VANDALITZADES A SAN FRANCISCO
Espanya protesta pels atacs a les estàtues de Cervantes i Juníper Serra als EUA
El ministre de Cultura lamenta i condemna aquest «revisionisme pueril, simplificador i dogmàtic»
zentauroepp53834932 combo estatuas junipero serra y cervantes200621110615
Espanya, a través del Ministeri de Cultura i de l’Ambaixada a Washington, ha expressat el seu malestar i protesta davant dels EUA pels atacs perpetrats en les últimes hores a Califòrnia contra les estàtues de l’escriptor Miguel de Cervantes i del missioner fra Juníper Serra. L’estàtua del missioner espanyol ha sigut demolida i la de l’autor de ‘El Quixot’ pintada amb la paraula «bastard» a la ciutat de San Francisco, en mig de l’onada de protestes racials que viu el país després de l’assassinat de l’afroamericà George Floyd.
Divendres un grup d’unes 100 persones van enderrocar la figura de Serra i altres estàtues considerades racistes ubicades al famós Parc Golden Gate. Un vídeo publicat a Twitter mostra el grup utilitzant una corretja per fer caure l’estàtua, que tenia 113 anys d’antiguitat.
People just toppled the Junipero Serra statue in San Francisco. Serra founded the first nine Spanish missions in California. pic.twitter.com/YbfEzKMyjH
— Shane Bauer (@shane_bauer) 20 de junio de 2020
Serra, fundador de nou missions espanyoles a Califòrnia a finals del segle XVIII, va ser recentment canonitzat pel papa Francesc i compta amb nombroses estàtues a tot l’estat així com una escultura al Capitoli nord-americà. Poc abans dels atacs a les estàtues de Serra i Cervantes, les autoritats de San Francisco havien pres la precaució de retirar una estàtua de Cristòfor Colom. El navegant ha sigut objecte de les ires dels manifestants a diverses ciutats dels EUA.
Uribes condemna el «revisionisme pueril»
El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, ha condemnat els atacs, que ha emmarcat en un «revisionisme pueril». «Lamento i condemno aquest revisionisme pueril, simplificador i dogmàtic. Pena. Molta pena», ha afirmat Uribes en un tuit.
Me resulta incomprensible el ataque a las imágenes de Cervantes, Fray Junípero Serra o tantos otros. La razón es siempre razón histórica, contextualizada. Lamento y condeno este revisionismo pueril, simplificador y dogmático. Pena. Mucha pena.
— José Manuel Rodríguez Uribes (@jmrdezuribes) 20 de junio de 2020
«Lamentem profundament la demolició de l’estàtua de fra Juníper Serra a San Francisco i volem recordar la seva gran tasca en favor de les comunitats indígenes. Així mateix lamentem els danys causats al bust de Miguel de Cervantes, ell mateix esclau durant 5 anys a Alger, i l’obra del qual és un cant a la llibertat i a la igualtat», ha ditl’Ambaixada d’Espanya als EUA en un comunicat.
(1/5) Lamentamos profundamente el derribo de la estatua de Fray Junípero Serra en San Francisco y queremos recordar hoy su gran labor en favor de las comunidades indígenas.
— Embassy of Spain USA (@SpainInTheUSA) 20 de junio de 2020
Hilo ⬇️ pic.twitter.com/poj4RYbY65
L’ambaixada a Washington ha afirmat que prosseguirà amb la defensa del llegat espanyol, «prioritat de la nostra política exterior als Estats Units, continuant i intensificant la nostra tasca didàctica perquè es conegui millor la realitat de la nostra història compartida».
La legació precisa que aquesta defensa la durà a terme per mitjà de l’enviament de cartes i dels contactes amb autoritats federals, estatals i locals. L’objectiu d’aquestes accions serà «mostrar la nostra gran preocupació en vista d’aquests atacs» i també «demanar que es protegeixi la memòria de la nostra rica història comuna, tal com estem fent en aquests moments. Tot això sempre des del respecte als profunds debats que s’estan produint actualment».
El centre d’estudis The Hispanic Council, que promou les relacions entre els EUA i Espanya, també s’ha referit a la vandalització de l’estàtua de Serra i ha assenyalat que «aquest atac a la seva figura no té rigor històric». «També és un atac al llegat hispà dels EUA i de Califòrnia, que s’ha de cuidar i respectar, com Juníper va ensenyar en el seu temps de dedicació i servei a la població nativa», han afirmat.
Serra, qüestionat pels nadius
Fra Juníper Serra, conegut com l’evangelitzador de Califòrnia, al segle XVIII al fundar les nou primeres missions de l’estat i es va convertir en el primer sant hispà als Estats Units. El sacerdot va néixer a Mallorca el 24 de novembre de 1713 i va arribar a territori californià el juliol de 1769, on va començar la seva missió evangelitzadora exercint un paper important en la fundació de la Califòrnia moderna.
Notícies relacionadesNo obstant, el llegat de Serra ha estat a l’ull de l’huracà des de fa dècades ja que nadius americans el culpen per la destrucció de la seva cultura, i d’infligir brutals càstigs als indígenes que van provar d’escapar de la seva evangelització. Alan Salazar, membre de la missió indígena de Fernandeño Tataviam, afirmava: «El pare Serra va destruir moltes tribus, la seva cultura. Ens va esclavitzar i ens va degradar com a éssers humans», va dir Salazar.
En una declaració conjunta, l’alcalde de Ventura, Matt LaVere, i el pare Tom Elewaut de la Mission San Buenaventura i Tumamait-Stenslie han afirmat que estan d’acord que l’estàtua s’ha de retirar de la propietat pública. «Hem escoltat les crides dels membres de la comunitat i creiem que ha arribat el moment que l’estàtua es retiri i es traslladi a un lloc no públic i més apropiat», diu el comunicat de les autoritats, que van ressaltar el seu desig d’evitar els actes vandàlics.