PROCLAMACIÓ DE L'EMANCIPACIÓ
Els EUA celebren aquest any Juneteenth, el final de l'esclavitud, amb una nova consciència racial
Les protestes després de l'assassinat de George Floyd donen rellevància nacional a l'efemèride del 19 de juny de 1865
zentauroepp53788194 the juneteenth flag flies in omaha neb wednesday june 17200618145009 /
Durant més de segle i mig, Juneteenth, la festa amb què es marca el final de l’esclavitud als Estats Units, ha sigut majoritàriament una celebració de la comunitat negra, gran desconeguda per a bona part dels nord-americans. Però aquest any ha canviat, ja que l’assassinat de George Floyd en mans de la policia ha propagat pel país no només manifestacions i protestes sinó una nova consciència sobre problemes de racisme sistèmic i injustícia. I potser mai més.
Aquesta conversa nacional ha donat aquest 2020 una rellevància inusitada al 19 de juny (la data que, en un joc de paraules, dona nom a la celebració). Va ser aquell dia de 1865 quan el general Gordon Granger va llegir a Galveston (Texas) la proclamació d’emancipació que alliberava els esclaus que el president Abraham Lincoln havia firmat dos anys i mig abans. I encara es va tardar mig any més a afegir a la Constitució dels EUA la Tretzena esmena, però va ser aquell dia de juny que la comunitat va començar a celebrar com el de la «llibertat», el de la «independència».
Durant els primers anys, els qui havien sigut esclaus aprofitaven la cita per explicar les seves lluites. Conforme van començar la seva emigració cap al nord es va propagar la celebració amb xerrades, desfilades i menjar, incloent-hi la llimonada de maduixa i pastissos que amb el color vermell representen la sang vessada. Perquè el Juneteenth no només marca la llibertat, sinó el que van patir fins conquerir-la.
Com ha escrit Jelani Cobb a ‘The New Yorker’, «hi ha una paradoxa inherent en què l’emancipació se celebri sobretot entre afroamericans i estigui arrelada en la percepció de l’esclavitud com una cosa que li va passar a la gent negra en lloc d’una cosa que va cometre el país». I ho ha dit a la NBC l’historiador Julian Hayter: «El fet que molts nord-americans no sàpiguen què és Juneteenth és exactament la causa de per què som on som. «Es veu com un afegit a la història dels EUA, com una nota a peu de pàgina i, no obstant, és un dels punts d’inflexió crítics per a tot el país».
Un nou moment
Notícies relacionadesSembla que els EUA comencen a adonar-se de la necessitat de reflexionar sobre per què va permetre l’horror i del seu pes en la seva història. Aquest divendres s’han organitzat celebracions i manifestacions a tot el país, incloent-hi Tulsa (Oklahoma), on Donald Trump es va veure forçat, entre crítiques, a posposar a dissabte un míting que havia organitzat en aquesta data (i en l’escenari d’una de les pitjors matances racials). I tot i que aquesta setmana el president s’atribuïa haver fet «molt famós» el Juneteenth en una entrevista, la mateixa que mostrava no tenir ni idea que la Casa Blanca havia emès en anys anteriors comunicats per marcar l’efemèride, es viu un nou moment que no té res a veure amb les seves polèmiques.
Nova York, Virginia, Oregon i les ciutats de Portland i Filadèlfia, per exemple, han decretat el Juneteenth com a festa oficial (una cosa que només havia fet Texas fins ara). Empreses privades com Nike, Twitter o la Lliga Nacional de Futbol l’han afegit al seu calendari de dies festius i d’altres, com Amazon, han animat els seus treballadors a cancel·lar reunions i dedicar el dia a educar-se sobre la història. L’objectiu de sumar-la al calendari actual de 10 vacances federals, especialment en un país que va tardar 15 anys a oficialitzar el dia de Martin Luther King, encara és lluny, però també més a prop.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034