Crisi sanitària
El Brasil registra el 77% de les morts mundials per Covid-19 abans o després del part
La pandèmia i el confinament contribueixen a l'augment de la violència de gènere
El Brasil té nombroses raons per esgarrifar-se per la manera en què l’ha castigat la pandèmia. Una acaba de sortir a llum: un 77% de les 160 morts de parteres associades amb la Covid-19 que s’han registrat a tot el món fins a principis de juliol han tingut lloc en territori brasiler. El diari paulista Folha consigna que aquests 124 casos, que gairebé quadrupliquen els registrats als Estats Units, el país més exposat al coronavirus, s’afegeixen als d’unes altres 201 dones que van morir pel virus en els últims mesos durant l’embaràs o en el període postpart. D’acord amb la doctora Fátima Marinho, professora de la Universitat Federal de Minas Gerais, la quantitat de morts per raons similars pot ser fins i tot més gran. El 2009, la grip porcina va ser responsable de 57 episodis de la mateixa naturalesa.
Fins al passat 14 de juliol es van registrar 1.860 casos positius de dones a punt de parir. Els números provenen del Sistema d’Informació de Vigilància Epidemiològica de Grip (Sivep-Gripe) i han sigut recopilats per un grup d’obstetres i infermeres de 12 universitats i institucions públiques. Les conclusions van ser publicades després a l’‘International Journal of Gynecology and Obstetrics’. Per les investigadores, la mala qualitat de l’atenció prenatal, els recursos insuficients per a la gestió d’emergències i la dificultat per accedir als serveis de salut durant la pandèmia van crear les condicions per a les defuncions per sobre de les mitjanes històriques. D’acord amb l’estudi esmentat per Folha, el 22,6% de les dones que van perdre la vida poc abans o immediatament després del part no van tenir accés a un llit a la unitat de cures intensives (uci) i el 36% ni tan sols van arribar a ser intubades.
La pandèmia va crear al seu torn condicions per a un augment de la violència de gènere al Brasil. Només entre el març i l’abril d’aquest any els feminicidis van augmentar un 22% en comparació amb el mateix període del 2019. El Fòrum de Seguretat Pública (FBSP) ha reportat 143 assassinats en aquests dos mesos. Per a l’organisme, les dones van trobar més dificultats durant el confinament per formalitzar les denúncies. L’augment de la violència, afegeix, s’explica per una «convivència més pròxima als agressors, que, amb el nou context, poden evitar que vagin a una comissaria de policia o altres llocs que donen assistència a les víctimes».
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Xavier Amor, secretari de Governs Locals de la Generalitat: "Hem d’ajudar els ajuntaments; no importa el color polític"
- Guerra a Ucraïna Putin declara una «treva» unilateral per la Pasqua fins dilluns a la mitjanit
- Aquest és l’efecte d’esmorzar taronja als nostres ronyons
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- Gentrificació Dos anys convivint amb 35 pisos turístics al ‘Bloc Tarragona’: «És interminable el que patim»
- Adéu a la jubilació als 67 anys: aquest 2025 la Seguretat Social puja l'edat per a aquests treballadors