crisi sanitària mundial

Arrenca la desescalada a Itàlia amb cautela i un augment de la mobilitat

Després de més de 50 dies de confinament, 4,5 milions de treballadors han pogut tornar a les seves empreses

També s'ha permès tornar als llocs de residència, cosa que ha omplert les estacions de tren

zentauroepp53316703 reggio calabria  italy   04 05 2020   policemen oversee the 200504185109

zentauroepp53316703 reggio calabria italy 04 05 2020 policemen oversee the 200504185109 / MARCO COSTANTINO

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El primer dia de la desescalada parcial d’Itàlia, després de més de 50 dies de confinament i amb 4,5 milions de treballadors que han pogut tornar a les seves empreses, ha transcorregut amb una sorprenent normalitat. Els observadors es pregunten si s’ha degut a la cautela, a la por o al sentit de responsabilitat.

Mentre es divulguen les xifres totals dels morts en aquests dies, dramàticament superiors al que les estadístiques deixaven entreveure, la primera desescalada –la segona serà a partir del 18 d’aquest mes– ha funcionat. Malgrat una certa confusió administrativa que ha obligat, per exemple, a canviar aquest mateix diumenge l’últim certificat de responsabilitat. El quart en dos mesos.

Des d’aquest dilluns, els trens de nord a sud de la península han passat de només un per dia a tres, tots plens de passatgers que havien reservat amb temps. La majoria eren persones atrapades pel confinament en algun lloc diferent de la seva residència, com els universitaris. L’últim dels 160 decrets aprovats en aquests mesos permet tornar a les regions de residència.

A totes les estacions i aeroports, la totalitat dels passatgers han hagut de fer cua perquè els prenguessin la temperatura. Per sobre dels 37,5 graus, els viatgers s’han hagut de sotmetre a una anàlisi ràpida que, si resultava positiva, els obligava a ser derivats a un hospital. Tots han hagut de viatjar amb mascareta i guants.

A les principals estacions del país s’ha registrat un augment de passatgers d’entre el 30% i el 40%, que s’atribueix als treballadors que per primera vegada tornaven a les seves empreses. Els bars podien obrir, però només per servir en mà perquè el client ho consumís al carrer, cosa que ha provocat una presència més alta de públic a l’aire lliure, cada persona separada de les altres i amb mascaretes que pujaven i baixaven per prendre el cafè o una cervesa. L’ajuntament de Milà avalua que el trànsit automobilístic ha augmentat en un 30%, el mateix percentatge que a Roma.

La primera etapa de l’obertura també afectava les parelles de fet i les relacions estables, cosa que ha permès que molts joves viatgessin cap a les localitats de les seves parelles. Si les parelles es trobaven en regions diferents de la seva, no han pogut moure’s, ja que entre autonomies es pot desplaçar, ara per ara, només per raons sanitàries, laborals i d’urgència.

Malgrat la normalitat de la jornada, a totes les capitals s’han vist poques persones als carrers, en molts casos amb cara de curiositat i d’estranyesa, a excepció dels barris més populars o a Nàpols, on tots o gairebé tots portaven les mascaretes posades, però anaven enganxats els uns als altres com mesos enrere. «Si en dues setmanes els contagis tornen a pujar, tornarem al confinament», han repetit les autoritats durant tot el dia.

Notícies relacionades

Les xifres del dia facilitades per Protecció Civil assenyalen 195 morts més que diumenge, 1.225 curats nous i 199 positius que s’afegeixen als 100.179 del dia anterior. En total, entre morts, positius i curats, Itàlia registra fins aquest dilluns 211.938 afectats d’una o una altra manera per la Covid-19.

Aquest dilluns l’Institut Superior de Sanitat (ISS) i el d’Estadística (ISTAT) han il·lustrat el veritable drama que s’«amagava» darrere de les xifres diàries sobre l’afectació del coronavirus. El recompte global assenyala que a tot Itàlia, principalment les regions del nord (el Piemont, la Llombardia, el Vèneto i l’Emília-Romanya), han mort, des de començament d’any, una mitjana del 49,4% més de persones que el 2019. A Bèrgam, un dels epicentres de la pandèmia, han mort sis vegades més persones que l’any passat. En alguns pobles i ciutats del nord l’augment de difunts oscil·la entre el 300% i el 500%.