La cimera sobre el fons de recuperació europeu acaba sense acord

El president del Consell Europeu, Charles Michel, anuncia una cimera presencial a mitjans de juliol a Brussel·les

La presidenta del BCE avisa que un fracàs en la negociacions podria provocar un canvi en la confiança dels mercats

zentauroepp53809122 european council president charles michel  top of screen  sp200619151728

zentauroepp53809122 european council president charles michel top of screen sp200619151728 / Olivier Hoslet

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

No estava previst aconseguir cap acord en el Consell Europeu celebrat aquest divendres per videoconferència. Ni sobre el fons de recuperació de 750.000 milions d’euros, proposat per la Comissió Europea per recolzar els països més colpejats per la Covid-19, com és el cas d’Espanya i Itàlia, ni sobre el nou marc pressupostari de la UE d’1,1 bilió d’euros per al període 2021-2027. Però almenys les cartes ja estan sobre la taula i els líders de la UE estan llestos per entrar en una disputa que tindrà el seu moment estel·lar a mitjans de juliol a Brussel·les.

«Ha sigut molt útil per identificar en quins punts pensem que treballem en la bona direcció. Estem d’acord que necessitem una resposta excepcional, perquè és una crisi sense precedents, i necessitem centrar-nos en les regions i sectors més afectats per la crisi», ha resumit després de quatre hores i mitja de videoconferència el president del Consell Europeu, Charles Michel. A partir d’aquí, i tot i que els països «frugals» del nord –Dinamarca, Suècia, Àustria i Holanda– han acabat per acceptar la creació d’un fons de recuperació, que fins i tot arribarà amb subsidis, encara s’ha de negociar tot.

«No subestimem les dificultats», ha reconegut el polític belga, que ha esmentat una llarga llista d’elements problemàtics sobre els quals haurà de filar fi en la proposta de compromís –negobox, en l’argot comunitari– que presentarà en les pròximes setmanes: la mida del fons de recuperació i del marc pressupostari, els xecs (de compensació per als contribuents nets), l’equilibri entre préstecs i subvencions, la condicionalitat (a canvi dels diners) o els criteris de repartiment, que alguns països creuen que han d’estar més vinculats a l’impacte de la Covid-19. «Hem de ser innovadors, creatius. Serà difícil i complex i no s’ha de subestimar la tasca, però veig una voluntat política forta», ha conclòs.

¿Un acord al juliol?

A l’espera de concretar aquesta nova «caixa negociadora», Michel ja ha anunciat la intenció de convocar una cimera presencial cap a mitjans de juliol per mirar d’arribar a un acord que la gran majoria de líders consideren urgent. «És essencial no perdre temps», ha indicat la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, que ha defensat una «resposta ambiciosa» que combini «solidaritat i reformes», perquè només hi haurà consens «si no perdem de vista la situació general» i els líders tenen en compte que «som al principi de la crisi i no al final».

Un missatge que ha traslladat amb més rotunditat la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, que, com va fer en la cimera de finals d’abril, ha recordat que el pitjor cop «encara ha d’arribar», amb un repunt de l’atur a l’Eurozona que podria arribar al 10% i que s’encebarà especialment amb els joves. La conservadora francesa ha exposat l’horitzó pessimista previst pel BCE i ha avisat que un fracàs en les negociacions aquest estiu «podria provocar un canvi en la confiança» dels mercats i agreujar la situació.

Malgrat aquest avís a navegants, la videoconferència no ha servit per acostar actituds i el to crític dels països del nord cap a les propostes de la Comissió Europea s’ha mantingut. «El fons de reconstrucció no ha de ser l’entrada en una unió de deute permanent. És necessari analitzar en què es gasten els diners, com es distribueixen i a quines condicions s’ha de vincular l’ajuda», ha avisat el primer ministre austríac, Sebastian Kurz. «Continuarem a mitjans de juliol. Els ponts que hem de construir són encara grans», ha admès la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Sánchez: «Sense un acord tots perdrem»

Notícies relacionades

Espanya afronta la negociació del pla de recuperació i del nou pressupost de la UE per als pròxims set anys satisfeta amb les propostes de base de la Comissió Europea, que el Govern de Pedro Sánchez considera «raonables», i amb l’objectiu d’aconseguir un acord polític aquest estiu que permeti accedir als fons des de l’1 de gener del 2021. «Com més temps perdem, més profunda serà la recessió», ha avisat en una nota de premsa emesa després de la trobada.

L’Executiu també recolza centrar el nou fons, del qual Espanya podria ser el segon gran beneficiat amb un import de fins a 140.000 milions entre subvencions i préstecs, en els sectors i àrees geogràfiques més afectats per la pandèmia i posar el focus en la transformació ecològica i digital. Segons ha traslladat el Govern, Sánchez ha reivindicat davant la resta de col·legues europeus la necessitat de «superar les nostres diferències i mirar de trobar un terreny comú que enviï un senyal en la mateixa direcció», perquè «el que està en joc és el futur del projecte europeu» i «sense un acord tots perdrem».