Procés judicial
Arrenca el judici per l'assassinat del periodista Khashoggi en absència dels acusats
La Fiscalia turca sol·licita cadena perpètua per a tots els acusats, inclosos dos col·laboradors del príncep saudita
zentauroepp53974516 corte estambul200703105757 /
«Això no és una cosa sentimental. Hem vingut aquí per fer justícia, i la farem arribar a qualsevol lloc on puguem», ha dit, emocionada, Hatice Cengiz al sortir del jutjat de Çaglayan. Aquest divendres era un dia important per a ella: ha començat a Istanbul el judici contra els assassins del seu promès, Jamal Khashoggi, periodista saudita esquarterat l’octubre del 2018 al consolat del seu país a Istanbul.
En total, aquest divendres, es jutgen 20 persones; 18 van viatjar a Istanbul per interceptar i matar el periodista, col·laborador del ‘The Washington Post’. El problema, no obstant, rau en el fet que els acusats no són a Turquia, sinó a l’Aràbia Saudita. Entre els acusats en el judici a Turquia no hi ha, no obstant, Mohammad bin Salman, príncep hereu saudita i de qui es creu que va sortir l’ordre de matar Jamal Khashoggi, que va anar al seu consolat únicament per poder casar-se.
Tot i que tots siguin condemnats a cadena perpètua –com demana la fiscalia turca–, cap ingressarà a la presó perquè, senzillament, la justícia turca no té jurisprudència a l’Aràbia Saudita. Són països diferents.
Notícies relacionadesNo obstant, els autors materials del cas sí que han sigut jutjats al seu país. Però aquest judici va ser portat en absolut secretisme, sense garanties i, tot i que es va condemnar cinc persones a pena de mort, mai s’ha revelat qui va ser condemnat ni a exactament què. De fet, ja han sigut perdonats: el fill de Khashoggi, Salah, que viu a l’Aràbia i té el seu passaport retirat, els va perdonar dels seus pecats en l’última setmana del Ramadà. Tot, al final, ha quedat en no res.
Judicis paral·lels
Judicis paral·lels«El judici a l’Aràbia va ser una prostitució de la justícia, i el seu assassinat, un crim d’Estat. Aquest judici [el que se celebra a Turquia] és diferent. Aquí s’escolta les víctimes, i se les escolta d’una manera que mai ha passat abans. Als testimonis se’ls demana declarar sota jurament, i això dona moltíssima més legitimitat al procés. Per això aquest judici és important», ha dit Agnes Callamard, relatora especial de l’ONU sobre execucions extrajudicials i que era aquest divendres a Istanbul per seguir el procés.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia