UN VEÍ INCÒMODE
La visita de Borrell evidencia les tenses relacions entre la UE i Turquia
L'alt representant de la UE per als Afers Exteriors va a Ankara per discutir sobre la crisi migratòria i llimar les diferències amb el Govern d'Erdogan
zentauroepp54016824 ankara turkey 06 07 2020 a handout photo made available200706174450 /
L’alt representant de la UE per als Afers Exteriors, Josep Borrell, ha viatjat aquest dilluns a Turquia per reunir-se amb representants del Govern turc i parlar de les enormes diferències que, avui dia, separen Brussel·les i Ankara. Borrell, en una roda de premsa conjunta amb el ministre d’Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu, ho ha evidenciat. Les relacions amb Turquia estan en uns mínims històrics.
«La nostra relació no és la ideal. Tenim molts problemes i, crec, també un interès mutu per sortir d’aquesta situació i evitar qualsevol incident, que només portaria més problemes. Volem diàleg, pau i seguretat, i això no s’aconsegueix amb accions unilaterals», ha dit Borrell en la roda de premsa, en què l’enuig ha anat en augment a cada minut que passava.
Borrell i Çavusoglu han tractat, en la seva reunió, sobre la crisi a Síria i Líbia –on Turquia i França, que recolzen faccions oposades, viuen en una guerra dialèctica dins l’OTAN-; a més de les tensions amb Grècia al Mediterrani est; les restriccions de viatjar a la UE per la Covid-19 i la crisi migratòria.
Aquest, de fet, ha sigut el punt més calent de la conversa. «És un problema comú i, per tant, hem d’actuar junts –ha dit Çavusoglu–. No es pot esperar que Turquia s’ocupi sola del problema dels refugiats».
Portes obertes
Aquest últim episodi de màxima tensió es deu, sobretot, al que va passar el febrer d’aquest any. Llavors, Erdogan va anunciar que obria les portes cap a Grècia perquè els refugiats que ho volguessin marxessin cap a Europa. Grècia va reaccionar retornant els que ho intentaven.
Notícies relacionadesA canvi de tancar l’aixeta, Erdogan va demanar un altre acord migratori: una reedició del firmat el 2016. Molts dirigents de la UE van acusar el president turc de xantatge. Borrell, no obstant, ha acceptat aquest dilluns que es buscarà actualitzar aquest acord.
«No es pot dir que Turquia amenaci la UE amb els refugiats. Ens hem d’asseure i parlar de migració, i volem fer-ho sincerament. Però senyor Borrell, si deixeu que alguns estats bloquegin les nostres intencions –fent referència a França i Grècia–, llavors no ens culpeu nosaltres i digueu que us fem xantatge», ha dit Çavusoglu.
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra