Crisi sanitària
Creix la tensió entre la Xina i Austràlia pel coronavirus
Canberra impulsa una investigació sobre on va sorgir la pandèmia i apunta a la ciutat de Wuhan
Pequín respon amb una amenaça de boicot a tots els productes i serveis del país oceànic
china /
Les relacions entre Austràlia i la Xina passen un dels seus pitjors moments després de l’amenaça de Pequín de boicotejar les seves exportacions i el turisme al país oceànic per haver proposat una investigació sobre l’origen del Covid-19.
«Austràlia continuarà prenent aquesta línia d’acció que és summament raonable i assenyada. Aquest virus ha segat més de 200.000 vides a tot el món, ha tancat l’economia global, les implicacions i els impactes són extraordinaris», va declarar aquest dimecres el primer ministre australià, Scott Morrison.
La setmana passada, el Govern de la coalició Liberal-Nacional va impulsar una investigació «transparent» sobre l’origen del nou coronavirus, que segons els experts es va originar a la ciutat xinesa de Wuhan.
La proposta, que també vol aprofundir sobre la gestió i l’intercanvi d’informació sobre la Covid-19, va enfurismar Pequín, que considera que la investigació proposada té motivacions polítiques i està al servei d’un sector de la política nord-americana.
Austràlia, un fort aliat de Washington, va proposar aquesta investigació poc després que el president nord-americà, Donald Trump, amenacés amb «conseqüències» per a la Xina si es demostrava que ha sigut «deliberadament responsable» d’haver causat la pandèmia de Covid-19.
Les relacions bilaterals entre Austràlia i la Xina van empitjorar quan l’ambaixador xinès a Canberra, Cheng Jingye, va suggerir un possible boicot xinès als productes australians com carns i vins, així com els seus serveis.
Agressions a persones d’origen asiàtic
A més, el suggeriment d’un boicot arriba en un moment en què s’han denunciat a Austràlia diverses agressions a les persones d’origen xinès o asiàtic.
En una entrevista publicada dilluns al diari Australian Financial Review, Cheng va avisar que, si les tensions augmentaven, «els turistes podrien tenir dubtes. Potser els pares dels estudiants també dubtarien de, si aquest lloc que no és tan acollidor i fins i tot és hostil, és el millor per enviar els seus fills».
El cap de l’oficina del Tresor, Josh Frydenberg, va respondre a l’ambaixador xinès assegurant dimecres a la cadena local Sky News que el seu país «no es doblegarà a una extorsió econòmica, continuarà defensant l’interès nacional australià i no negociarà resultats sanitaris per resultats econòmics».
La Xina és el principal soci comercial d’Austràlia, amb un intercanvi bilateral que va ser de 235.000 milions AUD (153.591 milions de dòlars dels EUA o 141.615 milions d’euros) l’any financer 2018-19, cosa que representa un increment del 20,5% respecte al període anterior.
No obstant, les relacions entre els dos països s’han deteriorat per qüestions com la militarització del gegant asiàtic i l’aprovació a Austràlia de lleis contra la ingerència estrangera i l’espionatge estranger, després de destapar-se casos de donacions xineses a polítics i d’atacs cibernètics a organismes de l’Estat i universitats, atribuïts a la Xina.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi