una plaça de Milà, en una imatge que va passar a la història.
Mussolini i Petacci es van conèixer de manera casual a la platja romana d’Ostia el 1932, quan la jove tenia només 20 anys i l’exdictador, 49, una diferència d’edat que no va impedir que iniciessin una turbulenta relació d’amants que fins i tot va arribar a sobreviure al matrimoni de tots dos, el de Petacci amb un oficial de qui es va separar el 1936 i de Mussolini amb Rachele Guidi, amb qui va estar casat fins al final.
Petacci havia mostrat la seva admiració pel Duce ja des de petita i fins i tot li va enviar una primera carta quan tenia només 14 anys, després que la irlandesa Violet Gibson intentés assassinar Mussolini, a qui va disparar amb una pistola i el va ferir a la cara el 1926.
El dia que es van conèixer, Petacci era amb la seva família a la platja romana d’Ostia i a partir de llavors va mostrar una devoció absoluta pel dictador, tant és així que va arribar fins i tot a morir amb ell.
Intent de salvar la vida
A la primavera de 1945, davant de la previsible derrota de l’Alemanya nazi en la segona guerra mundial, Mussolini va prendre una decisió per intentar salvar la seva vida: mirar de negociar la seva rendició amb les forces aliades.
El 18 d’abril va concertar una reunió, que havia de celebrar-se el 25 d’abril a Milà amb la mediació del cardenal i arquebisbe d’aquesta ciutat, Ildefonso Schuster, però que mai va tenir lloc perquè Mussolini va fugir cap a la província de Como, a la frontera amb Suïssa, que va intentar creuar en un comboi el 27 d’abril.
Viatjava amb la seva amant, Petacci, i amb un grup d’afins, i pretenien travessar la frontera fent-se passar pel cònsol espanyol i la seva dona, però van ser interceptats per un grup de partisans a prop de la localitat de Dongo.
Sense pietat
No hi va haver pietat. El Comitè d’Alliberament Nacional va decidir que havien de morir i van ser afusellats el 28 d’abril de 1945. Els cadàvers van ser traslladats aquell mateix dia en un camió a Milà.
Allà, una colèrica multitud s’hi va acarnissar fins a desfigurar-los i després van ser penjats dels peus a la marquesina d’una gasolinera de la plaça Loreto d’aquesta ciutat, on mesos enrere havien sigut assassinats 15 partisans per un pilot de l’anomenada República de Saló, que donava suport als nazis.
Va ser una venjança brutal en resposta a anys de repressió i mort, que va quedar en el record popular i que va passar als llibres d’història.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa