alerta per un rebrot de Covid-19

Les autoritats xineses tanquen Pequín davant l'expansió de la Covid

Els residents de la capital només poden sortir de la ciutat a causa de força major

La limitació d'aforament torna al transport i es prohibeixen els moviments als barris pròxims al brot

53769787 60

53769787 60 / NOEL CELIS (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Pequín, la cosmopolita capital de la segona economia del món, està parcialment tancada mentre brega amb el brot de Covid-19 sorgit al seu principal mercat. Els pequinesos han passat en una setmana de l’alegre despreocupació als hàbits dels dies més durs de la pandèmia mentre el Govern s’esforça a blindar l’economia de l’últim embat del coronavirus.

La trentena de nous infectats eleva el compte a 137 casos relacionats amb la llotja de Xinfadi. Són magnituds gestionables en una ciutat de més de 20 milions d’habitants, però les autoritats, comprensiblement inquietes, han elevat l’alarma al segon nivell en una escala de quatre i han imposat severes restriccions de moviment. Més de 1.200 vols de sortida i entrada a Pequín, el 70% del trànsit aeri previst, han sigut cancel·lats en els dos últims dies. Tampoc operen gaires dels trens  i línies d’autobusos transprovincials i ha sigut prohibida la sortida de la capital si no hi ha una causa de força major. En la memòria persisteixen els milers de wuhanesos que van marxar al gener durant les hores prèvies al bloqueig i van complicar el control de la pandèmia. Alguns casos esporàdics i relacionats amb el focus pequinès han sigut diagnosticats ja a les províncies de Zhejiang, Sichuan, Hebei, Liaoning, Mongòlia Interior i Hubei. Les autoritats de Xangai, el pulmó econòmic de la Xina, han imposat una quarantena de dues setmanes als pequinesos i han elevat la capacitat de tests fins a les 70.000 proves diàries en previsió que els enxampi la crisi.

Pequín ha reculat en la desescalada després de gairebé dos mesos sense casos importats. Al gener, quan la por tenallava tot el país, l’activitat econòmica va frenar en sec. Les autoritats no han exigit el tancament de fàbriques i negocis però han tornat a recomanar la feina des de casa i, si no és possible, l’arribada esglaonada dels empleats. El coronavirus ha atacat Pequín quan sectors com el turisme i el lleure, devastats pel continu tancament, ja entreveien el final del túnel. L’obertura de les sales de cine ha sigut retardada altre cop.

Vida de reclusió

Liu ha reprès el teletreball i ha suspès les seves classes de salsa. «L’empresa ens va permetre escollirr i no m’ho vaig pensar. És un risc excessiu, no només a l’oficina sinó al metro. Ja m’he acostumat a la vida de reclusió i a demanar el menjar per internet», sosté per telèfon. L’edifici de la seva empresa, un rusc d’oficines al cèntric districte de Dongcheng, va ser dels primers a tancar després de les vacances de Cap d’Any i dels últims a obrir. «Serà un any dur, aquest no serà l’últim rebrot», vaticina.

Han tancat sense condicions els centres educatius, des de escoles bressol fins a universitats, forçats a la docència ‘online’. Les limitacions d’aforament han tornat al transport públic, llibreries i parcs, les barreres d’accés s’han aixecat de nou als ’hutongs’ o barris històrics, i la població torna a sotmetre’s diverses vegades al dia a la presa de temperatura. Tots els moviments, ha aclarit el consistori, estan «estrictament controlats». I estan rigorosament prohibits als barris més pròxims als brots, etiquetats com a àrees de mitjà i alt risc, on els veïns esperen en quarantena domiciliària la prova d’àcid nucleic. Unes 200.000 persones ja han sigut analitzades des que el brot va emergir, segons els comptes oficials.

L’origen del brot

Notícies relacionades

Mentre els polítics embriden el virus, els científics investiguen el seu origen i trets. Les primeres teories van apuntar a una taula de tallar salmó importat i la reacció en cadena no es va demorar: les grans superfícies van retirar aquest peix rosat de les prestatgeries, els restaurants de sushi van perdre la clientela i la Xina va suspendre les importacions. El pas del temps ha desinflat la teoria. Molts científics dubten que el virus sobrevisqui en aliments durant dies, fins i tot a la temperatura de congelació. I no és descartable que ja circulés pel mercat al maig, un mes abans dels primers diagnòstics. Ho ha apuntat Gao Fu, director del Centre de Control i Prevenció de Malalties. «És possible que ja hi hagués molts infectats asimptomàtics o amb símptomes lleus aquell mes perquè això explicaria l’alta quantitat de virus en l’ambient. És només una sospita que necessitem verificar», ha dit. Els espais humits i foscos de la llotja haurien facilitat la incubació del patogen i van saltar d’allà als treballadors. «Crec que és el que va passar a Pequín», ha afegit.

Persisteix la incògnita de com va arribar el virus al mercat. La seva seqüenciació suggereix que pertany a una soca europea, més contagiosa que l’original xinesa, i que provoca símptomes atípics com el dolor de les articulacions.