QUARTA JORNADA DE LA CIMERA
Els Vint-i-set es reuneixen de nou amb l'esperança de tancar un acord
Charles Michel espera aconseguir el consens amb una proposta que girarà entorn dels 390.000 milions en subvencions, per sota dels 500.000 milions inicials
Cap negociació pressupostària és fàcil, però la que ha de desencallar el nou fons de recuperació contra la crisi econòmica desencadenada per la pandèmia de Covid-19 i el nou pressupost 2021-2027, amb un volum d’uns 1,8 bilions d’euros, encara menys. Després d’una tercera nit en blanc, la cimera de caps d’Estat i de Govern de la UE ha entrat aquest dilluns en la seva quarta jornada de negociacions amb renovades esperances de tancar un acord que, si s’aconsegueix, serà menys ambiciós del que pretenia Espanya i Itàlia.
Els líders de la Unió Europea (UE) estan cridats a tornar a la sessió plenària de la cimera, en què miren de tancar un pla de recuperació econòmica després de la pandèmia, a les 18.00 hores (16.00 GMT), una hora més tard del previst, per continuar les consultes entre ells. Durant tot el dia han seguit les sessions informatives tècniques i les trucades amb els líders abans que es reprengui la sessió plenària. Diversos dirigents s’han mostrat confiats a arribar a un acord.
Després d’una llarga nit de consultes i reunions, el president del Consell Europeu, Charles Michel, reunia passades les 5.30 h els 27 líders europeus per anunciar la seva intenció de presentar aquest dilluns a la tarda, en un ple convocat per a les 16 hores, una nova oferta de compromís. «Si ha anunciat la proposta és perquè considera que pot reunir els recolzaments», han explicat a EL PERIÓDICO fonts diplomàtiques europees sobre el nou pla, que inclourà amb un volum d’ajuts directes de 390.000 milions d’euros i una reducció dels xecs de descompte que reben anualment els països contribuents nets, tot i que el volum total del fons segueix obert.
Es tracta d’una xifra molt inferior als 500.000 milions en subvencions a fons perdut proposats per França i Alemanya al maig i recollits per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la seva proposta de fons de recuperació de 750.000 milions (els restants 250.000 milions en forma de préstecs). Una xifra menor també als 400.000 milions d’euros que s’havien fixat com a llindar mínim els països del sud, amb el recolzament de França i Alemanya. «No es pot baixar de 400.000 milions perquè si es fa no tindrà impacte macroeconòmic», insistien diumenge a la nit fonts diplomàtiques espanyoles.
Michel va arrencar el sopar de diumenge, passades les vuit del vespre, anunciant a la resta de col·legues europeus, segons les fonts consultades, que «no estava en disposició de presentar una proposta», tot i que sí que tenia un pla, basat en un import de 400.000 milions, amb un ‘fre d’emergència’ per bloquejar el desemborsament dels ajuts si un estat membre considerava que les reformes no s’havien complert, xecs més generosos per als països rics i la vinculació dels fons al respecte de l’estat de dret.
Però aquest pla «era rebutjat per cinc estats membres» i si en presentava «un acceptable per a aquest grup –partidaris de rebaixar l’import fins als 350.000 milions– seria rebutjat per la resta». Va començar llavors una campanya de filtracions i missatges acusant Àustria i Holanda d’utilitzar i instrumentalitzar el debat sobre la vinculació dels fons al respecte de l’estat de dret i els valors europeus –sobre el qual han presentat batalla sobretot Hongria i Polònia– per torpedinar un acord i no carregar amb les culpes d’un eventual fracàs.
Macron, molest amb Kurz i Rutte
Diverses fonts també van difondre una presumpta divisió interna entre els ‘frugals’, amb Suècia, Dinamarca i Finlàndia més oberts segons un pacte sobre el fons de recuperació. Aquests cinc països van negar-ho tancant files en una nova reunió de «coordinació» amb foto inclosa. La nova situació d’impàs –22 contra 5– va provocar irritació i molt enuig entre els dirigents europeus, fins al punt que la negociació va estar a punt de descarrilar i Macron, juntament amb Merkel, van haver de donar un «cop de puny a la taula» per denunciar la falta de voluntat dels ‘frugals’, intentar reconduir el debat i centrar-lo en l’element de més discòrdia: el pla de recuperació.
«Va ser molt dur», asseguren fonts de la delegació francesa sobre el xoc. Especialment, amb l’austríac Sebastian Kurz. «No escolta, bloqueja i es dedica a atendre la seva premsa», va arremetre contra l’austríac en un moment en què es va aixecar per atendre una trucada de telèfon. Però també amb l’holandès Mark Rutte, a qui va equiparar amb l’ex-‘premier’ britànic, David Cameron. «¡En 20 hores de negociacions ja pot algun sortir de tant en tant!», ha respost l’austríac que ha afegit que alguns que no hagin dormit gaire «han pogut perdre els nervis» però que «el tracte és professional».
«En la bona direcció»
Finalment, les bilaterals i les negociacions mantingudes durant tota la nit donen una nova perspectiva a les negociacions. «Tres nits i lleugerament més a prop de l’acord. Lleugerament menys solidari. Encara els xecs. No obstant, amb una mica d’innovació la proposta final del marc pressupostari i el NextGenerationEU (pla de recuperació) encara poden ser una eina poderosa suficient per a la recuperació de la UE», han dit els governs de Polònia i Eslovènia. «Encara estem treballant. Hem fet alguns progressos. Encara no estem allà», ha dit l’holandès Mark Rutte davant la que va pel camí de convertir-se en la cimera més llarga d’història i superar fins i tot a la cimera de Niça que es va prolongar quatre dies.
Notícies relacionades«Fa tres dies que negociem. L’última negociació diumenge va durar més de 20 hores, però podem estar molt satisfets. Hem aconseguit reduir clarament la suma total», ha declarat Kurz satisfet amb l’aliança formada pels anomenats països ‘frugals’ perquè «som països petits que no tindrien pes per si mateixos. Aquest resultat mai l’hauríem aconseguit sols», ha declarat «optimista» perquè «anem pel bon camí».
Macron, cautelós
«Hi ha un esperit de compromís que és allà. Hi ha hagut moments molt tensos i encara són difícils, però les coses han avançat i ara cal entrar-hi en el detall. Cal mantenir l’ambició» i «afronto aquesta jornada amb molta determinació i voluntat d’avançar», ha apuntat Macron a la seva arribada aquest dilluns a la seu del Consell recordant que hi ha altres punts importants que encara estan oberts com el canvi climàtic i la qüestió de l’estat de dret. El president francès també ha alertat que si no està a l’altura de l’ambició, la UE corre el risc de tornar a moments «més durs» i sobretot haurà d’afrontar un cost de la crisi més elevat. Igual d’esperançada s’ha mostrat la cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha indicat que «hi ha una possibilitat per al consens».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Ben-Gvir dimiteix en protesta contra l’alto el foc
- La treva a Gaza començarà avui amb l’alliberament de tres ostatges israelians
- Thomas Drake : "Utilitzar els satèl·lits de Musk a l’espai és cedir sobirania a la Terra"
- Macroprotesta a Washington en vigílies de la tornada de Trump
- Nova era en la Casa Blanca