ENMIG DE LA PANDÈMIA

Trump fa marxa enrere i reinstaura els visats a estudiants estrangers

Mirava de pressionar les universitats per reobrir classes presencials enmig de la pandèmia

La decisió forma part d'un acord amb Harvard i MIT, que havien portat el veto als tribunals

zentauroepp39576184 file   in this aug  30  2012  file photo  a tour group walks180605131539

zentauroepp39576184 file in this aug 30 2012 file photo a tour group walks180605131539 / Elise Amendola

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Una setmana ha durat el mur que Donald Trump va mirar d’alçar no només contra els estudiants estrangers als Estats Units, sinó com a eina de pressió a les universitats per alinear-se amb les seves demandes de reobrir a la tardor malgrat els riscos i pors que provoca la pandèmia del coronavirus. Aquest dimarts, vuit dies després d’anunciar una polèmica mesura per negar visats o expulsar del país estudiants els centres educatius dels qual haurien organitzat el seu pròxim semestre ‘online’, i després de demandes de Harvard i MIT que van recolzar centenars d’universitats, empreses tecnològiques, associacions d’estudiants i ciutats i estats, l’Administració ha fet marxa enrere. 

Notícies relacionades

La jutge de districte Allison Burroughs ha anunciat que el Departament de Seguretat Nacional i l’agència encarregada de l’aplicació de les lleis d’Immigració i Duanes (ICE per les seves sigles en anglès) han arribat a un acord per rescindir la controvertida política. Tornarà així a la situació vigent des del mes de març, quan per la pandèmia del coronavirus es va crear una excepció que permetia als estudiants internacionals amb visats F-1 seguir al país tot i que els centres haguessin suspès les classes presencials per la crisi sanitària.

En la demanda plantejada per Harvard, que ha organitzat el pròxim semestre gairebé exclusivament ‘online’, i el MIT, que ha preparat un programa híbrid que combinarà classes per internet amb presencials, els centres denunciaven que el govern no tenia en consideració el mal que causava als estudiants. També apuntaven a l’impacte econòmic negatiu de la mesura. Parlaven, en concret, de «la pèrdua de desenes de milers de milions de dòlars que els estudiants internacionals contribueixen cada any al PIB» dels EUA i asseguraven que vetar-los o expulsar-los danyaria la innovació a la qual contribueixen.