PERFIL
Michèle Rubirola posa fi al regnat de la dreta a Marsella
Metge de 63 anys, l'ecologista serà la primera dona a ocupar l'alcaldia de la segona ciutat francesa
zentauroepp53991125 newly officialy elected mayor of marseille michele rubirola 200706161744 /
Hi va haver suspens fins al final, perquè, al sortir de les urnes sense majoria absoluta, les claus de l’alcaldia estaven en mans dels 101 consellers municipals que aquest dissabte li van obrir finalment les portes del consistori. Als seus 63 anys, la metge de la Seguretat Social Michèle Rubirola ha posat fi a un quart de segle de regnat de la dreta i s’ha convertit en la primera alcaldessa de Marsella al capdavant d’una inèdita coalició formada per ecologistes i partits d’esquerra.
«Sobre Marsella ha bufat un gran vent de llibertat, igualtat i fraternitat. Sento un enorme orgull al representar-vos. Seré l’alcaldessa de tots els marsellesos», va dir emocionada al prendre possessió del càrrec després d’haver rebut la banda tricolor de mans del seu predecessor, l’octogenari baró d’Els Republicans Jean-Claude Gaudin, que va ocupar durant 25 anys el despatx amb vista al Vell Port i no optava a la reelecció.
Fa tan sols uns mesos, ni Gaudin ni la majoria dels marsellesos coneixien Rubirola, neta d’immigrants catalans i napolitans que de petita somiava a treballar a l’Àfrica com a voluntària.
Gran aliança
Militant d’esquerres des dels 70 i ecologista convençuda, es va unir el 2002 al partit Europa Ecologia Els Verds, però li va costar acceptar el cap de cartell de Primavera Marsellesa, una gran aliança nascuda després del drama del carrer d’Aubagne que, el 2018, va provocar vuit morts per la caiguda de diversos edificis en ple centre de la ciutat.
En aquell moment, sindicats, associacions i partits d’oposició es van adonar que només una gran aliança tenia possibilitats d’acabar amb l’hegemonia local d’Els Republicans. Rubirola va acceptar ser el cap de cartell malgrat no tenir més ambició que canviar la vida de la gent.
«No em vaig aixecar un dia dient: ‘Vull ser alcaldessa de Marsella’», va arribar a dir aquesta candidata discreta que abans de la segona volta electoral del 28 de juny va fer campanya en els seus dies lliures, perquè en plena crisi de la Covid-19 es va dedicar més a la medicina que a la política.
«La nostra candidata no conquerirà el poder, està decidida a canviar la ciutat amb un objecte polític no identificat que va des dels electors de Macron fins als de Mélenchon», deia a Le Figaro el socialista Benoît Payan, membre de la coalició i adjunt a Rubirola.
Molt vinculada a la ciutat
Per Noël Mamère, antic candidat ecologista a les presidencials del 2002, en el seu triomf han pogut pesar els seus forts vincles amb la ciutat i la seva capacitat per unir. Rubirola va créixer al barri popular de Rouet, on continua vivint.
Durant 15 anys va exercir com a metge de família en zones desfavorides, on s’ocupava sobretot dels joves, un sector de la població que coneix bé de l’època en què va ser delegada municipal de salut i joventut.
Notícies relacionadesJuga bé a bàsquet i va formar part del primer equip mixt de l’Olympique de Marsella. Té tres fills, de 38, 32 i 23 anys, violoncel·lista, educadora social i estudiant, respectivament.
Descrita com una persona serena, poc preocupada per la seva imatge i sense pèls a la llengua, els qui la coneixen auguren grans canvis a la ciutat mediterrània. El programa de Primavera Marsellesa dona prioritat a la vivenda digna, la renovació de les escoles, un aire i un mar més nets i els llocs de treball locals i duradors.