crisi sanitària mundial
Presons de Sud-amèrica, a punt del col·lapse per la pandèmia
La sobrepoblació de reclusos en molts centres ha propiciat fugues i motins per por del contagi
Human Rights Watch demana als governs que alliberin presos amb delictes lleus o amb problemes de salut
zentauroepp53249703 gang members are secured during a police operation at izalco200427191319 /
El risc de col·lapse sanitari sotja Amèrica Llatina al lloc que la vista sol defugir per acte reflex: les presons. Tres dels cinc països amb taxes més altes de sobrepoblació carcerària del món es troben a la regió. Bolívia té una taxa d’ocupació pròxima al 360%, per 348,2% del Salvador. Al Brasil hi ha 1.400 casos de tuberculosi per cada 100.000 detinguts a les seves presons. El 55,5% dels empresonats no disposen d’atenció mèdica. Quant als argentins, el 75,8% assegura que no té prou aliment. És en aquest univers disciplinari que el coronavirus amenaça de provocar estralls.
«La insalubritat i sobrepoblació a les presons i els centres de detenció juvenil de la majoria dels països generen les condicions perfectes perquè es produeixin brots de la Covid-19 que podrien afectar greument la salut dels reclusos i de la població en general», adverteix Human Rights Watch. «Les autoritats haurien d’actuar immediatament per evitar un desastre de salut completament previsible», diu el seu director per a les Amèriques, José Miguel Vivanco. Human Rights Watch va demanar als governs considerar alternatives a la privació de llibertat en casos de persones amb delictes lleus o no-violents, i que no representin un risc significatiu de fuga. També demanava mesures especials per als que treballen per a la comunitat durant el dia, gent d’edat avançada, dones i nenes embarassades, i també aquells amb malalties coronàries, diabetis, patologies pulmonars i sida.
Fugues i motins per por
La por dels contagis ja ha provocat una massiva fuga de presoners al Brasil i motins en unitats penitenciàries de l’Argentina, Colòmbia i Veneçuela. En els dos últims casos, van morir 23 i 47 interns, respectivament. L’alta comissionada de l’ONU per als drets humans, Michelle Bachelet, va advertir que «l’amuntegament crònic i les condicions antihigièniques» ja han permès «la ràpida propagació de la Covid-19 en moltes instal·lacions».
Notícies relacionadesFa uns dies, un grup de jutges argentins va decidir que centenars de presos abandonin la seva cel·la i passin al règim d’arrest domiciliari. La polèmica mesura va provocar un fort malestar social, amb cassolades incloses contra el peronista Alberto Fernández. La senadora d’ultradreta Felicitas Beccar Varela va acusar el Govern de voler dur a terme «un pla estratègic» que contempla la presència de presos als carrers per expropiar el capital i nacionalitzar empreses.
«A l’Argentina la solució del problema està en mans dels tribunals», va recordar Fernández i va qualificar de malintencionada la propagació de notícies falses a les xarxes socials que van provocar estupor col·lectiu i, en els fets, no van permetre debatre de cara a la societat com evitar un potencial desastre sanitari. «Lamento la conducta de qui en circumstàncies tan crucials com les que vivim mostren la seva poca apreciable condició humana intranquil·litzant la societat en moments en què, precisament, més necessita ser continguda», es va queixar el mandatari.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín