protestes racials
Fogueres enceses al costat de la Casa Blanca
Trump es va protegir al búnquer de la Casa Blanca divendres a la nit mentre els manifestants forcejaven amb els agents del servei secret
zentauroepp53604804 washington united states 31 05 2020 protesters confront200601124212 /
Malgrat el toc de queda decretat per les autoritats a Washington, els manifestants van sortir una nit més pels carrers de la capital dels Estats Units i es van acostar fins al seu cor, la Casa Blanca, on van fer fogueres igual que en altres carrers de la ciutat. La restricció, que es va fer efectiva a partir de les 11 de la nit, hora local, i incloïa el desplegament de la Guàrdia Nacional, no va impedir que els manifestants tornessin a concentrar-se i desobeïssin l’ordre d’anar-se’n. El toc de queda es va decretar en almenys 40 ciutats de tot el país.
Grups de manifestants van arribar a enfrontar-se amb el servei secret del president Donald Trump, que es va veure obligat a refugiar-se al búnquer de la Casa Blanca per precaució.
Una jornada més, es van produir incendis en edificis i saquejos. Diversos comerços van ser calcinats i es van atacar amb pedres i altres objectes les façanes de diversos establiments. El Departament de Bombers del Districte de Colúmbia va informar en el seu compte de Twitter d’incendis al soterrani de l’Església Episcopal St. John’s, així com en una instal·lació ubicada a la Lafayette Square (la plaça situada davant la casa presidencial) i a la seu d’AFL-CIO, la plataforma de sindicats més gran del país.
Fer justícia
Els manifestants van tornar per tercer dia consecutiu a la Casa Blanca i després al Congrés, per reclamar justícia per l’assassinat del ciutadà afroamericà George Floyd, que ha desencadenat mobilitzacions en diferents punts del país.
«Sense justícia no hi ha pau», era un dels crits més insistents que es barrejava amb el «no puc respirar», en al·lusió a les súpliques de Floyd, que va morir dilluns passat després de ser detingut de manera violenta sota sospita d’haver intentat utilitzar un bitllet fals de 20 dòlars en un supermercat. Un policia el va ofegar estrenyent-li el coll amb el genoll durant diversos minuts.
Saquejos al Soho
També a Nova York van haver-hi saquejos en botigues de moda del Soho i a múltiples establiments d’electrònica i consum de la Cinquena Avinguda, en una nova jornada de disturbis i violència de carrer a la Gran Poma.
Si bé durant el dia les múltiples manifestacions en contra del racisme pel cas George Floyd als districtes de la Gran Poma van ser pacífiques, grups de joves van optar per la violència a la nit, tant al Baix Manhattan com, en menor mesura, al Barclays Center de Brooklyn.
Un problema de tothom
Diana Moreno, una de les manifestants, nascuda a Los Angeles i de pares guatemalencs, explicava: «Només perquè no ens afecta a nosaltres com a gent llatina o blanca o no negra no significa que això no afecti les altres persones. És un problema humà».
Richard, un altre dels manifestants, va dir que com una persona de pell blanca sent el deure d’aixecar-se i alçar la veu per dir: «Si no estem tots vivint bé, ningú viu bé i no hi ha pau.
«Pel color de la pell es discrimina en els salaris, en el benestar, en la salut i en la seguretat i jo no vull viure en un món que discrimina pel color de pell», va afirmar.
El ‘New York Times’ va indicar que el president va ser conduït al búnquer divendres a la nit mentre els manifestants forcejaven amb els agents del Servei Secret per retirar les barreres metàl·liques instal·lades davant el reixat que envolta la residència presidencial.
Segons la CNN, Trump va estar al búnquer prop d’una hora abans de tornar al sector de la Casa Blanca que li serveix de residència, mentre a l’exterior els manifestants tiraven pedres i tenien enganxades amb els agents.
Cap dels dos mitjans va aclarir si la primera dama, Melania Trump, i el seu fill Barron també van ser portats al búnquer.
El president va criticar a Washington DC, l’alcaldessa Muriel Bowser (D) en un tuit diumenge al matí després de la protesta. La va acusar de no permetre que la policia de DC ajudés els agents del Servei Secret.
Es dona la circumstància que després d’aquests incidents, Trump va lloar en el seu compte de Twitter la«gran tasca» del Servei Secret de la nit anterior davant revoltosos «totalment professionals».
«Era dins [de la Casa Blanca], observava cada moviment i no podria haver-me sentit més segur», va afegir.
Trump també va criticar durament l’alcaldessa de la capital, Murien Browser, de qui va dir que «no va permetre que la policia de DC s’involucrés (en el control de les protestes). ‘No és la seva feina’. ¡Bé!», va escriure el governant en el seu tuit.
Notícies relacionades«Mentre ell s’amaga darrere la seva tanca amb por/sol, jo estic amb les persones que exerceixen pacíficament la seva Primera Esmena (el dret a la llibertat d’expressió) just després de l’assassinat de #GeorgeFloyd i centenars d’anys de racisme institucional», li va respondre l’alcaldessa.
George Floyd és l’afroamericà mort dilluns passat a Minneapolis (Minnesota) en mans de la policia, un incident que ha generat violentes protestes arreu dels Estats Units.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació