MANIFESTACIONS CONTRA EL RACISME
Manifestants antiracistes vandalitzen estàtues de Colom als EUA
La figura del descobridor d'Amèrica ha sigut atacada a Boston, St. Paul, Richmond i Miami
Si la ira popular contra el racisme es va acarnissar primer amb les estàtues dels líders dels Estats Confederats –aquells que al segle XIX es van separar dels Estats Units per rebutjar de ple l’abolició de l’esclavitud–, Cristòfor Colom, el descobridor de les Amèriques que va cometre autèntiques barbaritats en les comunitats indígenes conquerides, tampoc se n’ha deslliurat. Una ira que és tanta i tan profunda que s’expandeix, travessa fronteres i incorpora nous objectius. L’últim, Wiston Churchill, el premier titllat per molts de racista; fins al punt que l’Ajuntament de Londres ha blindat la seva figura davant el Parlament per protegir-lo d’activistes agressius durant el cap de setmana, vist el que va passar en el primer intent fa uns dies.
El moviment Black Lives Matter (La vida dels negres importa) –desencadenat arran de l’assassinat de George Floyd en mans de la policia a Minneapolis hi –ha posats la seva mirada en estàtues i emblemes que glorifiquen militars racistes, colonialistes i esclavistes. No les vol dempeus, com no volen més abusos com el comeses contra l’home negre asfixiat per un policia que va estrènyer el genoll contra el seu coll durant 15 minuts.
Almenys quatre estàtues dedicades al descobridor d’Amèrica han patit danys als EUA; concretament a St. Paul (Minnesota), Boston (Masachussets), Richmond (Virginia) i Miami (Florida). La policia de Nova York, preveient què pot passar, ha desplegat una operació per vigilar la icònica estàtua de Cristòfor Colom que presideix la rotonda coneguda com Columbus Circle, en una zona comercial de Manhattan, tocant a Central Park.
«Era el correcte»
A Saint Paul, els manifestants van arribar més lluny quan un grup de manifestants va arrencar l’estàtua de Colom del seu pedestal, situat davant el Capitoli, i la va arrossegar pels carrers. «Era el correcte i el moment correcte de fer-ho», justificava l’activista Mike Forcia. El monument, de 1931, va ser un regal a la ciutat de la comunitat italoamericana.
A Boston, l’estàtua de Cristòfor Colom que hi ha al parc que porta el nom del navegant, en una avinguda de l’extrem nord de la ciutat, va ser decapitada. El cap de l’estàtua, que ja havia sigut objecte d’altres atacs anteriorment, es va despertar a terra i l’alcalde de la ciutat, Marty Walsh, va assenyalar que es portarà a terme un debat sobre la conveniència de tornar a erigir l’estàtua.
A Richmond, un miler de manifestants es va congregar dimarts a la nit davant del monument a Cristòfor Colom que hi ha en un parc de la capital de Virginia per solidaritzar-se amb els pobles indígenes, i el descobridor va acabar en un estany. «Colom representa el genocidi», va ser una de les frases pintades en la base del monument, d’uns tres metres.
I a Miami (Florida), una altra estàtua del navegant situada en un parc també va ser atacada amb pintura vermella, igual com la de Juan Ponce de León, descobridor de Florida. La cara i les mans tant de Cristòfor Colom com de Juan Ponce de León van ser pintades de vermell. En les protestes en aquesta ciutat han sigut detingudes almenys set persones.
Militars confederats
Abans d’atacar les figures de Cristòfor Colom, els manifestants de les protestes antiracistes Black Lives Matter van posar la mirada en estàtues de militars i esclavistes. A Richmond (EUA), els manifestants van fer caure l’estàtua del general confederat Williams Carter Wickham, mentre que a Bristol (Regne Unit), van enderrocar i van llançar al riu l’estàtua de l’esclavista del segle XVII Edward Colston.
A Richmond els manifestants concentrats al parc Monroe van fer caure l’estàtua de Wickham, que era advocat, amo d’una plantació, polític i general de cavalleria de la Confederació durant la guerra civil americana (1861-1865). L’estàtua data de 1891. En aquest mateix parc –utilitzat com a hospital de campanya durant la guerra– hi ha dues estàtues més dedicades a personalitats confederades, una d’elles a Fitzhugh Lee, general confederat i nebot del mític Robert E. Lee.
Mentrestant, a la ciutat britànica de Bristol, va ser enderrocada una altra estàtua, la del conegut esclavista i polític Edward Colston, motiu de polèmica durant anys, durant una manifestació antiracista en què van participar 10.000 persones.
80.000 esclaus
Notícies relacionadesEls manifestants van utilitzar cordes per envoltar el coll i tombar l’estàtua de bronze de Colston, membre de la Reial Companyia Africana, que sembla que va transportar 80.000 homes, dones i nens com a esclaus de l’Àfrica a Amèrica. Va dedicar part de la seva fortuna a obres benèfiques a Bristol i després de la seva mort, el 1721, se li va dedicar una estàtua, ara enderrocada i llançada al riu Avon.
Les imatges difoses a les xarxes socials mostren com un dels manifestants va posar el genoll al coll de l’estàtua de Colston després de ser enderrocada, en un gest que pretenia reproduir el del policia que va matar l’afroamericà George Floyd el 25 de maig a Minneapolis.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació