LA HISTÒRIA D'UN ROBATORI
Així es va recuperar l'obra de Banksy robada a la sala Bataclan de París
'La nena trista', feta en homenatge a les víctimes de l'atemptat del 2015, va ser robada i treta de França
Una investigació amb escoltes telefòniques, que es va veure interrompuda per la crisi de la Covid-19, va resoldre el cas
54320803 60 /
Una esmoladora és una eina elèctrica i manual que compta amb un motor elèctric d’alta potència que s’utilitza principalment per a tasques de bricolatge tant en l’àmbit domèstic com industrial. Inventada el 1954, té un disc que gira a revolucions molt altes i que, entre altres tasques, pot servir per serrar una porta.
Això és el que van fer tres homes encaputxats la matinada del 26 de gener del 2019 per robar una porta posterior d’una sala de concerts de París, que ara, informa AFP, s’ha recuperat a Itàlia després d’una investigació complexa. No era una porta qualsevol: hi havia impresa una obra de l’artista britànic Banksy. No era una sala de concerts qualsevol.
El teatre Bataclan està situat al número 50 del boulevard, va ser erigit el 1864 i es va convertir en escenari habitual de vodevils. El 1892, hi va actuar Buffallo Bill. El teatre es va convertir un símbol per ser un dels escenaris dels atacs terroristes que va patir París el 13 de novembre del 2015. Aquella nit actuava a la sala el grup Eagles of Death Metal quan, a les 21.30, quatre homes armats amb fusells kalàixnikov van entrar, van cridar que actuaven en venjança per la guerra de Síria i van començar a disparar als assistents. Van morir 89 persones. De l’interior sortien missatges a Twitter que advertien que els terroristes estaven executant el públic. Tres dels atacants van morir al fer esclatar les armilles explosives que portaven i el quart va ser abatut per la policia.
La nena robada
En homenatge a les víctimes i en record del que va passar, l’artista britànic Banksy va deixar la seva obra en aquesta porta posterior. Es coneix com ‘La nena trista’, ‘The sad young girl’. El gener del 2019, n’hi va haver prou amb uns minuts i l’esmoladora perquè els tres lladres s’emportessin l’obra. Les imatges de videovigilància no van permetre veure la matrícula de la furgoneta Citröen que van fer servir els sostractors. La policia va prendre’s el cas amb inquietud especial: alguns dels agents havien estat al teatre la nit de l’atac terrorista. «Era una investigació important per a ells», declara a AFP una font pròxima a la investigació.
Tot i que no es va poder veure la matrícula, es va aconseguir identificar els telèfons dels lladres, que van ser intervinguts. Un any després, la policia va detenir tres sospitosos de robar en una botiga de bricolatge a Isère, a l’est de França, uns dies abans que es robés la porta del Bataclan, la porta de Banksy. A la botiga de bricolatge havien robat una esmoladora.
Hoteler amb inquietuds
Les escoltes telefòniques van permetre identificar els tres homes com a responsables de la desaparició de ‘La nena trista’ i la policia va descobrir que la porta es va dur de París a Isère, després més al sud, encara a França, i després a Itàlia: la van guardar en un hotel a la localitat de Tortoreto, a la regió dels Abruços, i d’allà la van traslladar a una granja en Sant’Omero, a 15 quilòmetres. I quan la policia es disposava a detenir tots els implicats, l’operació es va haver d’ajornar perquè va arribar el confinament dictat a causa de la crisi del coronavirus.
Notícies relacionadesQuan ja havia tornat a sortir al carrer, una operació conjunta en què van participar agents francesos i italians va permetre recuperar la porta el 19 de juny. Es van detenir un total de nou persones. Dues van ser acusades per robatori amb banda organitzada i quatre més, per encobriment. Entre aquestes últimes, l’amo de l’hotel que va allotjar la porta en primera instància, malgrat que va adduir que no sabia què contenia el paquet que li va entregar un dels lladres. Es diu Mehdi Meftah, té 39 anys, físic de boxejador i és el creador d’una marca de samarretes de luxe anomenades BL1.D, la particularitat de les quals és que tenen cosit al coll un veritable lingot d’or de 18 quirats. La policia el considera sospitós d’haver ordenat el robatori.
«Els seus còmplices diuen que volia guardar la porta per a una de les seves cases», explica una font coneixedora de la investigació, que remarca que la porta és un tipus d’obra «molt difícil de revendre». «És com revendre la Gioconda», afirma, en declaracions al ‘Journal du Dimanche’, l’advocat de Meftah, Yves Sauvayre, que nega que el seu client sigui l’autor intel·lectual del robatori: «El van col·locar davant un fet consumat. Va acceptar aquesta porta per ajudar uns vells coneguts». La porta ha tornat a París i es troba sota forta vigilància a les oficines de la policia judicial parisenca.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034