Crisi sanitària
La República Txeca llança un pla innovador de «quarantena intel·ligent»
El sistema permet a través d'una aplicació telefònica rastrejar amb qui han estat els contagiats
zentauroepp53278737 coronavirus praga200501111802 /
La República Txeca ha posat en marxa un innovador pla de «quarantena intel·ligent» per localitzar i aïllar nous contagiats per coronavirus quan ja han desaparegut les restriccions al moviment de persones i s’ha reprès l’activitat econòmica.
Epidemiòlegs, sanitaris, empreses de telefonia i ciutadans col·laboren en aquest projecte, que permet en aquesta nova fase detectar amb rapidesa brots de coronavirus i aïllar-los, amb l’objectiu de respondre a una eventual segona onada de Covid-19, va informar el secretari d’Estat de Sanitat, Roman Prymula.
El sistema permetrà avaluar les mesures de relaxació previstes fins al 8 de juny i es basa en les conegudes «tres T» que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS): ‘test, track and trace’, i que suposa fer el test, localitzar contagiats i rastrejar els seus moviments per aïllar persones que hi van estar en contacte.
Testar, localitzar i aïllar
El país centreeuropeu de 10,6 milions d’habitants ha detectat 7.563 contagiats i ha registrat fins ara 227 de morts a causa del Covid-19, una de les ràtios de mort més baixes d’Europa. El nou sistema de «quarantena intel·ligent» comença per obtenir el consentiment dels contagiats.
A partir d’allà, l’operador de telefonia facilita a les autoritats dades sobre els moviments de l’usuari durant els últims cinc dies, fins a crear un «mapa de records». A fi de salvaguardar la privacitat, aquest mapa té caràcter anònim, per la qual cosa els punts que hi apareixen no poden identificar-se amb persones concretes.
Altres empleats, amb una trucada, ajuden l’interessat, amb recolzament del mapa, a recordar amb quantes persones s’ha trobat, i quins han pogut ser contactes de risc per edat o estat de salut. «El mapa és destruït després de sis hores», va recordar Prymula per garantir que no es revelen dades personals.
Després de completar aquesta llista de contactes sospitosos de contagi, un altre equip de persones, aquesta vegada des d’una xarxa de centres d’atenció telefònica gestionats per l’empresa que crea el mapa, entren en contacte amb tots ells, i tenen facultats per enviar aquestes persones a quarantena preventiva.
Proves ràpides
Prymula estima que amb aquest sistema, que va ser provat abans a la regió de Moràvia del Sud, es detecten «quatre de cada sis persones» en risc de contagi.
Els possibles afectats disposen de dos dies per fer-se una anàlisi ràpida en centres especials creats a tal efecte o poden rebre al seu domicili la visita de facultatius ambulants.
I els centres que realitzen les anàlisis tenen l’obligació de tenir llestos en un màxim de dos dies els resultats, i en cas d’estar desbordats han d’enviar les mostres a altres centres de la xarxa.
Aplicació mòbil
A més, el Ministeri de Sanitat ha promogut l’aplicació de mòbil eRouska, que ja s’han descarregat més de 100.000 txecs, i que avisa l’interessat si va entrar en contacte, tot i que fos a la cua d’un comerç, amb algú diagnosticat després amb Covid-19.
En el cas de confirmar-se un contagi, altres experts li sol·liciten per telèfon la llista de contactes generada per l’aplicació, sense que cap dels seus altres usuaris sàpiga que és positiu per Covid-19.
A diferència del sistema de geolocalitzadors, l’eRouska funciona per Bluetooth i no acumula informació sobre moviments, sinó d’usuaris que també tenen l’aplicació, si bé encara no hi ha hagut declaracions oficials sobre la seva efectivitat.
Els dos sistemes estan inspirats en l’ús de la tecnologia que van fer països asiàtics, com Corea del Sud, per lluitar contra la pandèmia i que s’han demostrat útils.
Crítiques
Seixanta epidemiòlegs i altres professionals sanitaris han subscrit una carta oberta al Govern i al Parlament en la qual expressen els seus dubtes sobre l’eficàcia del nou sistema, en vista de la baixa incidència de coronavirus fins ara, així que consideren la «quarantena intel·ligent» com un esforç desproporcionat.
El responsable del nou dispositiu, Prymula, considera que és una mesura preventiva per a una eventual segona onada de la pandèmia.
«Ara mirem de preparar-nos per a l’anomenada segona onada. Si es produeix un nou repunt dels contagiats, no serem capaços d’afrontar-la de la mateixa manera com fins ara», va afirmar el secretari d’Estat.
Noves competències
La República Txeca va posar en marxa el 20 d’abril el seu pla per alleujar les mesures restrictives vigents per frenar l’expansió del coronavirus, que permetrà de manera gradual un retorn a una nova normalitat fins al 8 de juny.
Notícies relacionadesEl Parlament txec ha prolongat, no obstant, l’estat d’emergència només fins al 17 de maig, fet que ha obligat al Govern populista liberal, que presideix el magnat multimilionari Andrej Babis, a aprovar poders especials perquè el Ministeri de Sanitat pugui continuar restringint l’activitat social i econòmica, segons el calendari de relaxació de restriccions previst.
Tot i que moltes de les restriccions han desaparegut, l’ús de mascaretes en espais públics i el manteniment de la distància de prevenció continuaran sent obligats en els espais públics.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació