POLÈMIC JUDICI A MOSCOU

Rússia condemna a 16 anys de presó un ex-'marine' dels EUA

Paul Whelan havia sigut detingut el 2018 i acusat d'espionatge, càrrecs que el mateix inculpat i l'ambaixada nord-americana neguen vehementment

La defensa manté que el seu client és un ostatge per forçar un intercanvi amb Washington per russos empresonats als EUA per tràfic de drogues i armes

zentauroepp53762028 former u s  marine paul whelan  who was detained and accused200615103101

zentauroepp53762028 former u s marine paul whelan who was detained and accused200615103101 / MAXIM SHEMETOV

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Els núvols d’una altra crisi planen de nou sobre les relacions entre Rússia i Occident. Un jutge del Tribunal Municipal de Moscou ha condemnat aquest dilluns a 16 anys de presó Paul Whelan, un ex-‘marine’ acusat d’espionatge i ciutadà no només dels EUA, sinó també del Regne Unit, Irlanda i el Canadà. Paral·lelament, el Ministeri d’Exteriors rus ha expulsat dos diplomàtics de la República Txeca, país amb el qual Moscou manté unes relacions cada vegada més tenses.        

Whelan va ser arrestat el desembre del 2018 en possessió d’un dispositiu USB que contenia informació classificada amb noms d’agents secrets russos. L’encausat manté que va ser víctima d’una trampa i que pensava que el ‘pen drive’, entregat per un conegut seu, només contenia fotos d’un viatge. La fiscalia estatal havia definit Whelan com «un agent de l’espionatge dels EUA amb rang de coronel» i havia sol·licitat 18 anys de presó en una presó de màxima seguretat

La sentència recull gairebé en la seva totalitat les peticions de la fiscalia. Només dos anys menys de tancament respecte a la demanda original, que, a més, s’hauran de complir en un camp de treball «de règim estricte», tal com defineix la legislació russa aquest tipus de centres penitenciaris hereus del sistema soviètic del gulag. «Rússia creu haver enxampat James Bond; en realitat ha capturat Míster Bean de vacances», havia assegurat el defensat. 

Lectura del veredicte 

Durant la lectura del veredicte, Whelan ha mostrat una pancarta en què denunciava «un judici simulat» i demanava ajuda al president dels EUA, Donald Trump, i als primers ministres dels països dels quals té ciutadania.  El secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, ha declarat que el seu país estava «indignat» per la severa condemna després d’un judici «sense les degudes garanties». Per la seva part, l’ambaixador dels EUA a Moscou, John Sullivan, ha criticat davant dels reporters les circumstàncies en les quals s’ha celebrat el judici, a porta tancada, i l’absència de proves. «La seva condemna és una burla a la justícia», ha valorat, abans d’advertir que el resultat «no tindrà una bona influència» en les relacions amb els EUA.

Vladímir Zherebenkov, advocat defensor de Whelan, ha donat a entendre que el seu client no era més que un ostatge del Kremlin per obligar Washington a acceptar «un intercanvi» per ciutadans russos condemnats per la justícia nord-americana a llargues penes de presó als EUA.  En particular, es parla de Víktor Bout, arrestat a Tailàndia el 2008 i condemnat a 25 anys de presó per contraban d’armes a Colòmbia en benefici de les FARC després de ser extradit als EUA, i Kostantín Iaroixenko, detingut a Libèria el 2010 i sentenciat a 20 anys de presó per conspiració per introduir cocaïna als EUA. Moscou ha reclamat reiteradament l’alliberament de tots dos. 

Notícies relacionades

A més d’unes relacions cada vegada més deteriorades amb els EUA, Rússia ha de fer front a nous focus de tensió amb Europa. Moscou ha ordenat l’expulsió de dos diplomàtics de la República Txeca, com a resposta a la recent expulsió de dos funcionaris de la legació russa a Praga. El motiu: una rocambolesca història, que va resultar ser inventada, d’un presumpte complot per assassinar responsables municipals txecs que havien retirat dels carrers de la capital símbols soviètics. El Govern txec va ordenar la mesura quan va comprovar que la filtració falsa sobre la conspiració havia sigut originada per la mateixa ambaixada russa. Les forces de seguretat del país europeu es van arribar a prendre seriosament l’amenaça, i van col·locar els polítics assenyalats sota protecció policial.