Trump s'automedica contra el virus amb un fàrmac contra la malària
El president dels EUA pren hidroxicloroquina des de fa gairebé dues setmanes com a mesura preventiva contra la Covid-19
Amenaça l'OMS de suspendre definitivament la seva aportació i abandonar l'organització
zentauroepp53286338 files in this file photo taken on april 29 2020 us preside200501150426 /
Donald Trump ha passat de les paraules a l’acció. Després de promoure durant setmanes el potencial d’un fàrmac contra la malària com a possible panacea contra la malaltia generada pel coronavirus, el president dels Estats Units ha començat a prendre el medicament. En unes sorprenents declaracions a la premsa, Trump ha assegurat que fa «dues setmanes» que pren hidroxicloroquina combinada amb un suplement de zinc, malgrat que diversos estudis han descartat que funcioni com a tractament contra la Covid-19 i han advertit dels riscos potencialment letals del fàrmac. «No et moriràs ni emmalaltiràs. Jo me’l prenc de fa prop d’una setmana i mitja i aquí segueixo», va afirmar el president.
Trump va explicar que ha començat a prendre’l de forma preventiva per si acaba encomanant-se, un escenari plausible tenint en compte que es nega a posar-se la mascareta i que almenys dues persones del seu entorn han donat positiu recentment. Poc sembla importar-li que la seva eficàcia no hagi sigut demostrada ni ratificada per cap organisme regulatori. «Aquí hi ha les meves proves. He rebut moltes trucades per parlar-me dels seus beneficis», va afirmar durant una reunió amb membres del seu gabinet. «Et sorprendria saber quanta gent s’ho pren, especialment treballadors i metges en primera línia». El president va afegir que la seva decisió compta amb el beneplàcit del metge de la Casa Blanca.
A principis del mes passat, l’agència del medicament nord-americà (FDA) va autoritzar l’ús de la hidroxicloroquina com a tractament experimental contra la Covid-19 mentre duri l’emergència sanitària. Però poc després va advertir que té perillosos efectes secundaris i només hauria de ser utilitzat en assajos clínics i en l’entorn hospitalari. D’acord amb la FDA, tant la cloroquina com els seus derivats –prescrits contra la malària, el lupus i l’artritis– poden generar «seriosos problemes d’arrítmia cardíaca», particularment entre pacients amb problemes renals i de cor.
Paral·lelament diversos estudis han constatat recentment la seva falta d’efectivitat. Dos d’ells, realitzats a Nova York amb una mostra àmplia de 1.400 pacients, van concloure que la hidroxicloroquina no és efectiva contra el coronavirus. La mateixa conclusió a la qual van arribar dos més, un de realitzat a França i un altre a la Xina, publicats dijous a la prestigiosa revista mèdica ‘The Bmj’. Un estudi més petit, realitzat al Brasil, va haver d’aturar-se per motius de seguretat, després que diversos pacients tractats amb cloroquina desenvolupessin arrítmies i alguns d’ells morissin.
«Desvincular-se de la Xina»
Trump va fer l’anunci sobre el seu tractament en el mateix moment en què va amenaçar de tallar de manera permanent els fons a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) –ara suspesos– i amb la possible sortida del seu país de l’organisme.
«Si l’OMS no es compromet a importants millores substantives en els pròxims 30 dies, faré permanent la meva suspensió temporal de fons a l’OMS i reconsideraré la nostra afiliació a l’organisme», va advertir Trump en una carta al director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
En la missiva, de quatre pàgines, Trump va anunciar que el seu Govern i Tedros «han iniciat ja converses sobre com reformar l’organització», però va afegir que «no hi ha temps per perdre» i que «és necessari actuar ràpidament».
Notícies relacionadesEl mandatari nord-americà va censurar el que segons la seva opinió és «una alarmant falta d’independència de l’OMS de la Xina» i va detallar que les reformes que Washington reclama passen per desvincular-se de Pequín.
«L’única manera d’avançar per a l’OMS és si realment és capaç de demostrar independència de la Xina», va dir Trump a la carta, que recopila una llista de greuges atribuïts a Pequín i Tedros per la seva gestió de la pandèmia del coronavirus.