REVÉS JUDICIAL

Investigats possibles vincles entre Trump i Putin a través de Deutsche Bank

La sentència de la justícia dels EUA que acaba amb el secret dels comptes del magnat obre una nova via per a les indagacions

L'entitat financera ja ha sigut sancionada en diverses ocasions acusada d'executar a Rússia pràctiques poc transparents

zentauroepp54017497 files  in this file photo us president donald trump speaks t200708101956

zentauroepp54017497 files in this file photo us president donald trump speaks t200708101956 / JIM WATSON

4
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

És un complex modern i funcional, que combina el maó a la vista amb vistoses vidrieres; està localitzat en un cèntric barri en ple procés de gentrificació, amb blocs de pisos de luxe en construcció i al costat de l’encantador canal Vodootvodny, construït el 1780 per la tsarina Caterina la Gran per reduir el risc d’inundacions a Moscou. Això sí, tot just dues illes en direcció nord, el carrer es torna en un espai sense encant, amb tubs de calefacció emergint impúdicament del paviment, una típica estampa de temps soviètics i, si es vol, una visual metàfora que a Rússia, la prosperitat de què disfruta l’inquilí del vistós edifici en qüestió s’ha erigit precisament sobre el caos originat per la desaparició de l’imperi comunista.

El llogater d’aquest espai d’oficines és Deutsche Bank Ltd, subsidiària russa de la matriu homònima alemanya (Deutsche Bank o DB) i convertit en un dels principals bancs estrangers del país després d’obtenir la seva llicència el 1998, en plena descomposició postsoviètica. El recent veredicte del Tribunal Suprem dels EUAque ha acabat amb el secret dels comptes del president Donald  Trump, podria arribar a sacsejar l’entitat fins als seus fonaments. I no només a la filial moscovita de DB, sinó també a les seus de Frankfurt o Nova York. Diversos comitès del Congrés dels EUA intenten dilucidar si la pluja de préstecs que va rebre el magnat novaiorquès de l’esmentat banc malgrat el seu nefast historial creditici, atapeït de morositat fallides, venia d’alguna forma avalada per diners russos, convertint-se el vincle financer en una mena de corretja de transmissió de la influència del Kremlin en el president dels EUA.

Filtracions i ‘off the record’

De moment, cap prova concloent sobre aquesta connexió ha sortit a la llum; gran part del que se sap ha sortit de la boca de Val Broeksmit, fill adoptiu de William Broeskmit, un important executiu de DB que va acabar suïcidant-se el 2014 a Londres per causes no aclarides. Després de la mort del seu progenitor, Val va piratejar documents confidencials de l’ordinador de William i s’ha convertit en el principal denunciant de les pràctiques bancàries de DB relacionades amb Trump.

Entre les seves moltes revelacions, Broeksmit fill va assegurar al gener, en un comunicat publicat per la web d’investigació Forensic News, haver informat l’FBI el 2019, després d’examinar els papers del seu pare, que havia arribat a la conclusió que alguns préstecs de Trump venien garantits per VTB, un banc propietat de l’Estat rus que té el 60,9% de les seves accions. «La garantia personal que es requeria a Donald Trump (perquè DB li obrís línies de crèdit) amb el temps va perdre el seu valor; l’equip de Trump a DB va buscar fórmules creatives per evitar les salvaguardes establertes institucionalment per DB, i ja sigui per casualitat, ja sigui per decisió del mateix Trump, els préstecs van acabar sent avalats per VTB», diu la declaració.  

«No tenim una prova, almenys definitiva; tenim, això sí, les declaracions del denunciant (Broeksmit) i comentaris ‘off the record’ que indicaven que VTB avalava préstecs», admet en un email Scott Stedman, al capdavant de Forensic News. No obstant, emfatitza Stedman, sí que està constatada la concessió de crèdits per part de Deutsche Bank Trust Company Americas (DBTCA), la filial nord-americana de DB, tant a Trump com al seu gendre Jared Kushner, en un moment en què aquesta entitat estava fortament endeutada amb el banc rus VTB. «Pot ser provat, més enllà de tot dubte, que DBTCA tenia importants passius amb el Kremlin el 2013 que ascendien a 1.000 milions de dòlars», explica el reporter. 

Irregularitats i falta de transparència

En cas de ser realitat, les esmentades acusacions no sorprendrien en cap cas els qui han seguit la trajectòria del banc alemany en l’espai posoviético, omplerta d’irregularitats  milionàries sancions per pràctiques poc transparents. En un informe intern difós per ‘The Guardian’ fa dos anys, el mateix banc admetia la possibilitat que fos sancionat amb multes de 20.000 milions de dòlars i fins i tot inculpacions d’alts directius pel seu paper a la denominada ‘Bugaderia Russa’, un vast esquema de blanqueig de capitals russos cap al sistema financer occidental per import de 80.000 milions de dòlars entre el 2010 i el 2014 a través de Moldàvia i Lituània

Notícies relacionades

«És un banc molt gran, i tot i que no es pot dir que la mida adquirida a Rússia es degui en la seva totalitat a pràctiques irregulars, sí que és cert que ha sigut utilitzat per criminals convictes a Rússia», destaca Roman Anin, reporter de Nóvaia Gazeta que ha investigat en profunditat a la institució creditícia. «Els responsables afirmen que desconeixien el que succeïa, i és una versió que es pot creure; però si un client fa milionàries transaccions a l’exterior, és responsabilitat del banc investigar-les», continua.   

L’any passat, la Comissió de Valors i Canvi dels EUA, l’ens regulador nord-americà dels mercats financers, va imposar una multa de 16 milions de dòlars a DB per violar les lleis locals de corrupció. En concret, per contractar familiars de membres del Govern a Rússia (i també la Xina) per «influir de forma il·lícita» i aconseguir així «nous clients». VTB, el principal soci de DB al país de Putin, objecte de sancions internacionals, també exhibeix una dubtosa reputació internacional. «Són jugadors ràpids, sense gaires escrúpols», explica a EL PERIÓDICO sota l’anonimat el soci d’una important firma d’advocats europea desplaçat a Rússia que va tractar amb VTB a principis de la dècada passada.